Definicija uspešnosti: Šta jednu avio-kompaniju čini najboljom na svetu?

17. April 2019
Definicija uspešnosti: Šta jednu avio-kompaniju čini najboljom na svetu?

U brzom svetu avio industrije, iskusni talenti i briljantni umovi neprestano se takmiče na prepunom tržištu kako nacionalnih tako i međunarodnih avio-kompanija.

Čak i one najmanje avio-kompanije u stanju su da postignu fenomenalan uspeh, a poslednjih nekoliko godina čini se da avio-industrija nikada nije bila toliko inovativna, a samim tim i uspešna.

Milioni putnika svakodnevno se prevoze mnogobrojnim avio-kompanijama sa jednog na drugi kraj sveta, a činjenica je da, zahvaljujući takvoj gužvi na tržištu, profitiraju kako avio-kompanije tako i putnici.

Gotovo sve svetske avio-kompanije trude se da maksimalno izađu u susret svakom putniku, pa se tako pokriva sve veći broj destinacija, po sve povoljnijim cenama. Činjenica da iz gotovo svih većih gradova sveta putnik može da poleti sa povoljnim avio-kartama do bilo koje druge destinacije, promenilo je avio igru značajno.

Lideri na vrhu liste najvećih svetskih avio kompanija, odnosno sve one najbolje avio-kompanije, mogu ponuditi ključna rešenja za bezbedan i efikasan prevoz putnika, uz važan aspekt ekološkog letenja, ali i takmičiti se kada je u pitanju pokretanje jedinstvenih inicijativa ili obaranje svetskih rekorda.

Ipak, koje su to zapravo najuspešnije svetske avio-kompanije?

Definicija uspešnosti avio-kompanija - šta jednu avio kompaniju čini najboljom na svetu?

Najuspešnije avio-kompanije mogu se klasifikovati na nekoliko načina, u zavisnosti od kategorije po kojoj se meri uspešnost. Tako dolazimo do podatka da je American Airlines Group najveća avio-kompanija na svetu kada su u pitanju veličina flote, prihodi i profit.

Delta Airlines je najveća svetska avio-kompanija po vrednosti imovine, tržišnoj kapitalizaciji i broju prevezenih putnika, dok je nemačka Lufthansa najveća po broju zaposlenih radnika u okviru kompanije. Ako uzmemo u obzir broj zemalja ka kojima leti neka avio-kompanija onda je Turkish Airlines lider, dok je UPS Airlines kompanija koja leti ka najviše različitih destinacija.

Sve najbolje avio-kompanije imaju vrlo različito poreklo i deluju na različitim tržištima i geografskim područijima, a ipak su dobre u svom poslu i dele mnoge karakteristike:

  • Imaju strukture koje su maksimalno prilagođene potrebama i koje služe kao snažni alati za upravljanje.
  • Formiraju strateške saveze koji osiguravaju uzajamne koristi i stabilnije prisustvo na globalnom tržištu
  • Pažljivo planiraju i prognoziraju detalje poslovanja u kombinaciji sa efektivnim marketingom i brendiranjem, koje je zasnovano na identifikaciji tržišta, ciljnih klijenata i snažno usmereno ka postizanju željenih rezultata.
  • U svoje poslovanje uključuju naprednu tehnologiju koja povećava praktičnost, smanjuje troškove i donosi konkurentnu prednost.


#1 Delta Airlines - najveća svetska avio-kompanija

Najstarija avio-kompanija koja još uvek posluje u Sjedinjenim Američkim Državama je ujedno i najbogatija svetska avio-kompanija. Delta Airlines je najveća avio-kompanija na svetu po broju prevezenih putnika, koja svake godine preveze skoro 130.000.000 putnika.

Delta Airlines posluje sa 13 baznih aerodroma širom sveta, sa flotom od 809 aviona, uključujući Airbus, Boeing i McDonnell Douglass avione. Leti za oko 335 destinacija širom sveta - od Severne i Južne Amerike, preko Evrope i Afrike, pa sve do Azije i Okeanije.

Delta Airlines ima snažne rezultate u pronalaženju novih načina za poboljšanje iskustava klijenata i zaposlenika kroz tehnologiju, te pomaže u vođenju inovacija u avio industriji zadržavajući svoju poziciju najveće i, po mnogima, najbolje avio-kompanije na svetu.

#2 American Airlines Group - primer pametnog poslovanja

Sa tržišnim prilivom od 21,1 milijardi dolara, American Airlines Grupa je trenutno druga najveća avio-kompanija na svetu. American Airlines obezbeđuje avio-prevoz putnika i tereta širom sveta. Kompanija takođe predstavlja i odličan primer kako uspešna i dobro planirana strateška alijansa može da dovede do vrhunskih rezultata: American Airlines Grupa je rezultat spajanja između US Airways-a i American Airlines-a u 2013. godini.

Obe kompanije su, samo godinu dana ranije, podnele zahtev za zaštitu od stečaja, a već 2018. godine uživaju ogroman međunarodni uspeh i svrstavaju se među najuspešnije svetske avio-kompanije.

