Gastronomske delicije i koncert Gorana Karana na 53. Danu širuna u Budvi

01. Oktobar 2018

Dan širuna*, tradicionalna fešta ribe, vina i piva, održaće se 6. oktobra 2018. godine ispred zidina Starog grada u Budvi. Biće to 53. izdanje manifestacije koja tradicionalno okuplja veliki broj meštana, ali i gostiju iz drugih crnogorskih gradova i regiona. Program manifestacije počeće u 16.30h defileom Gradske muzike Budve i NVO „Feštađuni“, nakon čega će u 17h uslediti zvanično otvaranje.

Jedna od najlepših manifestacija, kojom Opština Budva zaokružuje dešavanja sezone i postsezone, imaće bogat i raznolik celodnevni sadržaj – dečiji i omladinski program, sportske igre (skidanje pršuta sa grede u gradskoj luci, igre na bini, povlačenje konopa...), koncert folklornog ansambla KUC „Stefan M. Ljubiša“ i koncerti klapa „Harmonija“ i „Jedinstvo“.



- U poslednjih nekoliko godina vidljivosti Budve doprinose upravo manifestacije, koje su njen svojevrsni brend i zahvaljujući kojima Opština Budva u kontinuitetu beleži visoke procente posećenosti. Posebnu vrednost naše ponude predstavljaju upravo fešte sa lokalnim običajima i gastronomskom ponudom. To je sjajna prilika da turistima ponudite i pokažete nešto autentično, nešto zbog čega će poželeti da opet dođu, jer znaju da tu vrstu doživljaja mogu imati samo ovde, a ne na bilo kojoj drugoj turistički profilisanoj destinaciji. Jedna takva fešta je i „Dan širuna“ - kazao je Mladen Franović, direktor Turističke organizacije Budve.

Tokom manifestacije turisti, gosti i meštani moći će da uživaju uz besplatnu degustaciju ribe, vina i piva. Sve ljubitelje dobre muzike od 21h očekuje koncert jednog od najpopularnijih izvođača regiona, Gorana Karana, koji će tom prilikom izvesti svoje najveće hitove. Organizatori 53. „Dana širuna“ su Turistička organizacija opštine Budva i sportsko ribolovno društvo „Širun“. 

* Širun (iz porodice carangidae) je jedna od najbrojnijih jadranskih riba, za koju kažu da je „kralj“ među ribljim vrstama u ovom delu Jadrana. Ribari pričaju da su naraštaji u Budvi decenijama živeli od njegove prodaje. Lovi se mrežama na velikim dubinama. Širun je najbolji pečen, kada se prelije marinadom od ulja, peršuna i belog luka. Mnogi ribari i danas za širun kažu da je plava, a drugi da je bela riba. Zato se često, radi kompromisa, kaže da je to plava riba belog mesa.

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. Mart 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...