Do kraja godine rekordan priliv od turizma

07. Decembar 2018

Srbija bi do kraja godine trebalo da ostvari devizni priliv od turizma u iznosu od 1,35 milijardi evra, što je rekordan rezultat u ovom sektoru, izjavio je za Politiku ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Samo tokom 10 meseci ove godine u Srbiji je boravilo gotovo tri miliona turista, što je 11% više nego u istom periodu lani.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, polovinu posetilaca činili su gosti iz inostranstva. Stranci su najviše boravili u Beogradu, a zatim slede Novi Sad, Zlatibor, Vrnjačka Banja, Kopaonik, dok su domaći gosti najčešće posećivali banje, i to najpre Vrnjačku Banju a onda Zlatibor, Sokobanju, Kopaonik i Beograd.

Ljajić kaže da je Sokobanja ove godine zabeležila rast od 88% po broju posetilaca i da je prvi put ove godine ušla u top pet najposećenjih destinacija u Srbiji.

- Menja se struktura gostiju u Srbiji. Kinezi su na drugom mestu po broju dolazaka - za prvih deset meseci zabeležen je rast od 104% u odnosu na isti period prošle godine - kaže Ljajić.

On je dodao da je velika šteta što je zatvorena linija Beograd-Peking i kazao da postoje najave da će ova linija i sledeće godine biti otvorena u sezoni, što bi, smatra bilo vrlo značajno.

Razlog što je prošle godine Srbiju posetilo više turista iz ove zemlje je pre svega što je Srbija ukinula vize građanima Kine.

Ministar trgovine kaže da su istraživanja pokazala da 44% turista koji su posetili našu zemlju kaže da su najviše iznenađeni kulturno-istorijskim nasleđem Srbije, a onda i gostoprimstvom, gastronomijom, provodom. On je pomenuo i da sve ukazuje na to da će i zimska turistička sezona biti dobra i da je 90% kapaciteta popunjeno.

Izvor: Tanjug

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...
Turizam
Veliko interesovanje bugarske privrede za Beograd i Srbiju
14. Mart 2024
Na 40. jubilarnom sajmu turizma u Sofiji, najvećoj turističkoj manifestaciji u Bugarskoj,...