Gde ćemo moći da putujemo ove godine?

17. Februar 2021
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

Na pitanje „gde će i da li će državljani Srbije moći da putuju ove godine“, koje već počinje da muči većinu onih koji bi da leto provedu na nekoj inostranoj destinaciji, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić odgovara: -  Razgovaramo i razmenjujemo informacije sa zemljama u koje naši turisti najčešće odlaze, ali još nemamo definisane uslove pod kojima ćemo ove sezone putovati u inostranstvo.
U izjavi za Tanjug, on ističe da su posebno važni razgovori sa Grčkom, s obzirom da je tokom većeg dela prošle sezone Grčka bila zatvorena, pa ove godine treba da budemo sigurni da će granica biti otvorena.

Dodao je, takođe, da je ministarka turizma Tatjana Matić razgovarala sa svojim grčkim kolegom, a da je i YUTA dala svoje sugestije kako bi trebalo da izgleda protokol ulaska u zemlju.

- Predlozi se sada razmatraju i u Srbiji i u Grčkoj, i za očekivati je da vrlo brzo dođe do sporazuma koji će predvideti jedinstveni sertifikat za ljude koji su vakcinisani i koji će biti prepoznati u jednoj i drugoj zemlji. S druge strane za one koji nisu vakcinisani treba unapred predvideti da li je uslov za ulazak u zemlju PCR test ili neka druga vrsta testa – objasnio je Seničić.

On ocenjuje da bi bilo dobro da to bude antigenski test, koji je znatno jeftiniji i da će na sličan način pokušati da se dogovore protokoli i sa ostalim državama.
- Prema najavama iz Turske, za ulazak u tu zemlju, neće biti potreban nikakav dodatni uslov, kao što je bilo i prošle godine – ističe Seničić i dodaje da iz Egipta, takođe, najavljuju da neće menjati uslove i da će i dalje biti dovoljan PCR test, dok još nije poznat stav Egipta kada je reč o vakcinama.

Što se tiče ostalih zemalja, Crna Gora je, kaže Seničić, najavila da ove godine, za razliku od prošle, neće zatvarati granicu, a očekuje se da će se nesmetano putovati i u Bosnu i Hercegovinu, Albaniju pa i Bugarsku. On ističe da su trenutno najproblematičnije destinacije kada je reč o uslovima putovanja - Italija, Španija i Portugalija, jer kako sada stvari stoje, sasvim je izvesno da sa njima neće moći da se naprave dogovori kao sa pomenutim zemljama, s obzirom da je u njima najavljen "lokdaun" do maja, što znatno otežava i odlaže dogovaranje.

Bez obzira na to, kako navodi sagovornik Tanjuga, pratiće se kako će se situacija dalje razvijati i u skladu s tim će se reagovati.


Izvor: b92
 

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. Mart 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...