Geotermalna voda – neiskorišćeno blago Bogatića

04. Mart 2016
Termalna rivijera ©Flickr/Boris Vezmar
Termalna rivijera ©Flickr/Boris Vezmar
Detalj sa manifestacije Hajdučko veče
Detalj sa manifestacije Hajdučko veče
Etno park Sovljak
Etno park Sovljak
Hajdučka regata
Hajdučka regata
Crkva Svetog Vaznesenja Gospodnjeg
Crkva Svetog Vaznesenja Gospodnjeg
Mačvanska svadba
Mačvanska svadba
Radovan kula
Radovan kula
Slika Milića od Mačve
Slika Milića od Mačve
Stara lipa u Sovljaku
Stara lipa u Sovljaku
Takmičenje za harambašu
Takmičenje za harambašu
Termalna rivijera
Termalna rivijera

Na stotinjak kilometara od Beograda, u severozapadnom delu plodne mačvanske ravnice smestio se Bogatić – opština oivičena teritorijama Sremske Mitrovice i Šapca, kao i krivudavom Drinom, koja ga odvaja od susedne Semberije. Kako i samo ime kaže, Bogatić je prepoznatljiv po bogatoj kulturi i istoriji, likovnim umetnicima, tradiciji dobrih domaćina, ali i po prirodnim resursima. Naime, 80% teritorije ove ravničarske opštine čini obradivo i plodno zemljište, a jedan od njenih najznačajnijih, a ipak nedovoljno iskorišćenih energetskih resursa je – geotermalna voda. 

Ukoliko vas put nanese u ravnu i plodnu opštinu Bogatić, ne propustite da probate specijalitete mačvanskih domaćina, poput ukusnih "listića", mlečnih i suvomesnatih proizvoda, voćnih likera i džemova... Čuveni delikates ovog kraja je, između ostalog, i kozji sir sa plesnima u hrastovoj kori, koji se proizvodi u poljoprivrednom gazdinstvu Budimirović u Glušcima. Ovaj sir je više puta nagrađivan u zemlji i inostranstvu, i jedan je od proizvoda sa liste "Najbolje iz Srbije". Njegov kvalitet prepoznali su i ruski turisti, koji naročito preferiraju kozji sir sa tartufima, i rado ga, upakovanog u drvenu kutijicu, odnose kao suvenir iz naše zemlje.

Likovna tradicija

Mačvanski suvenir mogla bi biti i koloritna umetnička dela lokalnih slikara, kojih Bogatić ima "najviše po glavi stanovnika". Jedan od najpopularnijih slikara ovog kraja nesumnjivo je Milić Stanković, poznatiji kao Milić od Mačve, koji je u rodnom selu Belotić krajem '60-ih godina prošlog veka podigao atelje-vikendicu i nazvao je po svom ocu "Radovan kula". U sklopu ovog kompleksa nalazi se galerijski prostor, mini ateljei, dnevni boravak i spavaće sobe za goste, "zodijačka opservatorija", kao i "prva zidana lajaonica na svetu". Svojevremeno je ovu kulu posećivala ondašnja kulturna elita, među kojima i zvezde poput Sofije Loren i Kirka Daglasa. Bio je to neobičan kutak za maštare i sanjalice i utočište za samouke slikare iz Mačve. Danas je, zbog neraščišćenih imovinskih odnosa, "Radovan kula" zatvorena i prepuštena zubu vremena.

Ipak, očuvala se likovna tradicija. Po slikarskoj koloniji poznat je Etno park Sovljak – jedan od prvih pet etno kompleksa u SFRJ, sa deset tipskih građevina koje predstavljaju mačvansku kuću sa okućnicom iz 19. i s početka 20. veka. Kuća je uređena kao muzejski prostor sa primercima mačvanske odeće, nameštaja i ostalog pokućstva. U njoj se nalazi i stalna izložba mačvanskih slikara naivaca i akademaca, kao i umetnika sa celog Balkana.

Pet godina unazad, likovna kolonija se održava i u obližnjoj porti crkve Svetog Vaznesenja Gospodnjeg u Dublju. Crkva, koja je ubrojana u spomenike kulture Republike Srbije, prošle godine je obeležila tri jubileja – 80 godina postojanja, 100 godina spomen-kosturnice srpskih i austrougarskih vojnika, koja se nalazi u sklopu crkve, kao i dva veka od Boja na Dublju u Drugom srpskom ustanku, nakon kog je počela diplomatska borba kneza Miloša Obrenovića za konačno oslobođenje Srbije od Turaka.

