Figaro: Pet razloga zašto bi trebalo da posetite Beograd

16. Jul 2019
Figaro: Pet razloga zašto bi trebalo da posetite Beograd

Na dan posete predsednika Francuske Emanuela Makrona ugledni pariski dnevnik "Figaro" objavio je tekst o pet dobrih razloga za putovanje u Beograd.

- Makron će u Beogradu otkriti jedan grad obavijen istorijom - tragičnom, ali i grad koji sebe velikom brzinom ponovo izmišlja. Beli grad je 2019. ponovo postao kraljica Balkan - ističe Figaro.

List opisuje Beograd od Kalemegdana i pogleda na ušće Save u Dunav do Vračara i hrama Svetog Save, uz nezaobilaznu Skadarliju, koju nazivaju "beogradskim Monmartrom".

List ukazuje da je glavni grad Srbije bio nekada keltski, rimski, vizantijski, mađarski, bugarski, turski i austrijski grad, i da se to vidi na svakom koraku.

S tim u vezi navodi kao prvi razlog za posetu Beograda da kamenje odiše istorijom, te ukazuje na zelena pluća grada Kalemegdan, čija tvrđava predstavlja i dokaz snage.

U parku na Kalemegdanu, podseća list, nalazi se i spomenik Francuskoj, koji će otvoriti dva predsednika nakon njegove obnove, a koji svedoči o dugom prijateljstvu dve zemlje.

List ističe da fasade i zgrade u gradu predstavljaju jednu otvorenu knjigu istorije, navodeći posebno Skupštinu, Železničku stanicu, Poštu, Beli dvor, koji su deo predratnog duha grada, a široki bulevari na Novom Beogradu vraćaju u istoriju socijalističke Jugoslavije.

Stalna mešavina suprostavljenih stilova čini vizuelnu singularnost Beograda, a ogroman projekat potpuno novog uređenja desne obale Save, gde će se naći desetine nebodera i najveći šoping centar istočne Evrope, još jednom će promeniti od 2025.lice glavnog grada, smatra Figaro.

Kao treći razlog za posetu Beogradu Figaro ističe poseban način života u tom gradu.

- Ovde se živi kao da sutra ne postoji - prenosi list atmosferu noćnog života glavnog grada Srbije.

Beograd je spoj slovenskog fatalizma i istorijskog pragmatizma, a beogradski duh karakterišu slavljenje života i dobro raspoloženje. S tim u vezi ukazuje se na splavove na Savi, Skadarliju, zbog čega je Beograd postao omiljena vikend destinacija.

Kao četvrti razlog navodi se jedinstvena balkansko-barokna atmosfera, a kao peti razlog se ukazuje na blizinu jedinstvene Vojvodine, koja ima brojne manastire, salaše, a i poznati muzički festival Exit.

Izvor: Tanjug

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...
Turizam
Veliko interesovanje bugarske privrede za Beograd i Srbiju
14. Mart 2024
Na 40. jubilarnom sajmu turizma u Sofiji, najvećoj turističkoj manifestaciji u Bugarskoj,...