Er Srbija naplaćuje piće i obrok na svojim letovima

04. Mart 2018
Er Srbija naplaćuje piće i obrok na svojim letovima
Na letovima Er Srbije više nema besplatnih pića i obroka. Umesto toga, putnici nacionalnog avioprevoznika takvu uslugu moraće da doplate, što je potez koji poznavaoci prilika tumače kao korak ka prelasku te kompanije na takozvani low-cost model poslovanja.
 
Ukoliko planirate da letite Er Srbijom, pre toga obavezno ručajte. Ukoliko budete gladni, najjeftiniji sendvič, koji je dosad išao uz kartu, sada košta 480 dinara. Besplatna je jedino flašica vode, i to samo prva, dok će žedniji drugu platiti 240 dinara. Meni sa cenama umesto punih kolica, samo jedna je od novina koje je novinar Zoran Preradović prvi put video na letu domaćeg avioprevoznika.
 
"I stjuard koji ima neku priručnu kasu i koji vam izračunava to. I to traje, jer oni očigledno nisu obučeni, nisu vični da izdaju te račune a moraju to da urade, očigledno. Pomalo je čudna praksa, i nenajavljena", kaže Preradović.
 
Takva praksa karakteristična je za takozvane low cost kompanije, u kojima su cene usluga niže od regularnih prevoznika jer lete s aerodroma gde su takse jeftinije, a besplatna jela i pića tokom leta ne postoje. Er Srbija, međutim, nije obrazložila - da li pomenuta novina znači prelazak na takav poslovni model.
 
Osim kratkog obaveštenja na sajtu Er Srbije da se uvodi prodaja na letu, u ovom avioprevozniku nisu detaljnije obrazlagali svoju odluku, a naša pitanja i pozivi ostali su bez odgovora.
 
Nacionalni avioprevoznik ne može u isto vreme da bude i niskotarifna kompanija, smatra bivši direktor JAT-a. Prema njegovim rečima, prelazak na low cost podrazumevao bi promenu celokupnog koncepta, ozbiljnu odluku za koju bi Er Srbija morala da ima podršku Vlade Srbije.
 
"Ljudi koji koriste Vizer ili Rajaner iz Srbije znaju tačno šta ih očekuje. Na Er Srbiji su, da tako kažem, prisutna iznenađenja. Bez saglasnosti države, mislim da ne bi smelo da se eksperimentiše sa principom - probali smo, pa ako uspe, uspe, ako ne, nikom ništa", izjavio je bivši direktor JAT-a Predrag Vujović.
 
Najgora solucija, poručuje Vujović, upravo je hibridna verzija avioprevoznika u kom bi putnici plaćali paprenu cenu karte, a zauzvrat dobijali niskotarifnu uslugu.
 
Izvor: N1
Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. Mart 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...