EU uklonila Srbiju sa "zelene liste", a evo šta to znači

10. Septembar 2021
Izvor: Pixabay
Izvor: Pixabay

Evropska unija je uklonila Srbiju sa takozvane "zelene liste" trećih zemlja čijim građanima je dozvoljen ulazak u EU na osnovama dobrih epidemioloških parametara.

Ambasadori zemlja članica EU 27 odobrili su na sastanku u Briselu skidanje Srbije sa liste zemlja bezbednih za putovanja preko spoljnih granica Šengena.

Srbija je, zajedno sa još pet zemlja, skinuta sa liste zbog pogoršane epidemilološke situacije u zemlji, navode u Briselu.
 
Ova odluka bi trebalo da bude i zvanično formalizovana u Savetu EU do kraja nedelje.
Cilj liste je da se usklade pravila za putovanja u EU, iako ne obavezuje članice koje slobodno vode svoju graničnu politiku.
 
Prethodno su Srbiju sa "zelene liste" već uklonile države poput Nemačke, Češke, Rumunije, Kipra...
Posebni zdravstveni komitet EU predložio je prethodno uklanjanje sa liste Srbije, Albanije, Japana, Jermenije, Azerbejdžana i Bruneja.
 
Lista koju svake dve nedelje ažuriraju ambasadori EU 27 predstavlja preporuku za zemlje članice prilikom odlučivanja o tome za koje treće zemlje će biti otvorene njihove granice, odnosno na čije građene i putnike se neće primenjivati restriktivne mere.
 
U Savetu EU naglašavaju da preporuka "nema zakonski karakter", a da su zemlje članice "odgovorne za primenu sadržaja preopruke". 
 
Građani onih trećih zemlja, uključujući sada i Srbiju, koje nisu na listi nisu i automatski blokirani za putovanja u EU.
 
Svima koji imaju državljanstvo EU ili boravišne dozvole, članovima njihovih porodica i onima koji imaju opravdan razlog putovanja i dalje će biti dozvoljena putovanja u Ssengen. 
 
U Briselu navode da su prosečni novi dnevni slučajevi infekcije KOVID-19 u ovih šest zemalja naglo porasli sa ispod 40 na milion stanovnika, koliko je bilo krajem juna, na više od 100 nedeljno, pri čemu je u Srbija ta brojka značajno povećana.
 
U prethodnom krugu, pre 10 dana, zbog pogoršane epidemiloške situacije, sa "zelene lisite" već su uklonjene Crna Gora, Severna Makedonija i Kosovo.
 
Državljanima Republike Srbije koji putuju u inostranstvo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije preporučuje da se prethodno detaljno informišu da li je i pod kojim uslovima nameravano putovanje moguće realizovati, s obzirom da je veliki broj zemalja uveo ograničenja u pogledu ulaska i boravka stranih državljana zbog pandemije korona virusa, kao i da se ti uslovi često menjaju na dnevnoj bazi.
 
Kakvi su uslovi za ulazak u pojedine države možete pogledati na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Srbije www.mfa.gov.rs.
 
Izvor:blic.rs
Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. Mart 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...