Da li smo spremni za kineske turiste?

27. Februar 2017
Da li smo spremni za kineske turiste?

U Srbiji se narednih godina očekuje veliki broj gostiju iz Pekinga i Šangaja. Vole da putuju na mesta koja je odobrila njihova vlada i izuzetno im je važna bezbednost.

Tri topla obroka, besplatan bežični internet, bezbednost, šoping i kineska televizija - osnovne su stvari koje moraju da se obezbede kako bi se privukli turisti iz Kine.

Prošle godine svaki deseti turista u svetu bio je Kinez, a od njih 140 miliona, koliko ih je prešlo granice zemlje, nikog nije zanimalo letovanje na moru. Srbiju je posetilo samo 14.457 gostiju koji su ostvarili 37.873 noćenja, što je, istina, povećanje od 50 odsto, ali potencijal koji ima ovo tržište definitivno nije iskorišćen. Pitanje je da li smo spremni za turiste iz Kine.

- S obzirom na to da smo ukinuli vize za Kineze, a pre nego što se otvori direktna avio-linija, moramo da se ozbiljno pripremimo za njihove goste - kaže Miodrag Popović, direktor Turističke organizacije Beograda. - Svake godine za 18 odsto poraste broj kineskih turista, pa se 2020. godine očekuje da će van zemlje putovati 240 miliona Kineza. Svaki od njih u proseku troši po 1.628 dolara, a polovinu novca daju na šoping. Uglavnom ostaju po nedelju dana i moramo da im dobro osmislimo boravak.

Pre svega, neophodno je da hotelijeri pripreme smeštaj za Kineze, u sve sobe uvedu kinesku televiziju, ali da im nikada ne dodeljuju one koje nose brojeve: 4, 14 ili 24. Kinezi jedu tri topla obroka, što znači da i doručak mora da sadrži nudle i supe. Takođe, ne piju vodu iz frižidera, već isključivo toplu. Po destinaciji, naprave oko hiljadu fotografija i pošto četiri časa dnevno provode na društvenim mrežama, mora da im se svuda obezbedi besplatan bežični internet, pa i u autobusima. Na svakoj destinaciji očekuju da dobiju brošuru sa osnovnim podacima. More ih ne zanima, vole da putuju na mesta koja je odobrila njihova vlada i izuzetno im je važna bezbednost.

Srbija i Kina su izuzetno prijateljske zemlje, i kao što se zna, jedna smo od retkih evropskih država koja im je ukinula vize, ali u Beogradu ne postoji nijedan vodič koji govori - kineski.

- Sa Ambasadom Kine radimo na motivaciji studenata kineskog jezika da razmisle o profesiji vodiča - ističe Popović. - Tražimo agencije koje će se pripremiti za kineske turiste, jer oni insistiraju na grupnim aktivnostima. Takođe, radićemo promociju na njihovim društvenim mrežama i sajtovima, jer Kina ima suverenitet nad svojim internet-prostorom.

To praktično znači da u ovoj zemlji niko neće rezervisati smeštaj preko "Bukinga", jer kod njih ne postoji. Umesto "Fejsbuka" imaju "Sina veibo" sa 230 miliona korisnika, i "Er čat" koji je kombinacija "Vajbera", "Fejsbuka" i "onlajn" plaćanja. "Ctrip" je najpopularniji rezervacioni sistem sa 250 miliona članova, milijardu preuzetih aplikacija, 5.000 aerodroma, 1,2 miliona hotela i 5.000 agenata širom sveta koji u svakom trenutku daju odgovore kineskim turistima o svemu što ih zanima.

Profil

Kineski turista ima od 30 do 50 godina, zaposlen je i fakultetski obrazovan. Dve trećine turista su žene, a svaki deseti na put vodi i dete. Osnovni motivi za putovanje su: šoping, svetski poznati spomenici, zanimljiv doživljaj (mitologija, filmovi), medicinski turizam i kocka. Zanimljivo je da mnogi Evropljani misle da su kineski turisti stariji, neobrazovani radnici kojima bogata deca plaćaju putovanja. Naprotiv, samo pet odsto turista su stariji od 60 godina i imaju završenu samo gimnaziju.

Izvor: Novosti
Autor:
A. Mikata

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
EU projekat „Mladi u turističkoj industriji“ za bolje zapošljavanje mladih
23. Oktobar 2020
Završna konferencija i otvaranje omladinskog centra projekta „Mladi u turističkoj...
Turizam
Stara planina jača od korone
23. Oktobar 2020
Od januara do juna ove godine opštinu Knjaževac, najviše Staru planinu,...
Turizam
Obnovljen likovni atelje u Bačkoj Topoli
23. Oktobar 2020
Sredstvima iz budžeta opštine Bačka topola od 4.3 miliona dinara obnovljen je letnji...
Turizam
U Dubaiju otvorena najveća fontana na svetu
23. Oktobar 2020
Posle Dubai fontane koja je godinama držala rekord kao najveća fontana na svetu, na...