Egipatski turistički vodiči započinju novi posao – proizvodnju opijuma

06. Jul 2016
Image by Mabel Amber, who will one day from Pixabay
Image by Mabel Amber, who will one day from Pixabay

Politička nestabilnost u Egiptu sprečava turiste da dolaze u tu zemlju, pa su se mnogi tradicionalni turistički vodiči na beduinskim turama okrenuli proizvodnji opijuma.

Česti sukobi i teroristički napadi oterali su turiste, kojih je prema podacima ministarstva turizma u Egiptu manje za 30 odsto u odnosu na prethodnu godinu. U februaru bombaški napad na turistički autobus, u kome je poginulo tri putnika iz Južne Koreje i egipatski vozač u blizini granice sa Izraelom, nateralo je 15 zemalja, uključujući i Kanadu da upozore svoje građane na veliki rizik ako putuju u Egipat. Turistički centar na Sinaju, iako pod zaštitom vojske doživeo je najteži udarac, jer su u popularnom letovalištu Šarm el Šeiku brojni hoteli, restorani i klubovi prazni.

U blizini popularnih hotela na Crvenom moru, istočno od manastira Sveta Katarina, pored polja na kome je zasađen mak, sedi ekipa neobičnih „dilera droge“ – svirač tradicionlanog egipatskog instrumenta, hotelski kuvar i taksista. Oni su nekada vodili turiste na safari u pustinju i zabavljali ih tradicionalnom hranom, muzikom i vožnjom na kamilama. Sada, kada su turisti prestali da dolaze, započeli su novi posao – proizvodnju opijuma, ali samo kao privremenu meru dok se politička situacije ne stabilizuje i turisti ne počnu da se vraćaju.

Država je upoznata sa tim da se nekadašnji vodiči na beduinskim turama okreću proizvodnji opijata, ali su trenutno svi fokusi vojske i policije okrenuti ka uspostavljanju mira u Severnom Sinaju.

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...