Čudne ideje pojedinih direktora aviokompanija

10. Novembar 2015
Ilustracija, foto: pixabay
Ilustracija, foto: pixabay

Direktori aviokompanija ponekad imaju veoma ekscentrične ideje kako letovi treba da izgledaju i kako se sve može uštedeti.Tako je Erbas nedavno objavio svoj novi patent za optimizaciju korišćenja prostora u avionu, koji podrazumeva sedišta iznad sedišta, kako bi u letelicu stalo što više putnika. Nije u pitanju drugi sprat već nekoliko stepenica kojima se treba popeti do gornjeg sedišta. Međutim, ovo nije najčudnija ideja, bilo ih je još.

Stajanje u avionu

Majkl O’Liri, osnivač niskobudžetnog prevoznika Rajanera, imao je 2010. godine ideju da prodaje i jeftinije karte za stajanje kako bi dodatno popunio letelice. Naime, planirao je da izvadi poslednjih 10 redova sedišta i da umesto njih ubaci 15 redova "vertikalnih sedišta" međutim regulatori mu nisu dali dozvolu za realizaciju ovog plana iz bezbednosnih razloga. U februaru ove godine i jedan kineski avioprevoznik, Spring Erlajns, zatražio je od vlasti dozvolu da u avione instalira mesta za stajanje, tako da ova ideja nije u potpunosti odbačena.

Plaćanje po težini

Ova ideja je zapravo zaživela, ali samo u kompaniji Samoa Er, malom avioprevozniku koji vozi unutar Samoe. Naime, od 2013. kompanija naplaćuje kartu u zavisnosti od težine putnika i njegovog prtljaga. Od tada se činilo da će i druge aviokompanije prihvatiti ovakvu cenovnu politiku, međutim oni još uvek nisu usvojili ovu "taksu na gojaznost".

Sedišta "Licem u lice"

Ovo je ideja dobavljača, kompanije Zodiac Seats, koja je osmislila heksagonalna zbijena sedišta na kojima bi putnici bili okrenuti jedni ka drugima. Ovo bi moglo da oslobodi prostor za ramena i ruke putnika, ali i da smanji prostor za ustajanje sa sedišta, kao i da proizvede probleme psihičke prirode ako dođe do nezgodnih turbulencija pa se uplašeni putnici međusobno gledaju i šire paniku.

Leteći tanjiri


Ideju za avion ovakvih oblika imao je Erbas pre nekih godinu dana. Okrugli oblik bi navodno mogao umanjiti pritisak u letelici, a osim toga u nju bi moglo da stane i više putnika koji bi sedeli u krug. Erbas je patentirao još ovakvih zanimljivih ideja, poput sedišta za bicikle za putnike koji putuju ekonomskom klasom ili kaciga sa softverom za virtuelnu realnost.

Plaćanje toalet papira

Rajaner je pre pet godina počeo da naplaćuje 1,5 dolar za korišćenje toalet papira na letu, koji inače košta nekoliko centi. Međutim O’Liri je odustao od tog plana 2013. godine kada se preorijentisao na zaradu od puštanja reklama drugih kompanija u svojim avionima.

Izvor: B92

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. Mart 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...