Deset mega trendova koji će uticati na budućnost turizma

15. Decembar 2015
Ilustracija, foto: pixabay
Ilustracija, foto: pixabay
Ilustracija, foto: pixabay

Kompanija "Horwath HTL" identifikovala je 10 svetskih trendova, koji će srednjoročno i dugoročno uticati na razvoj turizma.

Turisti "trećeg doba", ali i pripadnici generacije "Y" i "Z", rastuća srednja klasa, destinacije u razvoju, terorizam i politički faktor - imaće veliki uticaj na turistički sektor, baš kao i trendovi poput tehnološke (r)evolucije, digitalnih kanala, programa lojalnosti, zdravog načina življenja i održivosti. Sve su to sile koje će oblikovati budućnost turizma.

Globalna populacija stari, i zbog toga se kao značajan turistički segment izdvajaju tzv. "sedokosi putnici", sa svojim posebnim željama i potrebama u pogledu prilagođavanja usluga, bezbednosti i željenih proizvoda.

Pored toga, generacija "Y", takođe poznata kao "milenijumska", i generacija "Z" - poznata kao "iGen", takođe će imati svoj uticaj na turizam. To su tehnološki potkovane grupe mladih turista, specifične po potrebi za komunikacijom, potrošnjom i turističkim doživljajem.

Povećanje prosečne zarade i pad nivoa apsolutnog siromaštva, rezultat su porasta srednje klase u svetu. Očekuje se da će srednju klasu do 2030. godine činiti 4,9 milijardi stanovnika, a najveći rast očekuje se u Aziji. Njihove karakteristike najviše će uticati na sektor turizma.

Evidentne su i nove destinacije koje se razvijaju. Predviđa se da će tržišta u razvoju uskoro prestići razvijena tržišta, u smislu međunarodnih dolazaka, sa udelom od 58%. Kako stvari stoje, među 20 svetskih destinacija koje su u 2015. godini zabeležile najveći broj noćenja stranih gostiju, 10 gradova je sa Bliskog istoka i Azije, i polovina njih je doživela dvocifren rast između 2009. i 2015. godine.

Danas, više nego ikad, postoji potreba za političkom, ekonomskom i društvenom stabilnošću u cilju sprečavanja terorizma i obezbeđenja sigurnosti za sve turiste. Političke tenzije, terorizam i civilni neredi su nepredvidivi i predstavljaju pretnju budućnosti turizma bilo koje destinacije.

Tehnološka (r)evolucija u hotelskoj industriji menja dosadašnji način poslovanja, i već postaje dominantna u ovoj oblasti. Iako ona pruža više mogućnosti u privlačenju "milenijumske" i "iGen" generacije, brzina promene otežava da se održi korak i da se kompleksno njome upravlja.

Turizmom dominiraju digitalni kanali, a rast SoMo (Social + Mobile = društvene mreže + mobilni uređaji) donosi pravu revoluciju, trajno menjajući ceo sektor iz korena. Digitalizacija turizma je jasno pokazala da su novi igrači uzdrmali dugoročne poslovne planove.

Programi lojalnosti će biti u padu. Neće više biti komplikovanih formi za prikupljanje i otkup poena, niti rizika da ostanemo bez njih nakon nekog vremena. Klasične kartice lojalnosti nestaju, i sada programi lojalnosti moraju biti integrisani u turističko iskustvo. Dinamično digitalno okruženje omogućava razvoj novih programa lojalnosti, koji se zasnivaju na preciznim uvidima u podatke o gostima, što unapređuje iskustvo svakog turiste tokom njegovog putovanja.

Zdravlje i zdrav način života postaće sve važniji u donošenju odluka turista. Svi prethodno navedeni trendovi u turističkoj industriji povećaće značaj očuvanja zdravlja, te će zdrav način života postati sve integrisaniji u različite dimenzije turističke ponude.

Turizam će nastaviti da raste na globanom nivou, zajedno sa svetskim prosperitetom i blagostanjem. Zbog toga je imperativ da se osigura održivost. Ekonomski, društveni i ekološki stubovi moraju biti izbalansirani kako bi se na duge staze osigurao održivi razvoj turizma. Održivi razvoj turizma zahteva učešće svih relevantnih aktera, kao i snažno političko vođstvo.

Brojni turistički poslenici već su promenili svoj poslovni model, kako bi odgovorili na izazove koji proističu iz svih identifikovanih trendova. Destinacije, turističke kompanije, hoteli i ostali igrači u turističkom lancu, moraju konstantno da osluškuju i prate budući razvoj navedenih trendova. Jer, onda ćemo moći da govorimo o onima koji su u sve to ušli pripremljeni, i onima koji nisu, kao i o onima koji su uspeli da usvoje ove promene dovoljno brzo.

Kompletan "Horwath HTL" izveštaj možete preuzeti OVDE.

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Turizam
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...
Turizam
Muzej automobila ispod Brankovog mosta - Poznata i buduća lokacija Muzeja Nikole Tesle
12. April 2024
Muzej automobila koji je pre oko dva meseca prinudno iseljen iz Moderne garaže u Majke...
Turizam
Kamp „Zlatibor“ otvoren za posetioce
11. April 2024
Svim ljubiteljima kampovanja svoja vrata širom je otvorio Kamp „Zlatibor”....