Čuveni "Raj za živce" se vraća u život

02. Mart 2020
Čuveni 'Raj za živce' se vraća u život

Pre šest godina, posle višegodišnjeg propadanja, u Bogutovačku Banju kao i susednu Matarušku, koje su decenijama pripadale istoimenom Prirodnom lečilištu i odmaralištu, uveden je stečaj. Stotinak radnika ostalo je bez posla, na hotel ,"Mineral" i ostale objekte stavljen je katanac. Zahvaljujući meštanima i gostima, koji nisu mogli bez blagotvorne banjske vode, samo je kupatilo ostalo u životu, mada u lošem stanju.

Bez obzira na loše uslove i sav rizik korišćenja kupatila u koje tri decenije nije uložen nijedan dinar, u sezoni je bilo gostiju, ne kao nekad, ali dovoljno da popune vile i apartmane mahom povratnika iz inostranstva, koji su u objekte za izdavanje uložili ogroman novac nadajući se boljim vremenima i za Bogutovačku Banju i za okolna sela.

Sudbina Banje u rukama meštana

Iako čuvena banja na obrocima Troglava, na dvadesetak kilometara od Kraljeva, poznata i kao "Neuron banja" i "raj za živce" i dalje propada, njeni meštani: Marijan Banjanac i Milanko Vasiljević, uzeli su jesenas kupatilo u zakup, znajući da u njega treba uložiti veliki novac da bi se dovelo u pristojno stanje.

- Najpre smo platili zakup za ruinu od bazena, a zatim smo prionuli na posao. Bilo je potrebno mnogo rada i ulaganja, jer na kupatilu nije ništa rađeno punih 30 godina. Saniran je krov, urađene pločice i podovi, omalterisani zidovi, popravljena i ofarbana stolarija, urađen solarni sitem i mnogo drugih sitnih poravki. Žensko kupatilo je potpuno rekonstrisano, a muško kupatlo završićemo do kraja ovog meseca. Od 1. aprila svi banjski posetioci imaće odlične uslove za korišćenje oba bazena - kaže Marijan Banjanac jedan od zakupaca banjskog kupatila.

Prema rečima vlasnika vila i apartmana za smeštaj gostiju, interesovanje za boravak u Bogutovačkoj Banji već sada je ogromno tako da se očekuje odlična poseta sve do polovine oktobra.

Izvor: Glas zapadne Srbije

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Turizam
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...