EPIcentar Sekvoja Slatina - Nova turistička tačka na mapi Slavonije

02. Jun 2020
Radovi na EPIcentru Sequoia, Foto: Zeljko Felbar
Radovi na EPIcentru Sequoia, Foto: Zeljko Felbar

Drvo sekvoje predstavlja pravu retkost u Slavoniji i zaštićen je spomenik prirode. Zasađena oko 1830 godine sekvoja je dostigla 33 metra visine i do sada je bila neopažena, pa čak i zanemarena.

EPIcentar Sekvoja Slatina predstavlja jedan od najznačajnijih projekata na području grada Slatine (malom slavonskom gradiću, smeštenom deset kilometara od Mađarske granice, na oborncima gore Papuk). Projekat će sasvim sigurno promeniti pogled na središte grada i pružiče gradu sasvim novi sadržaj. 

Ovaj složeni projekat ima dva osnovna cilja: njime se revitalizuje zaštićena prirodna baština, stablo sekvoje i park smešten u srcu Slatine. Ceo centar grada deluje privlačnije što će privući veliki broj turista. Realizacijom projekta nekadašnje ekonomsko dvorište bivše poljoprivredne fabrike, koja se nalazila u središtu grada, biće uređeno i postaće jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija u regionu do kraja 2020. godine. Drugi cilj je da ovaj kompleks postane centar turističkih atrakcija kontinentalne Hrvatske: u samom kompleksu turisti će moći da dobiju informacije o različitim turističkim destinacijama kontinentalne Hrvatske, moći će da idu na različite izlete organizovane u samom kompleksu u kome će kasnije noćiti.

EPIcentar Sequoia - radovi - foto-Zeljko Felbar

Na slatinskom području nalaze se sedišta dve značajne ustanove vezane za turizam. To je Park prirode Papuk u Voćinu, jedini Geopark u Hrvatskoj, i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim delovima prirode sa centrom Dravska priča i Informativno-edukativnim centrom Dravska priča u Noskovcima. Smeštene u prelepim krajolicima zaštićene prirode uz reku Dravu, arheološke lokalitete, pošumljene planinske obronke i pešačke staze, ove ustanove predstavljaju značajni potencijal i najbolji preduslov za razvoj turizma, koji će zajedno sa projektom EPIcentar Sequoia Slatina, i sa razvijenom poljoprivredom i drvnom industrijom, sigurno postati kamen temeljac ekonomskog razvoja slatinskog područja.

U okviru projekta EPIcentar Sequoia nalaziće se: hostel sa 32 ležaja, turistički centar, konferencijska hala, dvorane za edukacije i prezentacije, kancelarija za volontere, suvenirnica i restoran, posmatračnica, pešačka staza u zaštićenom parku prirode, kao i dečije igralište. U gradu trenutno nema nijednog hotela pa su u vreme održavanja značajnih događanja, kao što je Međunarodni muzički festival Dani Milka Klemena, različiti muzički, naučni, ekonomski skupovi, uvek predstavljali problem smeštajni kapaciteti za izvođače, organizatore i posetioce.

U svakom trenutku posetiocima će u u okviru kompleksa biti dostupan edukativni sadržaj koji se bavi ekologijom i zaštitom prirodne sredine. Cilj organizatora je da posetiocama približe teme koje se tiču dugovečnih biljnih vrsta. U kompleksu će biti organizovano i posmatranje sekvoje, posetioci će moći da zapišu svoje utiske, a deci će biti ponuđene slagalice i druge društvene igre vezane za sekvoju.

Nosilac projekta je grad Slatina, a projektni partneri su Javna ustanova za upravljanje zaštićenim delovima prirode i ekološkom mrežom virovitičko-podravske županije i Turistička zajednica Slatine. Fond Evropske Unije donirao je 80 posto sredstava. Ukupna vrednost projekta iznosi 3 miliona evra.

Ana Marija Grbić

Projekt je sufinancirala Evropska unija iz Evropskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj članka isključiva je odgovornost Turističke zajednice Grada Slatine (partnera na projektu).

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. Mart 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...