Deset najboljih ostrva Evrope u 2018. godini

17. Avgust 2018
Deset najboljih ostrva Evrope u 2018. godini
Krf
Krf
Mikonos
Mikonos
Sicilija
Sicilija
Skaj
Skaj
Milos
Milos
Krit
Krit
Santorini
Santorini
Azori
Azori
Orknijska ostrva
Orknijska ostrva
Paros
Paros

Magazin o putovanjima "Travel + Leisure" svake godine objavljuje listu 10 najboljiih ostrva, kako bi turisti bili u toku, kao i da lakše odluče na koju novu ostrvsku destinaciju će otputovati.

Ne čudi podatak da nama tako bliska Grčka, koja ima čak 6.000 ostrva za koja mnogi ljudi nisu ni čuli, dominira na ovoj listi, budući da se na njoj nalaze tradicionalno Mikonos, Santorini, kao i neka druga ostrva kao što su Krf, Krit, Milos, dok se na visokom prvom mestu nalazi ostrvo Paros. Ukupno 6 ostrva na ovoj listi je u Grčkoj.

Ostrva su rangirana na osnovu mišljenjja čitalaca koji su glasali, a u obzir su uzete atraktivnost ostrva, aktivnosti, prirodne lepote, plaže, hrana i gostoljubivost njegovih stanovnika.

Pogledajte kojih je to 10 najlepših ostrva u Evropi prema mišljenju čitalaca magazina "Travel + Leisure" bilo da tragate za naboljim plažama, nezaboravnim noćnim životom, odličnim smeštajem ili arheološkim nalazištima.

10. Krf

Krf ili Kerkira, kako ga Grci zovu, drugo je po veličini ostrvo Jonskog arhipelaga, a pripada grupi od sedam ostrva koje Grci zovu Eptanisi (sedmoostrvlje).

Stari grad ostavlja bez teksta. Uske uličice sa kamenim kućama ukrašene plavim i zelenim žaluzinama, bogata vegetacija, miris ruzmarina, mirte, mnogobrojni maslinjaci i lastavice koje kruže nad drevnim gradom su prizori koje nećete zaboraviti.

9. Mikonos

Ostrvo Mikonos pripada grupi Kikladskih ostrva, a legenda kaže da je slavni Herkul upravo tu u podnožju ostrva ubio divove pa njihova tela razbacao kao stene oko ostrva. Ovo ostrvo nazivaju još i grčka Ibica, budući da je poznato kao omiljeno stecište slavnih i bogatih.

Osim glavnog grada Hore, samo je još nekoliko delova ostrva gusto naseljeno. Sela i zaseoci razbacani su po brdima.

8. Sicilija, Italija

Najveće i najslikovitije ostrvo Mediterana svakako je Sicilija. Međutim, ona kao da je svet za sebe, izdvojen od ostatka Italije.

Mešavina starogrčkog, starorimskog, vizantijskog, arapskog i španskog nasleđa čini je tako jedinstvenom. Hrana, jezik, običaji i tradicija - sve je ovde drugačije nego u ostatku Italije.

7. Skaj, Škotska

Skaj je jedno od britanskih ostrva koje pripada Ujedinjenom Kraljevstvu, odnosno Škotskoj. Nalazi se u Atlantskom okeanu i deo je užeg arhipelaga Unutrašnji Hibridi. Na ostrvu živi samo 9.232 stanovnika, ali ima veliki porast u toku leta zbog turista koji dolaze da uživaju u njegovoj neopisivoj lepoti.

Ostrvo je sa kopnom Škotske povezano mostom, koji je na neki mističan način uvek obavijen maglom. Portri, najveći grad, sjajna je baza za istraživanje ovog zadivljujućeg ostrva.

6. Milos, Grčka

Od svih Kikladskih ostrva Milos ima najviše plaža, čak sedamdeset pet sa karakterističnim bleštavo sivim peskom. Kaleidoskop boja se smenjuje na ovom dramatičnom ostrvu, što je posledica vulkanske aktivnosti, i čini ga jednim od najlepših ostrva koje Grci ljubomorno čuvaju za sebe.

Uske plaže smeštene između belih litica i tirkiznog mora skrivaju krevete za sunčanje, šarene suncobrane i osvežavajuće koktele. Glavni grad je Plaka, koji postoji još iz srednjeg veka, odakle se pružaju veličanstveni pogledi.

