Dubrovnik među jeftinim vikend destinacijama u Evropi

11. April 2018
Dubrovnik među jeftinim vikend destinacijama u Evropi

Južnije i istočnije je jeftinije – opšti je zaključak koji se nameće nakon poređenja troškova za trodnevni boravak u 36 evropskih gradova. U svom redovnom godišnjem istraživanju britanska Kraljevska pošta, koja tamošnjim građanima pruža i niz financijskih usluga, poput putničkih čekova, uporedila je reprezentativni trošak kratkotrajnog boravka u nizu gradova širom Evrope, a Dubrovnik kao najpopularnija hrvatska turistička destinacija našao se po cenovnoj pristupačnosti na 12. mestu.

Britanska pošta, čije podatke prenosi Business Insider, u ovom istraživanju koristila je tipične troškove tokom kratkog turističkog boravka u nekom gradu. Cene dnevne potrošnje pribavljene su od turističkih organizacija, dok se trošak smeštaja procenjivao na osnovu podataka na internet stranici hotels.com.

Za uobičajene troškove uzete su cene dva noćenja za dvoje odraslih u hotelu sa tri zvezdice, trošak transporta od aerodroma do grada, dvodnevna karta za gradski prevoz, obrok za dvoje sa flašom vina, cena šoljice kafe, bezalkoholnog napitka, piva i čaše vina, kao i trošak organiziranog razgledavanja te poseta muzeju i umetničkoj galeriji. Trošak leta do odredišta nije ulazio u obračun.

Prema rezultatima ovog istraživanja najjeftiniji boravak je u poljskom gradu Krakovu, a među jeftinijim destinacijama, očekivano, dominiraju gradovi istočne Evrope pa su tek nešto skuplji boravci u glavnom gradu Litvanije ili Letonije. Relativno dobro se još može proći u Varšavi te u glavnom gradu Mađarske.

U srednjem delu tabele nalaze se francuski gradovi Strasbur i Nica, a u grupi umereno skupih gradova društvo im prave estonski Talin, nemački Minhen i Berlin te, uz još nekoliko gradova, Rim, Beč i Pariz.

Nakon spomenute grupe dolazi grupa od osam gradova u kojima je turistički boravak ipak za one malo dubljeg džepa. Na dnu te grupe nalazi se Barselona, a malo iznad i London. Po skupoći se dalje nastavljaju belgijski Briž, Ženeva, Madrid, glavni grad Irske Dublin te skandinavske prestolnice Stokholm i Helsinki.

Grupu najskupljih evropskih gradova za turiste čine pet gradova. Prva među njima je Venecija, sledi Kopenhagen, Rejkjavik i Oslo. Na samom vrhu, kao najskuplja destinacija Evrope, nalazi se Amsterdam.

Izvor: SEEbiz

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Turizam
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...