Da li je izvestan odmor sa zamenskim vaučerima

11. Septembar 2020
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

 


Evropske turističke zemlje zatražile uvođenje moratorijuma na otplatu svojih obaveza, što može dodatno ugroziti položaj domaćih agencija, ali i prava putnika.

Šta će biti sa letovanjima u inostranstvu koja su zbog pandemije odložena za sledeću godinu, pitanje je koje već muči domaće turiste iako ni ovogodišnja sezona nije gotova. Od 400.000 aranžmana koji su uplaćeni, više od 300.000 građana je put odložilo do kraja 2021. godine, ali vesti iz evropskih turističkih zemalja ne ohrabruju. Naime, Grčka, a onda i Italija i Španija zatražile su da im se odobri moratorijum na otplatu obaveza, i to tri do pet godina, što bi verovatno napravilo dodatne probleme i domaćim agencijama i građanima koji žele putovanje ili novac, u slučaju da ga potražuju.

Ukoliko bi Grčka, primera radi, uspela da dobije moratorijum na obaveze prema stranim partnerima, domaće turističke agencije bi morale građanima da vrate novac u tom roku i to je ono što njih sada brine.

Prema domaćoj uredbi o zamenskim putovanjima putnici koji nisu uspeli da realizuju svoja putovanja imaju pravo da to učine do kraja sledeće godine, dok oni koji ne otputuju tek tada mogu da traže povraćaj novca. Problem je, navodno, što su agencije deo novca uplatile partnerima u inostranstvu koji, u slučaju odobravanja moratorijuma, ne bi morali da vraćaju novac u predviđenom roku. A to znači da bi i naši turisti teško došli do novca, budući da agencije i ovako traže pomoć i na rubu su egzistencije.

U Nacionalnoj asocijaciji turističkih agencija „Juta” kažu da su agencije u obavezi da isplate novac za nerealizovane aranžmane od 1. januara 2022. Problem je, kažu, veći za agencije koje u slučaju odobravanja moratorijuma neće uspeti da naplate taj novac od inostranih partnera.

– I u slučaju da agencije ostanu bez novca, putnici će biti pokriveni garancijama putovanja koje su važile u trenutku sklapanja ugovora o putovanju, bez obzira na to da li u trenutku isplate imaju važeću licencu – kaže Aleksandar Seničić, direktor ovog udruženja.

Teško je, ipak, poverovati da će EU izaći u susret turističkim zemljama posle paketa pomoći koji im je nedavno dodeljen kako bi prevazišle gubitke. Posebno i zbog činjenice da je Evropska komisija početkom jula pokrenula postupak protiv deset zemalja koje su prekršile prava potrošača time što su nezakonito dodeljivale turističke vaučere umesto vraćanja novca.

Od početka epidemije i potrošačke organizacije i Evropska komisija pozivaju na prava putnika, podsećajući da neće dozvoliti da se krše propisi. Mnoge zemlje su direktivu o putovanjima u paket aranžmanima u kojima se pominje i dodela vaučera protumačile onako kako im je odgovaralo. Umesto da vaučere, kako je predviđeno, daju ukoliko putnik na to pristane, one su u nedostatku novca odlučile da to ne bude na dobrovoljnoj bazi, nego obavezno. Kada su se putnici tokom leta masovno pobunili protiv ovakve prakse, usledile su najave tužbi, pokretanje postupaka. Evropska unija je turističke agencije i avio-prevoznike podsetila da u direktivi jasno stoji da onaj ko ne želi vaučer ima pravo da odbije takvu ponudu i da u propisanom roku od 14 dana od otkaza putovanja dobije novac, i to kompletan uplaćeni iznos. U Srbiji je početkom leta, kada je postalo jasno da putovanja masovno neće biti realizovana, doneta posebna uredba po kojoj putnik za otkazana putovanja, koje je uplatio delimično ili u celosti, dobija vaučer uz koji aranžman može da realizuje na istoj ili drugoj destinaciji najkasnije do 31. decembra 2021.

Onima koji ne žele putovanje nego insistiraju na novcu, prema istoj uredbi, organizator putovanja je dužan da vrati novac do 14. januara 2022. Ukoliko Grčka, recimo, uspe da dobije moratorijum na obaveze prema stranim partnerima, domaće turističke agencije će morati građanima da vrate novac u tom roku i to je ono što njih sada brine.

Izvor: Politika

 

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...