Emirejts i Etihad testiraju elektronsku propusnicu za Kovid-19

21. Januar 2021
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

Dve velike aviokompanije iz Zaliva Emirejts (Emirates) i Etihad će biti među prvim koje će testirati aplikaciju za proveru PCR testova putnika ili njihov status vakcinacije, saopštile su kompanije.

Emirejts i Etihad, sa sedištemu Dubaiju odnosno Abu Dabiju, pridužili su se Međunarodnoj asocijaciji za vazdušni saobraćaj (Iata) da budu među prvim aviokompanijama na svetu da testiraju putnu propusnicu Iate (IATA Travel Pass), navodi se u saopštenju.

Putna propusnica omogućuje putnicima tih aviokompanija da formiraju elektronski pasoš gde pre puta može da se proveri da njihov test za korona virus ili vakcinacija odgovaraju zahtevima destinacije na koju putuju, navela je privatna organizacija koja predstavlja industriju avioprevoza.

Kriza Kovida-19 je zapretila opstanku industrije aviosaobraćaja, a 2020. godina bila je najgora finansijska godina za taj sektor, navela je Iata u novembru, ocenjujući da samo sistematsko testiranje može poporaviti situaciju dok se čeka na rasprostranjenu primenu vakcina.

Da bi olakšala praksu testova na svetskom nivou organizacija je razvila aplikaciju za elektronski zdravstveni pasoš koja garantuje autentičnost testa ili potvrde o vakcini.

Emirejts, najveća aviokompanija na Bliskom istoku, navela je da će sprovesti prvu fazu proba u aprilu u Dubaiju, gradu državi koji je u velikoj meri ponovo otvorio granice međunarodnim turistima.

„Putnici Emirejtsa koji putuju iz Dubaija mogu da dele svoj status vezano za Kovid-19 direktno sa kompanijom, i pre nego što stignu na aerodrom, zahvaljujući aplikaciji koja će preneti podatke na sistem registracije“, navodi se u saopštenju.

Za putnike Etihada pasoš Iate će biti na raspolaganju za neke letove iz Abu Dabija u prvom kvartalu 2021. godine, navela je kompanija dodajući da ukoliko se pokaže uspešnim pasoš će se proširiti na druge destinacije u Etihadovoj mreži.

Ujedinjeni Arapski Emirati počeli su veliku kampanju vakcinacije svojih 10 miliona stanovnika. Emirejts je u ponedeljak objavio program vakcinacije svog osoblja u Ujedinjenim Arapskim Eiratima, koji broji desetine hiljada zaposlenih.


Izvor: Beta/ Danas

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Turizam
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...