Država revitalizuje Vranjsku banju?

17. Oktobar 2016
Image by silviarita from Pixabay
Image by silviarita from Pixabay

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da je Vlada Srbije spremna da sarađuje i pomogne projekat kineske firme "Betek" u Vranjskoj Banji, gde se istražuju geotermalni potencijali tog kraja.

Vučić je prilikom obilaska bušotine pomenute kompanije za izgradnju geotermalne centrale rekao da Vlada želi da ulaže u Vranjsku Banju, koja je sjajno mesto za investiranje i ima veliki turistički potencijal.

Prema njegovoj oceni, resursi kojima ovo mesto raspolaže su neiskorišćeni, zbog čega će ih država dati potencijalnom investitoru na korišćenje, navodi se na sajtu Vlade.

Predstavnici kineske kompanije "Betek" i JP "Uprava Banje" potpisali su krajem septembra Memorandum o razumevanju, na osnovu kojeg će biti testirane postojeće bušotine i ispitani geotermalni potencijali u Vranjskoj Banji.

Istovremeno, premijer je najavio da će naredne nedelje Vlada preuzeti nadležnost za Zavod za rehabilitaciju u Vranjskoj Banji od PIO fonda i tražiti investitora.

- Vlada će tražiti investitora za ovaj prostor od 11. 000 kvadratnih metara, koji je prazan od 1978. godine, pri čemu će prvo razgovarati sa investirorima iz Turske, odnosno sa ambasadorom te zemlje koji treba da doputuje u Vladičin Han - precizirao je Vučić.

Prema njegovoj oceni, za završetak i uređenje Zavoda potrebno je između 10 do 12 miliona evra, kako bi se radovi izveli kvalitetno i na taj način privukli turisti.

Takođe, kako je dodao, ubrzano se radi i na rešavanju vlasničkih problema Specijalne bolnice za rehabilitaciju i preduzeća "Železničar".

"Alfa Plam" gradi novi pogon u Surdulici

Prilikom posete jugu Srbije, Vučić je obišao i fabriku "Alfa Plam" u Vranju. Premijer je tokom obilaska pomenute fabrike, koja je jedan od najvećih proizvođača grejnih tela u Evropi, istakao da će država pomoći porodičnim kompanijama u skladu sa svojim mogućnostima.

Vlasnik "Alfa Plama" Miroljub Aleksić naveo je da ta firma sa Vladom Srbije već radi novi pogon od 8.000 kvadrata u Surdulici, koji će biti izgrađen u roku od šest meseci, a koji će uposliti 215 radnika.

Kompanija "Alfa Plam" bavi se proizvodnjom grejnih tela na pelet i gorivo, i njihovi proizvodi su mahom namenjeni za domaćinstvo.

- "Alfa Plam" je možda treći najveći proizvođač grejnih tela u Evropi i svetu, a broj jedan u proizvodnji peći na drva u Evropi - kaže Aleksić i dodaje da ta kompanija drži 18 odsto nemačkog tržišta. On je rekao da "Alfa Plam" izvozi svuda u regionu, u Evropu, čak i u Čile, te da je za četiri godine posao u toj fabrici u Vranju našlo 400 ljudi.

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. Mart 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...