Gde Srbi letuju ove godine?

10. Maj 2018
Gde Srbi letuju ove godine?

Oko milion turista iz Srbije letovaće ove godine u inostranstvu, a najveći broj njih godišnji odmor provešće u Grčkoj, Turskoj i Egiptu, procenjuje Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije (YUTA).

Predsednik Upravnog odbora YUTA Zoran Arsenović kaže da će, prema prvim pokazateljima, predstojeća letnja sezona biti jedna od najboljih u poslednjih pet godina.

- Naše procene su da će oko milion turista letovati van Srbije, što preko turističkih agencija, što u samostalnom aranžmanu, a to će biti ozbiljan rezultat u odnosu na prethodne godine - rekao je Arsenović na konferenciji za novinare.

On je naveo da je veliki broj srpskih turista odlučio da odmor ove godine provede u Grčkoj, kao i da sve veće interesovanje vlada za Tursku i Egipat, koje su putnici iz Srbije, kaže, izbegavali poslednjih godina zbog bezbednosnih razloga.

- Turska je danas stabilnija i sigurnija zemlja. Prodaja aranžmana je mnogo veća nego ranijih godina, očekujemo da će oko 40.000 naših turista letovati u Turskoj, što je tri puta više nego prošle godine - kazao je Arsenović.

Dodao je da će čarter letovi za Tursku početi 19. maja, kao i da će biti uvedeni svakodnevni letovi za južnu i egejsku regiju Turske do kraja letnje sezone. Kako je rekao, posle nekoliko godina i Egipat se vraća na velika vrata kao destinacija koja je, kaže, privlačna našim turistima zbog povoljnih cena, nivoa usluga i dobrih klimatskih uslova.

- Ove godine se dva i po puta više turista odlučilo za Egipat u odnosu na prošlu godinu. I za Grčku se beleži blagi rast za oko pet-šest odsto - naveo je Arsenović.

Govoreći o Grčkoj kao jednoj od najpopularnijih destinacija za turiste iz Srbije, istakao je značaj radova na auto-putu ka toj zemlji.

- Završena je deonica kroz Makedoniju, a privodi se kraju Grdelička klisura. Verujemo da će poboljšana putna infrastruktura motivisati turiste da provedu i dva godišnja odmora u severnom delu Grčke - kaže predsednik UO YUTA.

Na pitanje novinara da li očekuje da će aranžmani u Grčkoj ove sezone pojeftiniti s obzirom na pojačano interesovanje naših turista za Tursku i Egipat, Arsenović je rekao da će cene ostati na nivou prošlogodišnjih, ali da se promene mogu očekivati sledeće godine.

- Mi smo kao tržište procentualno jako mali u ukupnom turističkom prometu Grčke - oko četiri odsto. Ipak, očekujem da će sledeće godine cene u Grčkoj pasti za oko 10 odsto jer ta zemlja jeste nerealno skupa u odnosu na nivo usluge. S druge strane, sve više turista iz bogatih evropskih zemalja pokazuju interesovanje za Tursku i Egipat - kazao je Arsenović.

Prema njegovim rečima, viši nivo prosečnih plata, bolji životni standard i manja nezaposlenost doprineli su da putnici ove godine ranije odaberu gde će provesti godišnji odmor. Arsenović je pohvalio domaće turističke agencije koje su se poslednjih godina fokusirale na privlačenje turista iz stranih zemalja i istakao da su rezultati vidljivi.

- Početkom juna biće uvedeni čarter letovi iz Irana dva puta sedmično, sve je više 'ad hok' letova iz Turske, a imali smo prvi put organizovane čarter letove iz Grčke. Verujemo da će dolaziti sve više organizovanih grupa iz inostranstva - tvrdi Arsenović.

Ukazao je i na značaj vaučera koji su, kaže, pomogli da sezona za domaće hotelijere u banjama i na planinama traje cele godine.

Arsenović je napomenuo da zemlje u razvoju godišnje beleže stopu rasta u turizmu za oko 3-3,5 odsto.

- Mi, takođe, imamo drastičan rast, ali smo krenuli sa jako niskog nivoa. Turizam kao industrija ima svoju perspektivu i razvojnu dimenziju. Sve je više hotela i manifestacija u Beogradu i Srbiji, a to svakako pozitivno utiče na suficit u budžetu - naveo je Arsenović.

Izvor: Tanjug

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Degustacija kobasica na Oktoberfestu - bez vegi varijante
21. Septembar 2023
Oktoberfest je osim po zabavi i pivu poznat i po kobasicama. Komisija za degustaciju probala je...
Turizam
ТОNS organizovao poslovni skup u Ljubljani
21. Septembar 2023
U ljubljanskom „Radisson Blu Plaza Hotel“-u Turistička organizacija Grada Novog...
Turizam
20. Septembar 2023
Turistička organizacija Srbije sa ponosom objavljuje da je otvoren konkurs za nagradu...
Turizam
Investitori iz Švajcarske grade akva park na Zlatiboru?
18. Septembar 2023
Na sednici Skupštine opštine Čajetina odbornici su usvojili izmene i dopune Plana...