“Dani cveća i meda“ obeležili početak turističke sezone u Velikom Gradištu

27. April 2021
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

Sedamnaesta po redu manifestacija “Dani cveća i meda“ obeležila je početak turističke sezonu u opštini Veliko Gradište, okupivši ljubitelje cveća i pčelarskih proizvoda, ali i prve turiste ove podunavske varošice.

Dvodnevna izložbeno-prodajna manifestacija održana je juče u Kusiću, selu poznatih cvećara koji svoje proizvode plasiraju širom zemlje. Posebna komisija izabrala je najlepše štandove, a prva nagrada za cveće pripala je Katarini Stanković iz Kusića, druga Dejanu Stojkoviću iz Kusića, treća Slavoljubu Steviću iz Krepoljina dok je nagradu za štand sa pčelinjim proizvodima dobio Zoran Zarić iz Topolovnika. Nagrade je uručilo rukovodstvo opštine i predstavnik domaćina Mesne zajednice Kusiće.

Domaćim proizvođačima na manifestaciji pridružili su se cvećari, pčelari, grnčari i majstori starih zanata iz čitave Srbije pa se na štandovima za svakog posetioca i turistu našlo ponešto lepo za kuću i baštu, ali i ukućane i prijatelje.
U Velikom Gradištu, među više od 50 štandova, birali su se oni najmaštovitije uređeni za koje su izlagačima podeljene specijalne nagrade za trud i učešće. Na prvom mestu našao se cvetni štand Ane Filipović iz Kisiljeva, na drugom Snežane Đurić iz Sirakova i na trećem Katarine Mijatović iz Tribroda. Priznanja za pčelinje proizvode dobili su Zlatica Živković iz Biskuplja i Zoran Zarić iz Topolovnika koji je potvrdio uspeh od prethodnog dana. Prigodna priznanja i njima je uručilo rukovodstvo opštine, na čelu sa predsednikom Draganom Milićem, kao i direktorke Turističke organizacije i Kulturnog centra ove opštine.

“Ovo je ujedno početak turističke sezone 2021. godine gde na neki način se pripremamo, preduzeli smo neke mere – uređujemo plažu na Srebrnom jezeru, gradi se grad na vodi, na samom akvatoriju, negde na 60 ari biće smešteni tobogani, bazeni za decu itd. Radi se generalno uređenje čitavog Srebrnog jezera, završili smo sportskuk halu gde nam 3. maja dolazi reprezentacija odbojkaša na pripreme.“, najavio je Milić, uz ekskluzivnu vest da u septembru na jezeru počinje izgradnja novog hotela sa 4 zvezdice, sa 150 soba, gde bi bilo zaposleno preko 100 radnika.

Da je situacija sa pandemijom korone dobro iskorišćena, potvrdila je i brojka od 60.000 gostiju prošle godine na Srebrnom jezeru koje će sa 2.500 registrovanih ležaja, uz novih 500, dočekati turiste i ove sezone. Izgradnja sportske hale sezona će biti produžena i na zimski period, za pripreme sportista i reprezentacija. Dogovor sa selektorom odbojkaške reprezentacije Bobom Kovačem i predsednikom OSS Zoranom Gajićem najavljuje odbojkaški centar i školu odbojke, a u pripremi je izgradnja zatvorenog bazena i šetno-biciklističke staze od Rama do Zatonja i Srebrnog jezera.

Za uređenje plaže na ovoj lokaciji i obližnjim selima odvojeno je 5.000.000 dinara kako bi se omogućio razvoj seoskog turizma, potvrdio je predsednik opštine. U tu svrhu biće izgrađena i vodovodno-kanalizaciona mreža oko Jezera, u dužini od 28 km, a uz nju i nastavak biciklističko-šetne staze iz Rama. U samom Ramu u toku je izgradnja pristana za brodove, u saradnji sa Agencijom za upravljanje lukama, pa se dolazak prvih kruzera očekuje već u oktobru.
“Želimo da vratimo naše ljude iz inostranstva, njih desetak je tu kupilo apartmane, otvaraju restorane.“, reči su Dragana Milića, koji je podsetio da je takođe desetak porodica koje se bave turizmom na Srebrnom jezeru prošle godine iskoristilo pomoć do 10.000 evra za razne sadržaje u svojim objektima što će biti ponovljeno i ove godine.

Poziv opštine turistima da posete Srebrno jezero i okolinu upućen je i sa ove manifestacije, a domaćini se nadaju da će uz bogat turistički sadržaj gosti poželeti da se vrate i naredne sezone.
 

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
UNWTO: Srbija na svetskom vrhu po oporavku turizma
26. Septembar 2022
Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Srbije, Tatjana Matić, pozdravila je...
Turizam
Besplatni webinar: Kako povećati broj prodatih tura uz pomoć online booking sistema?
26. Septembar 2022
Orioly, travel-tech firma iz Zagreba, poziva sve zainteresovane na besplatni webinar pod nazivom...
Turizam
Putovanje kroz vinske regije Mađarske: Tamo gde stanuje “kralj vina i vino kraljeva”
26. Septembar 2022
Iako su nam prva asocijacija na dobra vina Italija i Francuska, još jedna svetska...
Turizam
Četvrti Good Food & Wine Festival prevazišao sva očekivanja!
26. Septembar 2022
Privredno–turistička manifestacija Good Food & Wine Festival, koja je 24. septembra...