Države najviše pogođene gubicima u turizmu

02. Jul 2020
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Hrvatska je na trećem mestu među 15 zemalja sveta čiji bi BDP mogao najviše da trpi zbog gubitka turizma, navodi se, između ostalog, u najnovijem Izveštaju UNCTAD-a.

Prema tom izveštaju Jamajka, Tajland i Hrvatska prve su tri države među 15 najpogođenijih, a slede još Kenija, Maroko, Grčka, Mauricijus, Senegal, Irska, Egipat, Južna Afrika, Malezija i Španija.

Analizirajući uticaj gubitaka u turizmu na udeo te grane u nacionalnom BDP-u, UNCTAD procenjuje da bi Jamajka i Tajland mogle pretrpeti najveći gubitak, od 11%, odnosno 9%.

U Hrvatskoj bi taj gubitak, prema njihovim, kako kažu, umerenim procenama, mogao biti 8%, a s gubitkom od 6% sledi Portugal i sa 5% Dominikanska Republika.

UNCRAD upozorava da će turistički sektor i u mnogim bogatim zemljama takođe osetiti pritisak.

Pritom spominju, kako kažu, popularne evropske i severnoameričke destinacije, uključujući Francusku, Italiju i SAD, kojima takođe prognoziraju gubitke milijardi dolara zbog dramatičnog pada međunarodnog turizma.

Procene UNCTAD-a pokazuju i da bi se u najteže pogođenim zemljama, poput Tajlanda, Jamajke i Hrvatske, moglo snažno, dvocifrenim stopama smanjiti i zapošljavanje nekvalifkovanihiranih radnika, a posebno žena.

Hrvatsku uz Tajland i Jamajku izdvajaju još i po mogućem, kako kažu, najbržem padu plata za kvalifikovane radnike, u optimističnom slučaju za 9% (na Tajlandu bi plate mogle pasti za oko 12%, a na Jamajci za 11%).

- Gubici u turizmu, uzrokovani korona virusom, negativno utiču i na druge privredne sektore koji snabdevaju robom i uslugama putnike dok su na odmoru, pa UNCTAD poziva na pojačanu socijalnu zaštitu u pogođenim zemljama kako bi se sprečile najgore ekonomske poteškoće za ljude i zajednice koje zavise od turizma - poručuju iz te organizacije, preneo je hrvatski portal Index.

S druge strane, prema istom izveštaju, svetski turizam bi mogao da izgubi više od 1.200 mlrd USD ili 1,5% globalnog BDP-a nakon gotovo četiri meseca prekida zbog korona virusa.

Izvor: Tanjug / eKapija

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...
Turizam
Veliko interesovanje bugarske privrede za Beograd i Srbiju
14. Mart 2024
Na 40. jubilarnom sajmu turizma u Sofiji, najvećoj turističkoj manifestaciji u Bugarskoj,...