Dvoje turista krajem 2018. kreću na put oko Meseca

08. Mart 2017
Dvoje turista krajem 2018. kreću na put oko Meseca

Trka oko svemirskog turizma između kompanija "Virgin Galactic" Ričarda Brensona i "SpaceX" Ilona Maska zaoštrila se nakon što je Mask objavio da krajem 2018. planira da pošalje na put oko Meseca dvoje zainteresovanih turista. Putovanje u svemir koštaće ovaj anonimni bogati par 70 miliona dolara, a njihova obuka za ovaj poduhvat trebalo bi da otpočne uskoro.

Putovanje oko Meseca će obuhvatiti 644.000 kilometara i trajaće 7 dana. Kako Mask tvrdi, letelicom će upravljati autopilot, sa turistima koji će putovati bez pratnje i pomoći iskusnog astronauta. 

- Poput "Apollo" astronauta pre njih, ovi pojedinci će putovati u svemir, prenoseći nadu i snove celog čovečanstva, vođeni univerzalnim ljudskim žarom za istraživanjem - rekao je Mask. - Očekujemo da se prvo sprovedu njihovi zdravstveni i kondicioni testovi, a potom će ove godine početi i inicijalna obuka za let.

Maskova kompanija "SpaceX" je najveći konkurent "Virgin Galactic"-a Ričarda Brensona. Obe kompanije se takmiče sa ciljem da iskoriste potencijale izuzetno unosne svemirske turističke industrije.

U decembru prošle godine, Brensonov najnoviji komercijalni svemirski brod vinuo se u nebo po prvi put nakon fatalnog pada njegovog prethodnika 2014. godine. Kada komercijalni letovi u svemir budu zaživeli, šestočlanu posadu svemirskog broda ovo iskustvo koštaće pozamašnih 250.000 dolara po osobi. Pritom, za svemirske letove već se prijavilo oko 700 kandidata.

Za sve one koji ne mogu sebi da priušte let u svemir, kompanija "Virgin" u svojoj svemirskoj luci u Novom Meksiku nudi autentično iskustvo unutar komercijalnog objekta za lansiranje.

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Avio-kompanija u kojoj patike postaju deo uniforme
26. April 2024
Počev od 6. maja, holandski avio-prevoznik KLM Royal Dutch Airlines dozvoljava svojim...
Turizam
Zlatibor dobija rekreaciono jezero
26. April 2024
Opština Čajetina raspisala je tender za izradu generalnog projekta, idejnog...
Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...