Hajduci i konjanici

Neke od najznačajnijih ličnosti rođenih na prostoru Bogatića svakako su vojvoda Prvog srpskog ustanka Stojan Čupić – u narodnom stvaralaštvu opevan kao "Zmaj od noćaja" i pisac Janko Veselinović.

I upravo je po motivima Veselinovićevog romana "Hajduk Stanko", davne 1966. godine nastala manifestacija "Hajdučko veče", koja se organizuje svakog prvog vikenda u avgustu u trajanju od dva dana. Svake godine se bira hajdučki harambaša, tako što se mladići takmiče u različitim disciplinama poput preskakanja panja, bacanja kamena s ramena, skoka u dalj, penjanja uz drvo... Sastavni deo ove manifestacije je i atraktivna "Mačvanska svadba", kao i takmičenje u ribolovu, pripremanju riblje čorbe, gađanju glinenih golubova, dok posebnu draž zaljubljenicima u Drinu pričinjava "Hajdučka regata".

O boravku hajdučkih četa u ovom kraju, odakle su se čuveni Zeka Buljubaša i njegovi "golaći" prebacivali preko Drine u Bosnu i nazad, svedoči i staro groblje u Crnoj Bari. Bogatić i Mačva, takođe su, odavnina poznati i po odgajivačima dobrih trkačkih konja i po razvijenom konjičkom sportu. U svim velikim ratovima, Mačvani su bili stub srpske konjice, a u miru – organizatori konjskih trka.

Čekajući investitore

Kada je reč o prirodnim resursima bogatićke opštine, koja na površini od 384 kvadratna kilometra obuhvata 14 naselja – Bog je tu bio "široke ruke"! Čak 80% teritorije ove ravničarske opštine čini obradivo i plodno zemljište, a Bogatić obiluje i alternativnim energetskim potencijalima u vidu biomase, hidro i solarne energije, te neiscrpnih rezervi geotermalne vode. Svega ima, jedino što nedostaje su – investitori.

Hidrogeotermalni sistem Mačve otkriven je još 1982. godine, mada je do dana današnjeg ostao gotovo neiskorišćen. Takav je slučaj i sa najtoplijom i najizdašnijom bušotinom u Mačvi, čija voda, temperature 78°C sa samoizlivom od 50 litara u sekundi, već trideset godina teče u nepovrat, čekajući investitore, baš kao i okolnih 16 hektara opštinske zemlje.

Nešto bolju sudbinu imala je bušotina BB1 sa vodom od 76°C i samoizlivom od 30 litara u sekundi, koja će se koristiti za toplifikaciju Bogatića. Reč je o projektu Evropske unije, koji je u toku i čija vrednost iznosi 2,6 miliona evra.

Pozitivan primer


Ova voda je zdrava i za piće, pa se može flaširati, a poseduje i balneološke kvalitete, što potvrđuje pozitivan primer razvoja banjskog turizma u obližnjem turističko-rekreativnom kompleksu "Termalna Rivijera", koji svojim gostima 365 dana u godini nudi mogućnost kupanja u otvorenim i zatvorenim bazenima sa termalnom vodom.

Kako saznajemo od suvlasnika "Termalne Rivijere" Ljubiše Dragovića, postojeći akva park će ove godine dobiti "lenju reku", a u planu je i skora izgradnja bazena sa talasima, kao i velikog termalnog jezera. Na proleće se očekuje i završetak izgradnje pedesetak apartmana, od ukupno 103, a planirano je i podizanje hotela sa wellness centrom, kao i hotela za zdravstveni turizam, čime će Bogatić moći da se podiči ponudom boljom od one u čuvenim banjama Slovenije i Mađarske.

Autor:
Biljana Bosnić
©Turistički Svet

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Države najviše pogođene gubicima u turizmu
02. Jul 2020
Hrvatska je na trećem mestu među 15 zemalja sveta čiji bi BDP mogao najviše da trpi...
Turizam
Turistički promet od januara do maja i dalje u padu
01. Jul 2020
Turistička organizacija Srbije u svom redovnom izveštaju o turističkom prometu, navodi...
Turizam
REBEC 2020: Turizam ima budućnost
01. Jul 2020
Turizam će se oporaviti, jer je potreba za putovanjima prirodna potreba svakog čoveka,...
Turizam
Svetska atrakcija - Dvorac Ravadinovo: Čuvar bugarskog duha i tradicije
01. Jul 2020
Dvorac sa romantičnim nazivom "Zaljubljen u dvorac vetra" u Ravadinovu, nedaleko od...