Danas kreću komercijalne vožnje žičarom od Kotora do Lovćena

14. Avgust 2023
Image by milicadukic from Pixabay
Image by milicadukic from Pixabay

Komercijalne vožnje žičarom Kotor-Lovćen počinju danas, 14. avgusta, a prvo penjanje obaviće se u 10 sati, objavljeno je ranije iz kompanije Kotor Cable Car.

Već od utorka, prva vožnja, odnosno prvi uspon sa stanice Dub biće u 9 sati ujutru, a poslednji u 20:30. Poslednje spuštanje sa stanice Kuk na Lovćenu biće u 21 sat. Karte za vožnju mogu se kupiti unapred onlajn ili na biletarnicama na Donjoj stanici Dub.

Donja, odnosno početna stanica Dub udaljena je svega 200 m od putnog pravca Budva - Tivat, dok je od aerodroma Tivat udaljena svega pet kilometara. Ukoliko do žičare dolazite automobilom, obezbeđen je parking prostor na Donjoj stanici koji može da primi 300 automobila i 50 autobusa.

Na sajtu kompanije navedeno je da su na početnoj stanici obezbeđeni i dodatni sadržaji kao što su Tasting bar-Stanica, Booka gelato, Bokeljska suvenirnica i poslastičarnica La parisiene.

Nakon 11 minuta vožnje žičarom stiže se do stanice Kuk i Nacionalni park Lovćen. Nedaleko od stanice otvoren je i kafe-restoran pod brendom Forza QK, gde gosti mogu da odmore i uživaju u pogledu.

Ako govorimo o cenama, za vožnju žičarom u jednom smeru za odrasle je potrebno izdvojiti 13 evra, dok je cena povratne ulaznice 23 evra. Cene dečijih karata su značajno niže, pa vožnja žičarom u jednom smeru košta 7 evra, odnosno 12 evra za oba smera. Za decu mlađu od dve godine predviđena je gratis vožnja. Povoljnosti su definisane i za OSI, pa će cena karte u jednom smeru iznositi 7 evra , odnosno 12 evra za oba pravca.

Kako je ranije saopšteno iz kompanije, zahvaljujući strateškom partnerstvu sa Crnogorskom komercijalnom bankom koja je pružila finansijsku podršku izgradnji žičare Kotor - Lovćen, njihovim klijentima biće omogućene povoljnosti prilikom kupovine karata.

Takođe, obezbeđeni su i značajni popusti za vlasnike Mastercard platnih kartica. Naime, u periodu od otvaranja žičare do 15. septembra oni mogu ostvariti umanjenje cene u iznosu od 5 evra za svaku kupljenu kartu. Popusti važe za plaćanja Mastercard platnim karticama koje su izdale sve banke u Crnoj Gori, Srbiji i Bosni i Hercegovini, bez obzira na tip kartice. Broj vožnji plaćenih istom Mastercard debitnom karticom nije ograničen, odnosno korisnik kartice ima pravo na umanjenje cene karte, čak i ukoliko se vozi žičarom više puta u periodu trajanja kampanje.

Projekat Žičare Kotor - Lovćen realizuje konzorcijum Novi Volvox - Leitner.

Trasa Žičare polazi od Duba, koji se nalazi na teritoriji opštine Kotor i vodi do lokaliteta Kuk na planini Lovćen, na 1.348 m nadmorske visine. Projektovani kapacitet je 48 gondola na nivou od 1.200 putnika po satu, dok je vreme putovanja od stanice Dub do stanice Kuk nepunih 11 minuta.

Izvor: eKapija

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Degustacija kobasica na Oktoberfestu - bez vegi varijante
21. Septembar 2023
Oktoberfest je osim po zabavi i pivu poznat i po kobasicama. Komisija za degustaciju probala je...
Turizam
ТОNS organizovao poslovni skup u Ljubljani
21. Septembar 2023
U ljubljanskom „Radisson Blu Plaza Hotel“-u Turistička organizacija Grada Novog...
Turizam
20. Septembar 2023
Turistička organizacija Srbije sa ponosom objavljuje da je otvoren konkurs za nagradu...
Turizam
Investitori iz Švajcarske grade akva park na Zlatiboru?
18. Septembar 2023
Na sednici Skupštine opštine Čajetina odbornici su usvojili izmene i dopune Plana...