Država subvencioniše hotelske investicije u banjama

12. Mart 2018

Investitori koji su spremni da ulažu u hotele u lokalnim samoupravama u banjskim područjima mogu da računaju na podsticaje Ministarstva privrede, jer je Vlada Srbije usvojila uredbu koja reguliše dodelu podsticaja u ove svrhe, izjavio je u subotu, 10. marta, resorni ministar Goran Knežević.

- Naše banje imaju potencijal da se razvijaju i da budu zanimljivije turistima, ali su im za to potrebne investicije. Mi smo, kao država, spremni da podržimo ulagače koji taj potencijal prepoznaju i koji su spremni da ulažu u hotele u banjama - rekao je Knežević u izjavi Tanjugu.

Prema njegovim rečima, investicije koje bi država podržale, trebalo bi da doprinesu razvoju već postojećih banja, ali ujedno i utvrđivanju novih banjskih područja, jer u Srbiji, dodao je, postoji veliki broj neiskorišćenih izvora termalne i mineralne vode sa lekovitim svojstvima.

Ministarstvo privrede se, prema uredbi koja je usvojena 8. marta 2018. opredelilo da podrži investicione projekte u sektoru usluga hotelskog smeštaja u banjskim područjima čija je minimalna vrednost 2 miliona evra i kojima se obezbeđuje zapošljavanje najmanje 70 novih radnika na neodređeno vreme.

Ulagači mogu da računaju na podsticaje u visini do 50% opravdanih troškova, ako je reč o velikim firmama, 60% za srednja i 70% za mala preduzeća koja bi ulagala u hotele u banjama.

Novom Uredbom o uslovima i načinu privlačenja direktnih investicija definišu se uslovi i način privlačenja i podsticanja ulaganja od posebnog značaja i projekata kojima se zapošljava više od 100 novih radnika, ali i projekata kojima se zapošljava do 100 novih ljudi.

Dodela sredstva podsticaja u sektoru usluga hotelskog smeštaja u banjama je jedna od najznačajnijih novina. Kada je reč o sektorima za koje se ne mogu koristiti podsticaji, taj spisak je proširen, pa sada obuhvata finansiranje projekata u energetici, saobraćaju, ribarstvu, komunalnom sektoru, igrama na sreću, duvana i duvanskih prerađevina, oružja i municije...

Izvor: Tanjug

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. Mart 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...