Dodeljena priznanja “Turistički cvet” i “EDEN Srbija 2015″

26. Septembar 2015
Dodeljena priznanja “Turistički cvet” i “EDEN Srbija 2015″

Povodom Svetskog dana turizma, Turistička organizacija Srbije proglasila je u subotu, 26. septembra, u Palati Srbija, dobitnike prizanja za značajna ostvarenja u podizanju kvaliteta turističkih usluga i za doprinos razvoju, unapređenju i promociji turizma u Srbiji – “Turistički cvet”, kao i priznanje “Izuzetne destinacije Evrope – EDEN Srbija 2015″.

Prisutnima se obratio ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, istakavši da srpski turizam beleži pozitivne rezultate u ovoj godini, pa je tako za sedam meseci zabeležen rast broja turista od 12 odsto. On je dodao i da je dobar potez Vlade bila i dodela vaučera, kojih je do sada podeljeno 13.000, i zahvaljujući kojima je ostvareno 65.000 noćenja u zemlji.

- Već od 1. januara naredne godine nastavljamo sa dodelom 50.000 vaučera, koji će obuhvatiti i trenutno izostavljene kategorije stanovništva, i za koje će građani moći da se prijavljuju tokom cele godine. Što se tiče naših daljih aktivnosti, u narednih šest meseci planiramo izgradnju 6 novih pristana na Dunavu. Takođe, do kraja godine bi trebalo da se usvoji Strategija razvoja turizma Srbije, a u oktobru će biti usvojene i izmene Zakona o turizmu – kazao je Ljajić i dodao da će se nastaviti sa projektima razvoja turističke infrastrukture i raditi na razvoju modela za privatizaciju banja u Srbiji i omogućavanju uslova za veće investiranje u našu zemlju.

Direktorka Turističke organizacije Srbije (TOS) Gordana Plamenac istakla je u svom obraćanju da se ove godine za nagradu “Turistički cvet” prijavilo znatno više kandidata nego prethodnih godina, i najavila je da će tema kampanje TOS za narednu godinu biti “Dunav, reke i jezera Srbije”.

Nakon toga, usledila je dodela priznanja “Turistički cvet”, i to u 5 kategorija.

Ovogodišnji dobitnici su:

1. Turistička organizacija opštine Knjaževac u kategoriji „Turistička organizacija“,

2. Nišvil džez festival, Niš u kategoriji “Turistička manifestacija”,

3. ”Taraturs“, Bajina Bašta u kategoriji “Receptivna turistička agencija”,

4. Hotel „Moskva“ Beograd i Turističko-rekreativni centar „Momčilo Čeković“, Koštunići u kategoriji “Ugostiteljski objekat za smeštaj (hotel i seosko domaćinstvo)

5. RRA Zlatibor i Bora Dimitrijević, direktor Narodnog muzeja Zaječar – u kategoriji „Organizacija ili pojedinac za doprinos unapređenju turizma i podizanju kvaliteta turističkih usluga“.

Dodeljena su i dva specijalna priznanja - Istraživačkoj stanici Petnica i Ekološkom centru Radulovački.

Pobednik ovogodišnjeg nacionalnog konkursa za izbor„Izuzetne destinacije Evrope“ (European Destinations of Excellence – EDEN) je opština Pirot, dok su za prateće destinacije izabrani Sjenica i Leskovac.

Pobednike je proglasio član žirija i EDEN ambasador za Srbiju “gastronomad” Nenad Gladić - Lepi Brka. Konkurs za EDEN destinaciju sprovela je Turistička organizacija Srbije, a ove godine tema je bila „Turizam i lokalna gastronomija“.

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Počinju turističke šetnje
24. Januar 2020
Prva turistička šetnja pod nazivom „Kulturna baština Topčidera”...
Turizam
Boravišna taksa na Zlataru od ove godine 100 dinara
23. Januar 2020
Vlasnici ugostiteljskih objekata, motela, hotela, konačišta na Zlataru obavešteni...
Turizam
Rekonstrukcija mlinova i vetrenjača u Kanjiži - Cilj bolja turistička ponuda
22. Januar 2020
Narodni muzej u Kikindi bio je domaćin okruglog stola na temu "Nasleđe i održivi...
Turizam
Trendovi u turizmu za 2020. godinu
22. Januar 2020
Ljubitelji putovanja su odavno već počeli da razmišljaju o odmoru u 2020. godini, pa su...