Država opredelila 600 miliona dinara za infrastrukturne projekte u turizmu u 2017.

17. Januar 2017
Država opredelila 600 miliona dinara za infrastrukturne projekte u turizmu u 2017.

Ovih dana biće raspisan konkurs za dodelu subvencija i dotacija namenjenih za projekte razvoja turizma u Srbiji u 2017. godini, najavili su predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Predviđeno je da za subvencije za infrastrukturne projekte u ovoj godini bude opredeljeno 600 miliona dinara, a za projekte promocije, edukacije i treninga u turizmu 115 miliona dinara, plus 35 miliona dinara za festival EXIT.

Kako su podsetili predstavnici resornog ministarstva na sednici Grupacije za nautičku privredu i turizam, održanu u Privrednoj komori Srbije (PKS), budžet za infrastrukturne projekte u 2016. iznosio je 640 miliona dinara i utrošen je na 77 projekata.

Najviše novca u prošloj godini za te projekte, gledano po regionima, bilo je opredeljeno za centralnu Srbiju - 30% ukupnog budžeta ili 190 miliona dinara, zatim za Istočnu Srbiju - 20% ili 129 miliona dinara, Vojvodinu (122 miliona), dok je za Zapadnu Srbiju bilo opredeljeno 112 miliona dinara, a za Beograd 87 miliona dinara.

Za projekte Uređenja kompleksa Avalskog tornja izdvojeno je 32 miliona dinara, za izgradnju biciklističke staze Novi Sad-Begeč u prvoj fazi 25 miliona dinara, za Sportsku halu na Srebrnom jezeru takođe 25 miliona dinara, dok je po 20 miliona dinara izdvojeno za Omladinski kulturni centar na Zlatiboru, rekonstrukciju gradskog kupatila sa mineralnom vodom u Obrenovcu i za izgradnju putničkog pristaništa za međunarodni saobraćaj u Banoštoru.

Predstavnici resornog ministarstva naveli su da se očekuju da će ti projekti biti završeni u 2017, kao i da će ove godine biti završeni radovi na potpunoj rekonstrukciji Golubačke tvrđave, završena izgradnja i rekonstrukcija objekata za sportske sadržaje u Niškoj tvrđavi, rekonstrukcija letnje pozornice Danilo Bata Stojković i izgradnja vodopada na Crkvenom brdu u Vrnjačkoj Banji, kao i izrada projekata za izgradnju gondola od Ušća do Kalemegdana u Beogradu.

Očekuje se da u ovoj godini počne i rekonstrukcija Ramske tvrđave, kao i da budu završeni radovi na rekonstrukciji Muzeja istorije Jugoslavije u Beogradu, koji, kako su naveli, godišnje poseti 120.000 turista, od kojih je 80% stranaca.

Predstavnici ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija dodali su da je u 2016. i za 112 projekata promocije, edukacije i treninga u turizmu bilo utrošeno 145 miliona dinara, od čega je najviše novca izdvojeno za EXIT (35 miliona), Guču (pet miliona), za Roštiljijadu i za Drinsku regatu po četiri miliona dinara, dok je za Nišvil bilo izdvojeno 3,5 miliona dinara, a za Beer fest tri miliona dinara.

Izvor: Tanjug

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. Mart 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...