Dan Alžira u Topoli 9. oktobra

07. Oktobar 2015
Promotivna fotografija
Promotivna fotografija

Društvo prijatelja Alžira, u saradnji sa Kulturnim centrom Topola, i uz podršku Ambasade Demokratske Narodne Republike Alžir, organizuje, tokom tradicionalne turističke manifestacije „Oplenačka berba“, Dan Alžira u Topoli, koji će biti svečano otvoren u petak, 9. oktobra 2015. u 15 časova, u Karađorđevom konaku.

Tom prilikom, biće upriličena izložba fotografija „Srpsko vojničko groblje Deli Ibrahim u Alžiru“, istaknutog fotografa i borca Alžirske revolucije Stevana Labudovića. Izložba će biti u znak sećanja na stradale i ranjene srpske vojnike prilikom proboja Solunskog fronta, kao i u susret stogodišnjici iskrcavanja savezničkih snaga.

Izložbu će, uz prisustvo ministra trgovine i telekomunikacija, Rasima Ljajića, brojnih zvanica i gostiju, otvoriti Dragan Jovanović, narodni poslanik i predsednik Skupštine opštine Topola. Goste će pozdraviti Njegova Ekselencija Abdelamid Šebšub, ambasador DNR Alžira, i Marko Jelić, predstavnik Društva prijatelja Alžira.
Izložbi će prisustvovati autor fotografija Stevan Labudović.

Izložba će trajati do 1. novembra 2015. godine, kada se obeležava dan kada je alžirski Front za nacionalno oslobođenje 1954. godine započeo rat za nezavisnost svoje zemlje, u istoriji poznat kao Alžirski rat za nezavisnost.

Stevan Labudović je fotograf i snimatelj „Filmskih novosti“, specijalni izveštač mnogih novinskih agencija i televizija Jugoslavije. Njegove filmske reportaže i fotografije o borbama alžirskih revolucionara za svoju nezavisnost obišle su celi svet. Zato ga „alžirska braća“ smatraju ravnopravnim borcem za oslobođenje ove najveće zemlje afričkog kontinenta. Za izvanredne zasluge za pobedu Alžirske revolucije, Labudović je dobitnik najznačajnih vojnih i državnih odlikovanja Narodne Demokratske Republike Alžir, i jedan od najznačajnih prijatelja Alžira, o čemu svedoče brojna visoka zvanja, krunisana kumstvom sa bivšim predsednikom Alžira Bumedijenom.

Njegova kamera, originalni filmovi i fotografije izloženi su u stalnoj postavci vojnog muzeja u Alžiru, a nove generacije Alžiraca o njemu uče u školskoj lektiri iz istorije.

Društvo prijatelja Alžira, osnovano 2002. godine, okuplja i mnogobrojne prijatelje Alžira iz naše zemlje, koji su podržali borbu za oslobođenje alžirskog naroda, kao i mnoge poslovne ljude i diplomate koji su radili u ovoj zemlji Magreba. Društvo nastoji da, svojim aktivnostima, pomogne uspostavljanju saradnje u mnogim oblastima između dve zemlje, ali i doprinese jačanju i razvoju političkih i ekonomskih odnosa između dveju tradicionalno prijateljskih zemalja.

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Avio-kompanija u kojoj patike postaju deo uniforme
26. April 2024
Počev od 6. maja, holandski avio-prevoznik KLM Royal Dutch Airlines dozvoljava svojim...
Turizam
Zlatibor dobija rekreaciono jezero
26. April 2024
Opština Čajetina raspisala je tender za izradu generalnog projekta, idejnog...
Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...