Države najviše pogođene gubicima u turizmu

02. Jul 2020
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Hrvatska je na trećem mestu među 15 zemalja sveta čiji bi BDP mogao najviše da trpi zbog gubitka turizma, navodi se, između ostalog, u najnovijem Izveštaju UNCTAD-a.

Prema tom izveštaju Jamajka, Tajland i Hrvatska prve su tri države među 15 najpogođenijih, a slede još Kenija, Maroko, Grčka, Mauricijus, Senegal, Irska, Egipat, Južna Afrika, Malezija i Španija.

Analizirajući uticaj gubitaka u turizmu na udeo te grane u nacionalnom BDP-u, UNCTAD procenjuje da bi Jamajka i Tajland mogle pretrpeti najveći gubitak, od 11%, odnosno 9%.

U Hrvatskoj bi taj gubitak, prema njihovim, kako kažu, umerenim procenama, mogao biti 8%, a s gubitkom od 6% sledi Portugal i sa 5% Dominikanska Republika.

UNCRAD upozorava da će turistički sektor i u mnogim bogatim zemljama takođe osetiti pritisak.

Pritom spominju, kako kažu, popularne evropske i severnoameričke destinacije, uključujući Francusku, Italiju i SAD, kojima takođe prognoziraju gubitke milijardi dolara zbog dramatičnog pada međunarodnog turizma.

Procene UNCTAD-a pokazuju i da bi se u najteže pogođenim zemljama, poput Tajlanda, Jamajke i Hrvatske, moglo snažno, dvocifrenim stopama smanjiti i zapošljavanje nekvalifkovanihiranih radnika, a posebno žena.

Hrvatsku uz Tajland i Jamajku izdvajaju još i po mogućem, kako kažu, najbržem padu plata za kvalifikovane radnike, u optimističnom slučaju za 9% (na Tajlandu bi plate mogle pasti za oko 12%, a na Jamajci za 11%).

- Gubici u turizmu, uzrokovani korona virusom, negativno utiču i na druge privredne sektore koji snabdevaju robom i uslugama putnike dok su na odmoru, pa UNCTAD poziva na pojačanu socijalnu zaštitu u pogođenim zemljama kako bi se sprečile najgore ekonomske poteškoće za ljude i zajednice koje zavise od turizma - poručuju iz te organizacije, preneo je hrvatski portal Index.

S druge strane, prema istom izveštaju, svetski turizam bi mogao da izgubi više od 1.200 mlrd USD ili 1,5% globalnog BDP-a nakon gotovo četiri meseca prekida zbog korona virusa.

Izvor: Tanjug / eKapija

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Turizam
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...