Danas se navršava 56 godina od održavanja prvog Sabora trubača u Guči

14. Oktobar 2016
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Na Pokrov Presvete Bogorodice u porti gučke crkve Svetog arhangela Gavrila, 14. oktobra 1961. godine, održan je prvi Dragačevski sabor, koji je sve do 1971. nosio naziv Dragačevski sabor seoskih trubača Srbije.

Najveće uzbuđenje izazvalo je takmičenje trubača. Bila je to svirka za pamćenje. Takmičila su se četiri orkestra, sva četiri iz dragačevskih sela: orkestar Desimira Perišića iz Goračića, Dragiše Kovačevića iz Graba, Dragana Jovanovića iz Dljina i Srećka Obradovića iz Rtiju.

Ocenjivao ih je stručni žiri: Miodrag Vasiljević, profesor Muzičke akademije iz Beograda, Dragoslav Dević, muzikolog iz Beograda, Branko V. Radičević, književnik iz Beograda, Nikola Kolaković, pevač narodnih pesama iz Beograda i Vlastimir – Lale Vujović, predsednik Saborskog odbora.

Oni su za prvu trubu Dragačeva proglasili Perišića, a za najbolji orkestar – sastav iz Dljina.

Sabor je iz godine u godinu bio sve masovniji i postao je pravo kulturno čudo. Po njemu su postali poznati Dragačevo, ali i Srbija.

Nekoliko stotina hiljada posetilaca iz Srbije i inostranstva, svake godine poseti ovu varošicu sa nekoliko hiljada stanovnika. Godine 2005. je snimljen dokumentarni film o ovom festivalu "Guča!".

Do sada je Guču u vreme Sabora posetilo više od 18 miliona gostiju iz Srbije i još 80 država.

Takmičilo se više od 1.000 orkestara i sviralo je oko 1.500 trubača. Među gostima u Guči bilo je i nekoliko šefova država.

U Guči se danas, na dan kada je pre 56. godina održan prvi Dragačevski sabor, održava svečana sednica Saborskog odbora, na kojoj će se razgovarati o organizaciji narednog 57. Sabora trubača.

- Značajno je to što smo uspeli da 56. sabor poboljšamo, ali to nije dovoljno. Ovogodišnje iskustvo nam je veoma značajno zbog narednog sabora, koji ćemo unaprediti, pa čak i tamo gde je bilo najmanjih problema - izjavio je predsednik Saborskog odbora Slobodan Jolović sa Glas zapadne Srbije.

Prema njegovim rečima, sve je usmereno ka jednom cilju, a to je da 60. jubilarni sabor bude najposećeniji i najbolji u državi.

Na ovogodišnjem 56. saboru uvedene su novine, poput takmičenja majstora trube i ocenjivanja žirija, što je bilo značajno osveženje manifestacije, budući da su se prvi put za pobednika javno izjašnjavali sami učesnici, ali i žiri.

Tako su se na dragačevsku scenu majstori trube vratili sa oduševljenjem, ali i pozitivnom reakcijom publike.

Izvor: Glas zapadne Srbije

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Turizam
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...