5. Krit, Grčka

Krit je ogroman. Ovo je najveće ostrvo u Grčkoj i peto po veličini na Mediteranu. Moraćete na ovo ostrvo da putujete u nekoliko navrata da biste ga stvarno upoznali i istražili sve lepote koje nudi.

Nalazi se na krajnjem jugu Grčke, praktično na raskrsnici tri kontinenta: Evrope, Azije i Afrike, a slavno je po Minojskoj civilizaciji i palati u Knososu. Ostrvo ima mnogobrojne zalive, rtove i tirkizne uvale, fantastičnu hranu i turisti ga jednostavno obožavaju.

4. Santorini, Grčka

Da li znate da je Santorini još aktivan vulkan? To je u stvari jedan od tri vulkana na svetu čiji je krater u moru.

Ostrvo je steklo i reputaciju destinacije iz snova za venčanja, pa ovde dolaze parovi iz čitavog sveta kako bi svoje sudbonosno “Da” izgovorili upravo na Santoriniju. Fira je glavni grad Santorinija, mada su jednako popularni i Imerovilji, Oja, Kamari…

Najbolji pogled je definitivno iz Fire. Mesto je prepuno kafića, restorana, butika i klubova, a pogled sa visine na kruzere koji su ukotvljeni u podnožju ostrva je neopisiv. Stara luka Santorinija se nalazi nizvodno od Fire.

3. Azori, Portugal

Azori ili Azorska ostrva su čarobni region Portugala koji se sastoji od devet vulkanskih ostrva u Atlantskom okeanu. U poređenju sa mnogim ostrvskim destinacijama, Azori nisu turistički, bučni ili zagađeni.

Umesto toga, putnici mogu uživati u otkrivanju netaknute prirode, zapanjujućim panoramskim pogledima i upoznavanju šarmantnih sela sa bogatom kulturnom tradicijom.

Azori su prepuni laguna i malih kraterskih jezera, a Lagoa das Sete Cidades je najlepši primer ove netaknute prirode. Laguna se sastoji od slatkovodnih vulkanskih jezera plave i zelene boje.

2. Orknijska ostrva, Škotska

Orknijska ostrva su arhipelag sastavljen od jednog većeg i sedamdesetak manjih ostrva udaljenih oko 10 kilometara od severne obale Škotske.

Na Orknijskim ostrvima se nalaze neka od najbolje očuvanih arheoloških nalazišta iz doba neolita. Otuda su ona na Uneskovoj listi Svetske baštine.

1. Paros, Grčka

Prvo mesto na ovoj listi odneo je Paros, ostrvo koje se nalazi u centralnom delu Kiklada. Paros je inače među Grcima jedna od popularnijih destinacija. Bilo da na put krećete sa porodicom, želite zabavu ili ste nepopravljivi romantik - Paros je idealan za sve.

Tradicionalna sela Nausa, Parikija i Pefkas će vas zaseniti svojom lepotom. Tradicionalna arhitektura prepoznatljivih belih kuća s plavim žaluzinama i plavim kupolastim crkvama može učiniti da pomislite da ste na Mikonosu, ali Paros je priča za sebe.

Restorani su među najboljima u Grčkoj, a kristalno čisto more i zlatni pesak na plažama nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Do ostrva lako možete stići ili iz luke Pirej u Atini ili sa obližnjeg Santorinija, Naksosa ili Krita.

Izvor: B92

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Nagrada „Turistički cvet“ dodeljena najboljima u turizmu Srbije po 38. put
07. Decembar 2023
Najznačajnija nagrada u turizmu Srbije „TURISTIČKI CVET“ je dodeljena 38. put...
Turizam
Rehabilitacioni centar kod Knjaževca dobija nove sadržaje
04. Decembar 2023
Opština Knjaževac raspisala je nabavku za radove na opremanju rehabilitacionog centra na...
Turizam
HORES predstavio projekat
28. Novembar 2023
Tokom događaja koji je organizovao Savez za pristupačnost, u partnerstvu sa Gradskom...
Turizam
Nova inicijativa za 250.000 vaučera od po 10.000 dinara u 2024.
28. Novembar 2023
Udruženje „Moja Srbija“ ponovilo je poziv Vladi Republike Srbije da u narednoj...