Golija dobija ski centar sa 10 km staza, novim hotelom, edukativnim centrom...

04. Januar 2023
Image by PIRO from Pixabay
Image by PIRO from Pixabay

Skijališta Srbije raspisala su javnu nabavku tehničke dokumentacije za razvoj ski centra Golija sa projektima razvoja JP Skijališta Srbije. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji tendera, važećim Planom detaljne regulacije za Ski centar Golija na teritoriji opštine Ivanjica uređuje se područje u površini od 262,67 ha u okviru zone planiranog skijališta i dela turističke celine Odvraćenica na planini Goliji, jer je ovo područje određeno kao najpogodnija lokacija za inicijalni razvoj turizma na području planine Golije, prenosi portal eKapija.

Postojećim planom, objašnjava se dalje, predviđene su samo ski staze i žičare, dok ostali skijaški sadržaj nije potpun, pa je potrebno uraditi tehničku dokumentaciju za izgradnju planiranog skijališta Golija sa raznovrsnim funkcijama i sadržajima.

Planirano je da se gradi hotel i restoran, upravna zgrada skijališta, hangar i skijaška infrastruktura - nove ski staze, sistem veštačkog osnežavanja za sve ski staze i ski puteve, žičare, ski-liftovi, ski poligon i letnji sadržaji), kao i edukativni centar.

U planu je i formiranje polaznih i krajnjeg čvorišta skijališta sa ulazima i ski terminalima, kao i javna komunalna infrastruktura - gradnja ulica, vodovoda, kanalizacije, elektro i TT instalacija.

Upravna zgrada skijališta planirana je na 300-400 m2, u neposrednoj blizini početnog ski platoa i tehničke baze skijališta. U okviru upravne zgrade predvideti prostorije za smeštaj javnih službi - zdravstvena stanica, apoteka, gorska služba spasavanja, prostor za prodaju karata i slično.

Hotel će se graditi na lokaciji koja će omogućiti kolski prilaz sa regionalnog puta, a ujedno i lak i brz prilaz skijaša ski stazama i žičari. Planiran je kao četvorospratni objekat hotelsko-apartmanskog tipa, sa restoranom i svim pratećim sadržajima, a bruto površina jedne etaže biće minimum 800 m2.

U planu je i jedan restoran kao nezavisni objekat na adekvatnoj lokaciji, kapaciteta koji odgovara potrebama skijališta.

Kada je reč o edukativnom centru, on je predviđen kao otvoreni prostor koji treba da sadrži učionice, sale za projekcije, izložbeni prostor, i smeštajni prostor, a namena će biti prezentovanje vrednosti Parka prirode Golija u saživotu sa sistemom skijališta i mogućnošću korišćenja za školu u prirodi.

U planu je i veštačko osnežavanje postojećih i planiranih ski staza. Sistem za veštačko osnežavanje treba da osneži ski staze ukupne dužine oko 10km.

Ski staze I faze sistema skijališta, dužine 6km, potrebno je povezati sa ski stazama II faze dužine oko 4km, na način da se u sistem skijališta ulazi sa novoizgrađenog parkinga u blizini regionalnog puta ili sa polaza šestosedne žičare, a naa delovima koji su stambeno izgrađeni i imaju lokalne puteve, predvideti i pasarelu koja može da omogući prolaz tabača težine od oko 10 tona.

Radi upotpunjavanja zimskog sadržaja predviđen je i ski poligon sa pokretnom trakom za obuku polaznika, na blagoj padini u neposrednoj blizini upravne zgrade.

Žičara sa međustanicom polaziće sa ski platoa na 1680 m nadmorske visine, u neposrednoj blizini postojećeg parkinga, do najviše tačke skijališta. Uz polaznu stanicu planiran je i dodatni ski sadržaj poput ski renta, bifea i sl.

Za animaciju gostiju u letnjem periodu projektovaće se i izgraditi i bob na šinama, sa brzinom spuštanja maksimalno 40 kilometara na čas, sa minimalno jednim kružnim delom instalacije i jednim džampom, a pu planu je i dečje igralište sa najmanje 10 elemenata različitih aktivnosti.

Izvor: eKapija

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Počela izgradnja najvećeg aerodroma na svetu
24. Maj 2024
Potpredsednik i premijer Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeik Mohamed bin Rašid Al...
Turizam
Zapadni Balkan kao jedna turistička destinacija
23. Maj 2024
U Kongresu Sjedinjenih Američkih Država potpisan je Memorandum o saradnji privrednih komora...
Turizam
Air France povećava broj letova i uvodi nove destinacije u zimskoj sezoni 2024-2025
22. Maj 2024
Tokom zimskog reda letenja, tačnije od novembra 2024. do marta 2025. godine, francuski...
Turizam
Air Serbia pokreće program plaćene letnje prakse
22. Maj 2024
Air Serbia pokreće program plaćene letnje prakse za studente četvrte godine, master studija,...