Fokus predsedavanja Srbije Jadransko-jonskom inicijativom biće usmeren na turizam i kulturu

20. Mart 2019

Turizam i kultura pružaju brojne mogućnosti saradnje u regionalnom okviru, otvaraju put ka razvoju kako pojedinačnih zemalja, tako i čitavog regiona, rekla je predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković na 16. Konferenciji Jadransko-jonske inicijative u Budvi.

Maja Gojković je ukazala da Srbija doživljava pravi turistički bum poslednjih nekoliko godina i da zauzima drugo mesto u Evropi po stopi rasta broja turista.

Istakla je da turizam postaje sve važnija privredna grana sa velikim uticajem na ekonomiju Srbije, kako zbog rasta domaćeg turizma, tako i zbog sve većeg dolaska stranih turista, saopšteno je iz parlamenta.

- Naše tržište se ubrzano otvara prema drugim turističkim tržištima, prvenstveno prema zemljama Evropske unije, ali i tržištima izvan EU, kao što su Turska, Ruska Federacija, NR Kina, SAD, Indija, Južna Koreja, Iran i Japan - naglasila je Gojkovićeva.

Podsetila je da su na poslednjoj sednici Skupštine Srbije doneti novi zakoni o turizmu i o ugostiteljstvu, koji će dodatno unaprediti kapacitete u ovoj oblasti.

Predsednica Skupštine Srbije je istakla da se svaka zemlja članica Jadransko-jonske inicijative odlikuje veoma bogatom kulturnom baštinom i turističkom ponudom, ali da se turisti, kako sa našeg kontinenta, tako i sa dalekih destinacija, mogu najbolje privući regionalnim udruživanjem i unapređenjem saradnje u regionu, umesto pojedinačnim nastupima.

Gojkovićeva je ukazala da je zato važno povezivanje sa zemljama u okviru Jadransko-jonske inicijative i kreiranje zajedničkog turističkog proizvoda regiona, kao i promovisanje kulturnog turizma.

- Posebno je važno da zajedno sagledamo i iskoristimo potencijale kulturne i arheološke baštine, a potrebno je i da se fokusiramo na razvoj turizma na rekama i seoskog turizma, koji privlači sve više turista. Regionalna saradnja u ovim oblastima otvara nam prohodniji put i ka korišćenju sredstava iz fondova EU, kao i uspešnije promovisanje na međunarodnim turističkim sajmovima i tržištima - rekla je Gojkovićeva.

Saradnje u oblasti savremenog stvaralaštva


Predsednica srpskog parlamenta je ukazala da su turizam i kultura veoma isprepleteni i da je dobar primer povezanosti kulturnog nasleđa i turizma, kao i regionalne saradnje, postojeće kulturne rute kao što su Put rimskih imperatora i Dunavski put vina.

Navela je da je važno da se podstakne na dalje intenziviranje saradnje u oblasti savremenog stvaralaštva, kreativnih industrija, filmske industrije i podsetila na primer svetski poznatog glumca DŽoni Depa, koji je posle Srbije snimao i u Crnoj Gori.

Gojkovićeva je napomenula da bi trebalo da se razmotri i mogućnosti donošenja dodatnih olakšica za mobilnost i rad filmskih poslenika u regionu Jadransko-jonske inicijative.

Prema njenim rečima, digitalne i kreativne industrije pružaju izuzetne mogućnosti za ekonomski razvoj, zapošljavanje i povezuju naš region sa celim svetom.

Gojkovićeva je navela da će nacionalni fokus tokom predstojećeg predsedavanja Srbije od 1. juna Jadransko-jonskom inicijativom upravo biti usmeren na turizam i kulturu, kao grane koje posebno mogu da utiču na veću povezanost regiona i saradnju za dobrobit svih građana.

Izvor: Tanjug

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. Jul 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Turizam
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. Jul 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Turizam
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. Jul 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Turizam
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. Jul 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...