U februaru, American Airlines i Qantas podneli su zahtev Ministarstvu saobraćaja SAD-a da formiraju zajednički posao usmeren na bolje servisiranje klijenata koji lete između Severne Amerike i Australije i Novog Zelanda. Predloženi zajednički posao ima za cilj značajno poboljšanje usluga, stimulisanje potražnje i "otključavanje" više od 300 miliona dolara godišnje u korist potrošača, koji se ne mogu ostvariti bilo kojim drugim oblikom saradnje.

American Airlines i Qantas će takođe imati priliku da pokrenu dodatne linije između SAD-a i Australije i Novog Zelanda. Prošireni odnos će omogućiti značajna poboljšanja u iskustvu klijenata avio-kompanije, za koje se procenjuje da će povećati potražnju za novim putovanjima u narednim godinama.

#3 Emirates - vrhunsko finansiranje i brendiranje

Emirati avio-kompanija je danas izrasla u jedno od najvećih komercijalnih imena u civilnoj avijaciji. Brojni su faktori koji su doveli do toga, a svakako najviše se ističu finansiranje i brendiranje. Naime, Emirati u gotovo svakoj oblasti imaju pokroviteljstvo, bilo da se radi o logistici ili o velikoj količini gotovog novca koja je potrebna da se sruši barijera za ulazak na "skupo" tržište.

Štaviše, zavisnost Dubaija od turizma osigurava da državni vrh veoma ozbiljno shvata zdravlje marke Emirates. Kao rezultat toga, mnogo je novca bilo spremno u opticaju i pre nego što je avio-kompanija ostvarila svoj prvi profit.

Brendiranje takođe igra veliku ulogu, pa je gotovo na svakom koraku nešto što potvrđuje kvalitet i pouzdanost ove kompanije. Od jedinstvenih uniformi za svakog člana Emirates tima, do sistema zabave u avionu Emirata, svaki aspekt iskustva od početka do kraja osmišljen je tako da optimizuje zadovoljstvo putnika i potvrdi svoje pozicioniranje kao pouzdanog brenda u avijaciji.

#4 Southwest Airlines - najbolja low cost avio-kompanija

Sa 53.000 zaposlenih i tržišnom kapitalizacijom od oko 33,6 milijardi dolara, ova američka kompanija pruža usluge redovnog vazdušnog prevoza u Sjedinjenim Američkim Državama i obližnjim međunarodnim tržištima. Ova kompanija upravlja flotom aviona Boeing 717-200 i aviona Boeing 737-700, koji saobraćaju širom SAD-a, kao i ka brojnim međunarodnim lokacijama.

Međunarodna asocijacija za vazdušni saobraćaj (IATA) otkriva da je Southwest Airlines po broju prevezenih putnika na drugom mestu, a 129 miliona ljudi svake godine biva bezbedno preveženo na željenu lokaciju. Danas je ova kompanija najveći svetski niskobudžetni prevoznik, sa 709 aviona i jeftinim letovima ka preko 100 destinacija u Sjedinjenim Američkim Državama i 10 u drugim zemljama.

Southwest Airlines kompanija je vešta u uspostavljanju i kontinuiranom razvoju tržišnog udela, dodavajući svake godine po nekoliko novih ruta svom rasporedu, što je bio slučaj i u 2018. godini, uz dodatno zadovoljavanje zahteva kupaca, među kojima su i izrazito jeftini avio letovi.

#5 International Airlines Group - inovacije i briga o putnicima

Osnovana 1974. godine u Velikoj Britaniji, International Airlines Group (IAG) je holding kompanija za British Airways, Aer Lingus, Iberia i Vueling. IAG pruža međunarodne i domaće usluge prevoza putnika i tereta. Usluge održavanja aviona čine ključni deo IAG biznis modela. Svake godine IAG Grupa preveze više od 97 miliona putnika na 255 lokacija u svojoj floti od 525 aviona.

Strateške saveze i diferencirane aktivnosti ojačale su poziciju nekadašnjih kompanija na tržištu, omogućavajući IAG-u da se svrstava u najbolje avio-kompanije. U 2018. godini IAG je postao posvećen ekološki prihvatljivoj inicijativi - oformljeno je partnerstvo sa iskusnom industrijskom kompanijom za softver kako bi se uvela inovativna tehnologija koja će smanjiti emisije ugljenika.

Novi softver se implementira u celoj floti IAG kako bi dodatno optimizovao korišćenje goriva analizirajući podatke o letu. Koristeći ažurirane i napredne tehnologije, IAG se direktno bavi pitanjem klimatskih promena i uticaju avio industrije, pozivajući se direktno na zabrinutosti kupaca i istovremeno poboljšavajući korporativnu i društvenu odgovornost.

Pored ovih vodećih svetskih kompanija, svakako moramo izdvojiti i Lufthansu, odnosno najvećeg evroskog prevoznika putnika, a na listi se mora naći i Air France kompanija. Pametno poslovanje i dobro osmišljena strategija pozicioniranja na tržištu omogućavaju svim ovim kompanijama više milijardijski profit svake godine.

Autor/izvor: Aleksandar Pešić, Avokado/seebiz
 

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...