Etihad: Er Srbija će leteti i za Toronto i Čikago

18. Januar 2016
Toronto, foto: pixabay
Toronto, foto: pixabay

"Er Srbija" je danas vodeći brend među malim aviokompanijama u Evropi i pored već najavljenih direktnih letova za Njujork za dve, tri godine bi mogla da leti i za Toronto i Čikago, izjavio je predsednik "Etihad ervejza" Džejms Hogan.

Linija do Njujorka, koja se uvodi od juna, mora da funkcioniše pošto je celo balkansko tržište tu, rekao je čelnik "Etihada" - strateškog partnera "Er Srbije", podsetivši da trenutno ne postoje direktni letovi za Njujork iz regiona.

- To će biti fantastična kapija za Srbiju. Otvara joj mogućnost za razvoj turizma, imate predivnu zemlju. Voleli bismo da vidimo da Srbija predstavi Beograd kao kapiju Balkana - rekao je Hogan za Blic.

Takođe, kako navodi, linija ka Njujorku "Er Srbiji" otvara mogućnost da u budućnosti uvede linije i ka drugim gradovima u SAD i Kanadi.

- Već samo razmatrali letove ka Torontu i Čikagu i te linije bi mogle da budu uvedene za dve do tri godine - naveo je Hogan dodajući da prvo treba videti kako će funkcionisati letovi do Njujorka.

JAT je bio slomljen brend

Hogan je kazao da je "Etihadu" oduvek bilo jasno da kompanija koja leti preko Beograda može da bude uspešna ako se vodi na komercijalnim osnovama.

- Premijer Aleksandar Vučić je imao jasnu viziju restrukturiranja "JAT ervejza" i ubedio nas je da uđemo u posao. Bez njegove podrške ne bismo postigli ovaj uspeh - naglasio je Hogan.

Kako kaže, JAT je bio slomljen brend, kao i državno preduzeće sa velikim gubicima i jadnom infrastrukturom.

- Uveli smo profesionalizam kada je reč o bezbednosti, standardima i pružanju usluga i investirali smo u infrastrukturu, mrežu, ljude i standarde - istakao je Hogan.

Kada pogledate 'laundž' koji je prošle godine otvoren na beogradskom aerodromu i letove ka Americi koji kreću od juna, ističe Hogan, to su dobri rezultati za period od dve godine.

- Srbija bi trebalo da bude ponosna na te rezultate. Iskustva iz sveta pokazuju da efikasna naciocnalna aviokompanija u saradnji sa efikasnim aerodromom može da bude veliki katalizator za razvoj nacionalne ekonomije i doprinese otvaranju novih radnih mesta - kaže Hogan.

"Er Srbija" kupuje 10 novih "Erbasovih" aviona

Hogan je naglasio da je "Er Srbija" ulaskom u "Etihadovu" porodicu dobila nešto što JAT nikada ne bi mogao, na primer, povoljniju cenu za 10 novih aviona.

Hogan dodaje da je "Etihad" vratio novac koji je JAT 1998. uplatio kao avans "Erbasu" u iznosu većem od 23 miliona dolara za kupovinu novih aviona, a nije ih kupio, i da je to uračunato u plaćanje novih 10 aviona za "Er Srbiju".

- Uspeli smo da postignemo dogovor sa "Erbasom", da "Er Srbija" nije deo "Etihada", taj novac bi bio izgubljen - naglasio je Hogan.

Izvor: Tanjug

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. Mart 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...