Formira se nova evropska turistička avio-kompanija

07. Decembar 2016
Formira se nova evropska turistička avio-kompanija

Upravni odbor Etihad Aviation Group - EAG odobrio je planove za pokretanje nove evropske turističke avio-kompanije u saradnji sa TUI AG, koju će činiti flota od oko 60 letelica, sa godišnjim kapacitetom od 15 miliona sedišta, orijentisane ka obavljanju direktnih letova između ključnih evropskih turističkih destinacija. Transakcija je podložna odobrenju odgovarajućih regulatornih organa u oblasti civilne avijacije i antimonopolskih tela.
 
Planirana transakcija podrazumeva da Etihad Investment Holding Company LLC (Etihad), podružnica EAG, otkupi udeo od 49,8 procenata u avio-kompaniji NIKI Luftfahrt GmbH, koji je u indirektnom vlasništvu avio-kompanije erberlin. U trenutku zaključenja transakcije, Etihad će odmah pridružiti stečeni udeo u vlasništvu nad avio-kompanijom NIKI novoj evropskoj turističkoj avio-grupi i neće vršiti efektivnu kontrolu, niti postati većinski vlasnik avio-kompanije NIKI. TUI će novoj zajedničkoj avio-kompaniji pridružiti svoju avio-kompaniju TUIfly GmbH, uključujući i 14 aviona kojima TUIfly trenutno obavlja letove za erberlin po osnovu ugovora o "mokrom" lizingu.

Odluka je usledila nakon što je Nadzorni odbor kompanije TUI AG odobrio ovu transakciju na sednici održanoj u sredu 23. novembra 2016. godine.

TUI AG će biti vlasnik 24,8 procenata zajedničke kompanije, a Etihad udela od 25 procenata. Preostalih 50,2 procenta će ostati u vlasništvu postojeće privatne fondacije NIKI Privatstiftung.

Planira se da nova turistička avio-kompanija, čije će sedište biti u Beču, počne da obavlja letove na početku letnje sezone u aprilu 2017. godine do brojnih destinacija iz Nemačke, Austrije i Švajcarske (Hanover, Berlin, Dizeldorf, Keln, Frankfurt, Štutgart, Minhen, Nirnberg, Baden Baden, Hamburg, Bazel i Beč). Glavne destinacije će biti na Balearskim ostrvima, Kanarskim ostrvima, u kontinentalnoj Španiji i Grčkoj.

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Avio-kompanija u kojoj patike postaju deo uniforme
26. April 2024
Počev od 6. maja, holandski avio-prevoznik KLM Royal Dutch Airlines dozvoljava svojim...
Turizam
Zlatibor dobija rekreaciono jezero
26. April 2024
Opština Čajetina raspisala je tender za izradu generalnog projekta, idejnog...
Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...