Dodeljena priznanja “Turistički cvet” i “EDEN Srbija 2015″

26. Septembar 2015
Dodeljena priznanja “Turistički cvet” i “EDEN Srbija 2015″

Povodom Svetskog dana turizma, Turistička organizacija Srbije proglasila je u subotu, 26. septembra, u Palati Srbija, dobitnike prizanja za značajna ostvarenja u podizanju kvaliteta turističkih usluga i za doprinos razvoju, unapređenju i promociji turizma u Srbiji – “Turistički cvet”, kao i priznanje “Izuzetne destinacije Evrope – EDEN Srbija 2015″.

Prisutnima se obratio ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, istakavši da srpski turizam beleži pozitivne rezultate u ovoj godini, pa je tako za sedam meseci zabeležen rast broja turista od 12 odsto. On je dodao i da je dobar potez Vlade bila i dodela vaučera, kojih je do sada podeljeno 13.000, i zahvaljujući kojima je ostvareno 65.000 noćenja u zemlji.

- Već od 1. januara naredne godine nastavljamo sa dodelom 50.000 vaučera, koji će obuhvatiti i trenutno izostavljene kategorije stanovništva, i za koje će građani moći da se prijavljuju tokom cele godine. Što se tiče naših daljih aktivnosti, u narednih šest meseci planiramo izgradnju 6 novih pristana na Dunavu. Takođe, do kraja godine bi trebalo da se usvoji Strategija razvoja turizma Srbije, a u oktobru će biti usvojene i izmene Zakona o turizmu – kazao je Ljajić i dodao da će se nastaviti sa projektima razvoja turističke infrastrukture i raditi na razvoju modela za privatizaciju banja u Srbiji i omogućavanju uslova za veće investiranje u našu zemlju.

Direktorka Turističke organizacije Srbije (TOS) Gordana Plamenac istakla je u svom obraćanju da se ove godine za nagradu “Turistički cvet” prijavilo znatno više kandidata nego prethodnih godina, i najavila je da će tema kampanje TOS za narednu godinu biti “Dunav, reke i jezera Srbije”.

Nakon toga, usledila je dodela priznanja “Turistički cvet”, i to u 5 kategorija.

Ovogodišnji dobitnici su:

1. Turistička organizacija opštine Knjaževac u kategoriji „Turistička organizacija“,

2. Nišvil džez festival, Niš u kategoriji “Turistička manifestacija”,

3. ”Taraturs“, Bajina Bašta u kategoriji “Receptivna turistička agencija”,

4. Hotel „Moskva“ Beograd i Turističko-rekreativni centar „Momčilo Čeković“, Koštunići u kategoriji “Ugostiteljski objekat za smeštaj (hotel i seosko domaćinstvo)

5. RRA Zlatibor i Bora Dimitrijević, direktor Narodnog muzeja Zaječar – u kategoriji „Organizacija ili pojedinac za doprinos unapređenju turizma i podizanju kvaliteta turističkih usluga“.

Dodeljena su i dva specijalna priznanja - Istraživačkoj stanici Petnica i Ekološkom centru Radulovački.

Pobednik ovogodišnjeg nacionalnog konkursa za izbor„Izuzetne destinacije Evrope“ (European Destinations of Excellence – EDEN) je opština Pirot, dok su za prateće destinacije izabrani Sjenica i Leskovac.

Pobednike je proglasio član žirija i EDEN ambasador za Srbiju “gastronomad” Nenad Gladić - Lepi Brka. Konkurs za EDEN destinaciju sprovela je Turistička organizacija Srbije, a ove godine tema je bila „Turizam i lokalna gastronomija“.

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
YUTA: Bolje vrednosni vaučer, nego otkazivanje putovanja
01. April 2020
Građani Srbije su uplatili oko 250.000 aranžmana za leto i tim povodom direktor JUTA...
Turizam
Predstavljene državne mere za pomoć privredi 
31. Mart 2020
Paket ekonomskih mera države za smanjivanje negativnih efekata na privredu prouzrokovanih...
Turizam
Srbiju u februaru posetilo 18,9 odsto više turista nego lani
31. Mart 2020
Srbiju je u februaru ove godine posetilo ukupno 232.995 turista, što je za 18,9 odsto...
Turizam
Paket mera podrške za privredu i građane vredan 5 milijardi evra
30. Mart 2020
Detaljan paket mera podrške za privredu i građane, kako bi lakše prebrodili krizu...