Figaro: Pet razloga zašto bi trebalo da posetite Beograd

16. Jul 2019
Figaro: Pet razloga zašto bi trebalo da posetite Beograd

Na dan posete predsednika Francuske Emanuela Makrona ugledni pariski dnevnik "Figaro" objavio je tekst o pet dobrih razloga za putovanje u Beograd.

- Makron će u Beogradu otkriti jedan grad obavijen istorijom - tragičnom, ali i grad koji sebe velikom brzinom ponovo izmišlja. Beli grad je 2019. ponovo postao kraljica Balkan - ističe Figaro.

List opisuje Beograd od Kalemegdana i pogleda na ušće Save u Dunav do Vračara i hrama Svetog Save, uz nezaobilaznu Skadarliju, koju nazivaju "beogradskim Monmartrom".

List ukazuje da je glavni grad Srbije bio nekada keltski, rimski, vizantijski, mađarski, bugarski, turski i austrijski grad, i da se to vidi na svakom koraku.

S tim u vezi navodi kao prvi razlog za posetu Beograda da kamenje odiše istorijom, te ukazuje na zelena pluća grada Kalemegdan, čija tvrđava predstavlja i dokaz snage.

U parku na Kalemegdanu, podseća list, nalazi se i spomenik Francuskoj, koji će otvoriti dva predsednika nakon njegove obnove, a koji svedoči o dugom prijateljstvu dve zemlje.

List ističe da fasade i zgrade u gradu predstavljaju jednu otvorenu knjigu istorije, navodeći posebno Skupštinu, Železničku stanicu, Poštu, Beli dvor, koji su deo predratnog duha grada, a široki bulevari na Novom Beogradu vraćaju u istoriju socijalističke Jugoslavije.

Stalna mešavina suprostavljenih stilova čini vizuelnu singularnost Beograda, a ogroman projekat potpuno novog uređenja desne obale Save, gde će se naći desetine nebodera i najveći šoping centar istočne Evrope, još jednom će promeniti od 2025.lice glavnog grada, smatra Figaro.

Kao treći razlog za posetu Beogradu Figaro ističe poseban način života u tom gradu.

- Ovde se živi kao da sutra ne postoji - prenosi list atmosferu noćnog života glavnog grada Srbije.

Beograd je spoj slovenskog fatalizma i istorijskog pragmatizma, a beogradski duh karakterišu slavljenje života i dobro raspoloženje. S tim u vezi ukazuje se na splavove na Savi, Skadarliju, zbog čega je Beograd postao omiljena vikend destinacija.

Kao četvrti razlog navodi se jedinstvena balkansko-barokna atmosfera, a kao peti razlog se ukazuje na blizinu jedinstvene Vojvodine, koja ima brojne manastire, salaše, a i poznati muzički festival Exit.

Izvor: Tanjug

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Turizam
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...
Turizam
Muzej automobila ispod Brankovog mosta - Poznata i buduća lokacija Muzeja Nikole Tesle
12. April 2024
Muzej automobila koji je pre oko dva meseca prinudno iseljen iz Moderne garaže u Majke...
Turizam
Kamp „Zlatibor“ otvoren za posetioce
11. April 2024
Svim ljubiteljima kampovanja svoja vrata širom je otvorio Kamp „Zlatibor”....