Evropska prestonica kulture pokrenula javni poziv za umetnike iz cele Srbije

27. Maj 2022
Photo by Tim Mossholder on Unsplash
Photo by Tim Mossholder on Unsplash

Jačanje umetničke scene kroz doprinos vidljivosti mladih i neafirmisanih umetnika i tema glavni je cilj javnog konkursa „Umetnici.Sad“ koji je pokrenula Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“, a koji po prvi put obuhvata umetnike i umetnice iz cele Srbije.

Sa idejom da se podignu kapaciteti umetničke scene te da se ona podstakne na umrežavanje i povezivanje s umetnicima i umetničkim kolektivima iz zemlje, Evrope i sveta, ovaj javni konkurs za podršku umetnicima u 2022. godini odnosi se na projekte koji će biti odabrani i realizovani u okviru programskog luka „Kaleidoskop kulture“, od 1. septembra do 10. oktobra 2022. godine.

„Kaleidoskop kulture” jedan je od dva programska luka Evropske prestonice kulture zahvaljujući kom je, uz „Doček“, Novi Sad dobio i Nagradu za najbolji evropski trend brend u oblasti kulture, u novembru 2021. godine u Drezdenu. To su takođe i jedina dva, od osam programskih lukova, koji se realizuju već pet godina unazad i pretenduju da ostanu legat gradu i nakon titule.

Kako „Kaleidoskop kulture“ predstavlja celogodišnji projekat kulture zajedništva koji kroz različite procese spaja umetnike, ustanove kulture, nevladine organizacije, građane i posetioce, tako obuhvata i najrazličitije vrste umetnosti, podeljene tokom pet nedelja, pa će tako kroz javni konkurs biti podržani projekti iz oblasti: scenske, izvođačke, likovne, vizuelne, primenjene umetnosti, dizajna i arhitekture, audio-vizuelnog i digitalnog stvaralaštva i multimedija, književnosti i literature, ulične umetnosti i drugih.

Javni konkurs je namenjen umetnicima, studentima, kulturnim radnicima starosti do 35 godina sa prebivalištem ili boravištem na teritoriji Republike Srbije, koji će svoje umetničke radove/ programe prezentovati u prostorima mreže kulturnih stanica, Kreativnom distriktu i na „Novim mestima” - malim, urbanim, javnim celinama u Novom Sadu.

Rok za prijavu na javni konkurs je najkasnije do 24.6.2022. godine do 15:00 časova.

Više detalja o javnom konkursu, potrebnoj dokumentaciji i načinu prijavljivanja možete pronaći na sajtu novisad2022.rs, u delu Javni pozivi.

Konkurs „Umetnici.Sad“ Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ pokrenula je pre dve godine, kao vid podrške lokalnoj umetničkoj sceni usled posledica koje je za umetničku scenu imala pandemija koronavirusa.

Izvor: TOS

 

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...
Turizam
Veliko interesovanje bugarske privrede za Beograd i Srbiju
14. Mart 2024
Na 40. jubilarnom sajmu turizma u Sofiji, najvećoj turističkoj manifestaciji u Bugarskoj,...