Deveti „Kustendorf“ od 22. do 27. januara

12. Januar 2016

Deveti međunarodni filmski i muzički festival „Kustendorf“, koji će biti održan od 22. do 27. januara 2016. u Drvengradu na Mokroj Gori, ugostiće proslavljene autore, glumce i muzičare, kao i brojne mlade filmske autore i druge eminentne goste iz sveta filma.

Ministar kuture i informisanja Ivan Tasovac, čije je ministarstvo pokrovitelj festivala, rekao je da je „Kustendorf“ jedinstven ne samo u Srbiji i regionu, nego i u Evropi i u svetu.

- „Kustendorf" predstavlja sentimentalno putovanje u budućnost, zato što je to jedino mesto gde se mladi autori susreću sa svojim idolima i mogu da prikažu ono što rade, ali i mesto gde se najveći filmski stvaraoci našeg vremena susreću sa mladim autorima i mogu da predvide u kom pravcu će ići njihov umetnički rad i postaviti osnove budućnosti i filma i kulture u jedinstvenom ambijentu - rekao je Tasovac na zajedničkoj konferenciji za novinare sa režiserom i osnivačem ovog festivala Emirom Kusturicom.

Kusturica je najavio da će u takmičarskom programu festivala učestvovati 17 filmova mladih režisera iz Bugarske, Kine, Hrvatske, Mađarske, Islanda, Irana, Meksika, Palestine, Rusije, Srbije i Španije.

On je rekao da će se ovi filmovi, koji su izabrani među 400 prijavljenih, takmičiti za „Zlatno“, „Srebrno“ i „Bronzano jaje“, a selektor takmičarskog programa je Dunja Kusturica.

- Ovo će biti najplodnija godina sa srpskim filmovima u konkurenciji mladih. Najveći broj dobrih filmova viđenih u selekciji dolazi iz Srbije - rekao je Kusturica.

Međunarodni žiri čine filmski producent i autor dokumentarnih filmova iz Etiopije Mažida Abdi i filmski producent iz Argentine Hoze Ibanjez.

Nagradu za najbolju fotografiju „Vilko Filač“ dodeliće direktor fotografije iz Francuske Dijan Baratje i švedski direktor fotografije mađarskog porekla Ištvan Borbaš.

Kusturica je naveo da će u okviru programa „Savremene tendencije“ biti održane filmske radionice i prikazano pet filmova iz prošlogodišnje produkcije – „Dipan“ prošlogodišnjeg dobitnika kanske „Zlatne palme“ režisera Žaka Odijara, „Blago“ Kornelijua Porumbojua, „Planine mogu da odu“ Đijea Žangkea i „Priča nad pričama“ Matea Garonea, prikazanih u Kanu.

Peti film koji će biti prikazan je „Blanka“ japanskog režisera Kokija Haseija, mladog japanskog autora, koji je osvojio dve nagrade na prethodnom Venecijanskom festivalu, a prethodno je osvojio nagradu na „Kustendorfu“.

- Skupiti decu iz čitavog sveta, dovesti ih na jedno brdo, gde je ranije zapravo bila nedođija, a sada već postoji institucija kluture, mislim da je to čast Srbije i nije pitanje samo onoga koji je to zamislio, već i onog ko to već deveti put ponavlja - rekao je Kusturica.

On je najavio da će u okviru programa „Retrospektiva velikana“ biti prikazani filmovi Žaka Odijara, a poseban segment programa biće posvećen radu preminulog nemačkog producenta Karla Baumgartnera, koji je radio na filmovima „Andergraund“ i „Crna mačka, beli mačor“.

U okviru muzičkog programa nastupiće jermenska rege i ska atrakcija „Reinkarnejšn“ i moldavski trubač Adam Stinga, kao i srpski rok sastavi „Partibrejkersi“, koji će koncert imati 24. januara i „Kolja i Grobovlasnici“, koji nastupaju 23. januara.

Upitan šta će ove godine biti performans na otvaranju festivala, Kusturica je rekao da se dvoumi između postavljanja ruskih raketa i ogromnog broja gusaka, koje su motiv na plakatu za ovogodišnji festival.

- Nedavno sam bio u Rusiji i spominjao sam neke rakete, a kada sam sam se vratio naišao sam na nerazumevanje i sada se dvoumim između ideje da postavljanje tih raketa bude taj performans. Međutim, moja žena insistira da to bude na našem balkonu. Stvar se iskomplikovala pošto deo balkona nije legalizovan. Tako da ćemo nešto da smislimo između ogromnog broja gusaka i raketa koje stižu, ali nisu lansirane - rekao je Kusturica.

Kada je reč o plakatu za ovogodišnji festival, Kusturica je rekao da su motiv guske, koje predstavljaju glorifikaciju postojanosti, jer kažu da gusan za svog veka nikad ne prevari svoju gusku.

Izvor: Srna

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Turizam
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...
Turizam
Muzej automobila ispod Brankovog mosta - Poznata i buduća lokacija Muzeja Nikole Tesle
12. April 2024
Muzej automobila koji je pre oko dva meseca prinudno iseljen iz Moderne garaže u Majke...
Turizam
Kamp „Zlatibor“ otvoren za posetioce
11. April 2024
Svim ljubiteljima kampovanja svoja vrata širom je otvorio Kamp „Zlatibor”....