Gde je ove godine letovalo najviše građana Srbije?

06. Oktobar 2021
Santorini, izvor: Pixabay
Santorini, izvor: Pixabay
U inostranstvu je ove godine letovalo više od 1,36 miliona građana Srbije, od kojih je skoro 900.000 boravilo u Grčkoj i Crnoj Gori, kaže u razgovoru za portal N1 direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić. On  dodaje da su prema broju prodatih aranžmana turističke agencije koje posluju u Srbiji ostvarile oko 60 odsto prometa u odnosu na 2019. godinu.
 
Prema podacima kojima raspolaže YUTA, u Grčkoj je ove godine boravilo oko 440.000 srpskih turista u organizovanom prometu preko turističkih agencija, što je za oko 40 odsto manje nego 2019. godine. 
- Individualni putnici su godinama unazad u proseku činili između 25 i 30 odsto u odnosu na broj putnika koji su u Grčku išli preko agencija, pa procenjujemo da je ove godine oko 120.000 putnika putovalo u sopstvenom aranžmanu. To znači da je u Grčkoj ovog leta bilo ukupno oko 560.000 srpskih turista, dok je prema podacima Grčke nacionalne turističke organizacije tu zemlju 2019. godine posetilo ukupno 925.000 turista iz Srbije - napominje Seničić.
 
U Turskoj je tokom ove sezone, koja inače još traje, preko turističkih agencija letovalo oko 135.000 turista iz Srbije. 
- U poređenju sa 2019. godinom broj srpskih turista manji je za oko 35 odsto. Ipak, analizom se može doći do podataka da je umanjenje uglavnom uslovljeno nemogućnošću da se tokom godine putuje u Istanbul, kao jednu od veoma atraktivnih destinacija, pa se može konstatovati da je broj sezonskih gostiju na skoro istom nivou kao i pre dve godine - ističe Seničić.
 
U Crnoj Gori više turista preko agencija nego individualno
Prema rečima našeg sagovornika, jedna od destinacija koja je prema broju turista iz Srbije ostala na nivou iz 2019. godine je Crna Gora. 
 
- Podaci govore da je tokom ove sezone u Crnoj Gori boravilo oko 170.000 srpskih turista preko turističkih agencija i još oko 150.000 u sopstvenom aranžmanu. Povećanje beležimo u segmentu boravka turista preko turističkih agencija, jer je 2019. godine na taj način letovalo oko 100.000 građana Srbije - ističe direktor YUTA.
Bugarska je destinacija koju već tradicionalno najviše posećuju građani sa istoka i juga Srbije, a ove godine je u blagom padu u odnosu na 2019. godinu.
 
Tokom 2021. godine u Bugarskoj je posredstvom turističkih agencija boravilo 75.000 putnika iz Srbije, dok je dve godine ranije tu zemlju posetilo 92.000 srpskih turista. 
 
- Pad je verovatno uzrokovan i nemogućnošću organizacije putovanja tokom cele godine u glavni grad Sofiju i neke druge popularne destinacije. Treba imati u vidu da je Bugarska bila delimično i destinacija za zimski turizam. Broj individualnih putovanja nemamo, niti se može pretpostaviti, jer je pogranično područje vrlo aktivno i ne daje pravu sliku o broju turističkih putovanja - objašnjava Seničić.
_________________________
 
Realizovano oko 50 odsto zamenskih putovanja
Prvi čovek YUTA navodi i da je usled pandemije bilo izdato oko 240.000 zamenskih putovanja, od kojih je, kako kaže, realizovano nešto manje od pedeset odsto. 
- Biće veoma teško da agencije obezbede povraćaj novca u zadatim rokovima, jer nije moguće na osnovu sezone od tri meseca ući u period oporavka nakon godinu i po nemogućnosti da se radi i prihoduje. S druge strane, neke zemlje poput Italije već su odložile rokove za povraćaj novca putnicima i turističkim agencijama na 2023. godinu. Slično je i u drugim državama, poput Španije, Grčke i Bugarske, koje se trenutno nalaze u aktivnostima za produžetak roka povraćaja novca, što će imati uticaja i na agencije u Srbiji - napominje sagovornik portala N1.
___________________________
 
Seničić ističe da je Egipat jedna od retkih destinacija koja je imala porast broja turista iz Srbije u odnosu na 2019. godinu.
 
