Devojački bunar – veselo izletište na Deliblatskoj peščari

23. Jun 2016
foto: Srbija za mlade
foto: Srbija za mlade
Vinogradi vinarije Galot
Vinogradi vinarije Galot
Vinarija Galot
Vinarija Galot
Vinarija Galot
Vinarija Galot
Vinarija Galot
Vinarija Galot
Na obližnjoj ergeli
Na obližnjoj ergeli
Državni posao
Državni posao
Državni posao
Državni posao
Frajle
Frajle
Razigrana publika
Razigrana publika
Bubble party
Bubble party

Na samo sat vremena udaljenosti od Beograda, u južnom Banatu smešteno je izletište „Devojački bunar“, prava zelena oaza usred „Peska”, kako lokalci zovu Deliblatsku peščaru.

Deliblatsku peščaru napravili su vetrovi ledenog doba, koji su nanosili slojeve peska i plavina Dunava i drugih banatskih reka. Zbog velike raznovrsnosti biljnog i životinjskog sveta i ruže vetrova, koja vazduh čini zdravijim nego na Zlatiboru, Deliblatska peščara proglašena je Specijalnim rezervatom prirode. U „Evropskoj sahari“, nalazi se oko 900 biljnih vrsta (banatski božur, stepski božur, šerpet, bademić, kleka, virgilijski hrast, lužnjak, bela lipa, bagrem, crni i beli bor…), a životinjski svet čine peščarski insekti i razne vrste ptica (orao krstaš, stepski soko, tekunica, slepo kuče i stepski skočimiš...), a prisutne su i šumske životnje poput vukova, jelena, srna i divljih svinja.
 
Izuzetne prirodne odlike nisu jedini razlog da posetite Deliblatsku peščaru. Popularno izletište „Devojački bunar“, prava zelena oaza, ispuniće želje posetilaca, bilo da su one vezane za odmor, uživanje i zabavu u prirodi, jahanje konja u obližnjoj ergeli, degustaciju kvalitetnih vina, kupovinu proizvoda iz lokalnih domaćinstava...

U neposrednoj blizini izletišta nalazi se porodična vinarija „Galot“ u Banatskom Karlovcu, sa impozantnim kapacitetom moderno opremljene vinarije, ljupkom salom za degustaciju, ukrašenom brojnim osvojenim priznanjima i prelepim vinogradima na 20 hektara. Ovo područje je na istoj paraleli kao i Šampanj regija u Francuskoj, a za vreme Marije Terezija ovde je bilo 1.800 hektara vinograda i vina koja su se posluživala na Bečkom dvoru.  

David Lukić, menadžer proizvodnje u vinariji „Galot“ objasnio je da je zemljište na kome je vinograd zasađen sačinjeno od specifičnog crnog peska sa dva odsto humusa, jedinstvenog za ovo područje, što vinu daje specifičnu aromu. Refleksija sunčeve svetlosti od peska, koji se ponaša kao kamen, a ima jaku propustljivost vlage, što ga čini idealnim za vinovu lozu, vino čini kvalitetnim i aromatičnim. U ponudi su razne vrste vina, ali najpopularnije je belo vino „Balerina“, nastalo kupažom tamjanike i traminca.

Prilikom otvaranja sezone i promocije izletišta Devojački bunar, održane početkom juna, opština Alibunar  je organizovala veoma atraktivan program, kao i sajam turizma na kome su gradovi i opštine u Srbiji predstavile svoju ponudu. Brojna publika imala je priliku da odgleda uživo predstavu „Državni posao“, nakon čega je usledio koncert grupe „Frajle“. Uveče su mladi uživali u „bubble party“-ju, koju su organizovali vinarija „Galot“ i „Srbija za mlade“.

Sa željom da se još više razvije turizam u Deliblatskoj peščari, i omasovi poseta Devojačkom bunaru, udruženje „Srbija za mlade“ organizuje jednodnevne izlete, uz mnogo zabave, smeha i pozitivne energije, za mlade i sve one koji se tako osećaju. Sasvim dovoljno razloga da im se pridružite!

Marija Obradović
Turistički Svet

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Srbija se predstavlja na sajmu turizma u Japanu
22. Septembar 2017
Turistička organizacija Srbije  predstavlja turističke potencijale naše zemlje u...
Turizam
Na Zlatiboru počela izgradnja gondole - Završetak radova u junu 2018.
22. Septembar 2017
Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović , nalivanjem prvog betona na...
Turizam
Beograd među top 10 destinacija za turiste iz Australije
20. Septembar 2017
Australijski sajt Kayak.com.au predstavio je listu svetskih destinacija koje beleže rast...
Turizam
Brendiranje Vojvodine kao etno-gastronomske destinacije
20. Septembar 2017
Predsednik Privredne komore Vojvodine (PKV) Boško Vučurević i predsednica Udruženja...