Eurowings uspostavlja avio-liniju Beograd–Priština

21. Januar 2020
Eurowings uspostavlja avio-liniju Beograd–Priština

U posredstvu SAD u Berlinu je potpisan dogovor o uspostavljanju direktne avio-linije između Beograda i Prištine.

Dve strane su u ambasadi SAD u Berlinu u prisustvu savetnika američkog predsednika Donalda Trampa za nacionalnu sigurnost Roberta i O’Brajana potpisale sporazum sa predstavnicima nemačke kompanije Lufthansa Group. Mediji su preneli da je O’Brajan ocenio ovaj sporazum „istorijskim“ i naglasio je da su komercijalne avio-linije „krvotok moderne ekonomije“.

Sporazum je u ime Republike Srbije potpisao sekretar u Ministarstvu ekonomije Milan Trivunac, dok je ispred kosovske strane to učinio Eset Beriša, direktor kosovske vazduhoplovne regulatorne agencije (ACVK).

Ovaj će sporazum omogućiti uspostavljanje direktnog leta između dva grada posle više od 20 godina pauze. Prema sporazumu, let koji će trajati oko pola sata obavljaće aviokompanija Eurowings koja je low-cost podružnica Lufthanse i koja ima svoju bazu na prištinskom aerodromu odakle već leti do Diseldorfa, Frankfurta, Ženeve, Hamburga, Hanovera, Minhena, Štutgarta i Beča.

Michael Knitter, šef saobraćaja aviokompanije Eurowings, je potvrdio da će njegova kompanija održavati ovu liniju, ali je dodao da će se to desiti „čim se stvore regulatorni uslovi“, što znači da dve strane tek treba da utvrde uslove prema kojima će se linija obavljati.

Mnogo je nepoznanica. Kao prvo, za srpsku stranu bi to bila linija u domaćem saobraćaju, dok je za kosovsku to međunarodni let. Ovo je čak najmanja prepreka, pošto su putnici svakako obavezni da prilikom ukrcavanja pokažu neki identifikacioni dokument, a između Srbije i Kosova je moguće putovati i samo sa ličnom kartom. Putnici sa pasošem takozvanog Kosova, već odavno mogu da putuju preko Srbije, a mnogi već koriste niški aerodrom za odlazak do Zapadne Evrope.

Kontrola letenja takođe ne bi trebalo da predstavlja problem, s obzirom da je vazdušni prostor iznad Kosova i Metohije (takozvane Republike Kosovo) u privremenoj nadležnosti mađarske kontrole letenje.

Jednu od prepreka može da predstavlja ime prištinskog aerodroma. On je nazvan po Ademu Jašariju, osnivaču tzv. Oslobodilačke vojske Kosova, koju Srbija smatra terorističkom organizacijom, a njega teroristom i ratnim zločincem. Zvanično ime aerodroma mora da se navodi u službenoj komunikaciji.

Velika je nepoznanica i ko će zapravo leteti na ovoj novoj liniji. U Prištini više nema Srba, a i na Kosovu ih je ostalo veoma malo, dok tamošnji Albanci nemaju baš neku potrebu da dolaze u Beograd. Linija bi, zapravo, jedino mogla biti komercijalno interesantna putnicima koji bi u Beogradu presedali na druge linije, prvenstveno one koje obavlja Air Serbia, uključujući i liniju za Njujork, koju već poprilično puni albanska dijaspora leteći za Beograd iz Podgorice. Da bi ovakvi transferi bili mogući, potrebno je da Air Serbia sklopi komercijalni, kod-šer sporazum sa Eurowings-om i da na taj budući let stavi i svoju oznaku leta. U vestima iz Berlina se ne pominje uloga Air Serbije u ovom sporazumu, a iz ove kompanije se još uvek niko nije oglasio. Ako naš nacionalni avio-prevoznik izostane iz ovog sporazuma, onda se s pravom možemo pitati u čijem je interesu otvaranje ove linije.

A kome je sporazum važan može se videti i na Tvitteru, gde je Donald Tramp sa velikim ushićenjem i pohvalama govorio o njemu.

Izvor: Aviatica

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. Mart 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...