 - Egipat je prva destinacija koja je imala mogućnost posete već od aprila ove godine i tada je bila jedina otvorena destinacija, uz restrikcije za naše turiste, a tu mislim na negativan PCR test. Egipat je dosad posetilo oko 45.000 turista iz Srbije, a podsetiću da na toj destinaciji sezona još traje, uz redukovan broj letova. U 2019. taj broj je bio 30.000 putnika - navodi naš sagovornik.
 
Albanija je druga destinacija koja je imala veliki procvat i procentualno najveći rast u odnosu na 2019. godinu, ali i na 2020, koja je, podseća, bila daleko bolja od 2019. 
 
- Prema podacima kojima raspolažemo, u Albaniji je preko turističkih agencija letovalo 90.000 srpskih turista, dok se prema podacima iz te zemlje pretpostavlja da je još oko 10.000 građana Srbije boravilo individualno - naglašava Seničić.
_____________________________
 
Problem sa prikupljanjem podataka o broju turista
Seničić objašnjava da su podaci o broju turista okvirni zbog toga što „ne postoji uhodani sistem koji omogućava da se statistički parametri sa sigurnošću predstave onakvim kakvi su zaista i ostvareni“. 
- U ovom trenutku zavisimo od podataka koje nam dostavljaju turističke agencije, avio-prevoznici i turističke organizacije određenih zemalja. Godinama smo pokušavali da ovo pitanje rešimo pomoću sistema sintetizovanja podataka sa graničnih prelaza sa već postojećom procedurom kao što su tzv. zelene liste autobuskih prevoznika, izveštaji granične policije sa aerodroma i slično, ali bez uspeha - ističe naš sagovornik.
Kad je reč o Hrvatskoj, sagovornik portala N1 kaže da je u pitanju destinacija koja je za građane Srbije konstantno na niskom nivou u organizovanom turističkom prometu. 
________________________________
 
- Ove sezone je preko turističkih agencija u Hrvatskoj boravilo oko 20.000 srpskih turista. Ukupan broj naših turista u toj državi procenjuje se na oko 120.000 ove godine, većinski u sopstvenim aranžmanima. Ne postoji dobar podatak ni iz Hrvatske, jer se beleže samo podaci o prelasku granice, a kako je Hrvatska i veoma značajna tranzitna država ne može se sa sigurnošću odrediti šta su zaista turistička putovanja, a šta tranzit - objašnjava Seničić.
Tunis u padu, Italija i Španija bez organizovanih tura.
 
Direktor YUTA ističe da je Tunis destinacija koja je u padu već godinama unazad, dodajući da je ove godine u toj zemlji letovalo oko 4.500 turista iz Srbije, što je u odnosu na 18.000 iz 2019. godine znatan pad. 
- Usled epidemiološke situacije nije bilo moguće organizovati putovanja u Italiju i Španiju, iako je bilo nekih pokušaja. Ne postoje podaci o tom minimalnom prometu, osim individualnih aranžmana. Ukupan broj srpskih turista na tim destinacijama tokom 2019. godine bio je oko 140.000 u Italiji i oko 120.000 u Španiji - navodi sagovornik portala N1.
 
Seničić ističe da je smanjeno interesovanje za putovanja u vreme pandemije bilo potpuno očekivano, navodeći da su razlozi za to bili individualni. Kako kaže, uglavnom je u pitanju bio strah, ali i komplikovane procedure koje su se stalno menjale i koje su, poput testiranja,  prouzrokovale dodatne troškove. 
 
- Evidentno je da su destinacije koje su bile liberalnije u pristupu napravile znatno bolje rezultate od drugih država, a tu pre svega mislim na Crnu Goru i Albaniju koje su se opredelile za bezuslovno puštanje turističkog prometa. Takođe, treba napomenuti da je Grčka dugo, praktično do kraja juna, imala prilično restriktivne uslove, pre svega za decu, pa se deo putnika odlučio za odlazak na druge destinacije - zaključuje Seničić, dodajući da je tokom 2021. godine takozvane daleke destinacije posetilo oko 8.000 građana Srbije.
 
Autor:Nikola Kojić
 
 
 

 

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. Jul 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...
Turizam
Bespovratna sredstva za 82 projekta u cilju razvoja ruralnog turizma
10. Jul 2024
Radna grupa za odlučivanje o učešću u finansiranju projekata razvoja i unapređenja...
Turizam
Nove direktne avio-linije do NR Kine
03. Jul 2024
Počev od 30. septembra 2024. godine, Air Serbia će uspostaviti direktne letove između...
Turizam
Proglašen najbolji muzej na svetu
02. Jul 2024
Turski muzej “Ephesus Experience“ (Doživljaj Efesa), koji se nalazi u drevnom gradu...