Dve banje u Srbiji pred prodajom

21. Mart 2019

U dve banje nadomak Kraljeva, Mataruškoj i Bogutovačkoj već četiri godine nema zaposlenih – a ni gostiju. Teče stečaj od kraja 2016. godine, istina sačuvana je zaključana imovina a u međuvremenu je, sudskom odlukom na tužbu stečajnog upravnika Petra Vulovića, ispravljen nerazumni potez bivšeg rukovodstva iz 2013. godine o podržavljenju pomenutih banja. Njihova imovina vraćena je društvenom preduzeću Prirodnom lečilištu Mataruška i Bogutovačka banja, obavljen je povraćaj dela jednog hotela i nekih vila bivšim vlasnicima pa se očekuje nova procena vrednosti kapitala i oglas za prodaju.

Odgovor na pitanje kada i od stečajnog upravnika, a i gradskog rukovodstva uglavnom je bio – uskoro. Pošto će se banjski kapital prodavati iz stečaja, što znači početna cena za polovinu manja od procenjene i bez uslovljavanja što se tiče budućeg vlasnika prema dugovima, investiranju, nastavku delatnosti... računa se da će biti zainteresovanih kupaca. A novog vlasnika željno čekaju ne samo gosti nego i stanovnici ovih mesta koja u privrednom smislu teško podnose "katanac" na banjskim lečilištima. Nadaju se i bivši radnici, njih 89 koji će dobiti traženu isplatu zaostalih plata od oktobra 2012. do jula 2015. i računaju da će od prodaje biti novca za namirivanje i tih dugova.

Inače, pre stečaja pokušavana je prodaja ovih banja, ali su očigledno kriterijumi za potencijalne kupce bili neprihvatljivi pa su petnaestak puta ti pokušaji propadali. Jer budući kupac morao je da već poseduje hotel sa četiri zvezdice i godišnji promet u turizmu od oko tri miliona evra. Prema početnoj cena kapital lečilišta nuđen je za 135 miliona dinara, uz obavezu investicionog ulaganja od oko dva miliona evra. Kupac bi dobio u vlasništvo dva hotela, četiri vile i objekte lečilišta u Mataruškoj i Bogutovačkoj Banji. Buduću vlasnik imao bi i prvo korišćenja lekovitih voda i parkova površine od oko 12 hektara.

Bilo je ranije i ambicioznih planova za razvoj ovih banja, jer su one  decenijama bile okosnica turizma u ovom kraju. Recimo, pre stečaja lokalna vlast je platila i elaborat za spas banja, a prema tom dokumentu, koji je uradila beogradska firma ,,CTD”, definisano je da se  Mataruška Banja prostire na 1.369 hektara, gde je 12 hektara parka. Tu se napominje da je njena lekovita termomineralna voda jake izdašnosti i istog je sastava još od  od 1898. godine, kada je dr Marko Leko dobio uzorak i utvrdio njenu blagotvornost. Posebno je zanimljivo da je sastavni deo tog elaborata i predlog daljeg razvoja, odnosno gradnja novih i rekonstrukcija postojećih vila i hotela kako bi se dobio kapacitet od oko hiljadu ležajeva, da bi trebalo graditi i apartmansko naselje visoke kategorije sa golf terenom, a predložena je gradnja posebnog golf terena sa 18 rupa, podizanje omladinskog kampa, sportsko-rekreativnog i zabavnog centra sa prirodnom plažom na Ibru, planinarskog i lovačkog doma...

Sve je to ostalo samo na papiru, obe banje su brzo stigle na rub propasti, a kao glavni krivac oglašena je – ekonomska kriza. Tako će krivac ostati bez kazne ali najvažnije je da se gosti vrate i ove banje ponovi budu mesta za lečenje i odmor. Jer, podsećanja radi, Mataruška Banja je bila nadaleko poznata jer njena lekovita voda blagotvorno deluje posebno na lečenje steriliteta i raznih reumatskih bolesti, dok se Bogutovačka pročula kao banja za živce, pošto se njena voda pokazala kao lek za razna neuropsihijatrijska oboljenja.

Izvor: Politika

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. Mart 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...