Crna Gora juri rekord - Milijardu evra od turizma

24. Jul 2018
Crna Gora juri rekord - Milijardu evra od turizma

Crna Gora očekuje da će devizni priliv od turizma ove godine premašiti milijardu evra, što bi, kako kaže ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović, bio rekord i "spektakularan rezultat".

- U Crnoj Gori je 13. jula bilo oko 170.000 turista, što je oko 7.0 posto više nego na isti dan prošle godine, a kumulativno imamo, statistički obrađeno za pet meseci, ozbiljan rast od skoro 22 odsto. Predsezona je bila jako dobra, a i sezona protiče veoma dobro i imamo ozbiljne najave za podsticaj, tako da smo u principu ostvarili svoj primarni cilj, a to je produženje sezone - kazao je Radulović u izjavi za Tanjug.

Kako precizira, sezonu su sa ranijih tri meseca produžili uz pomoć ozbiljnih i velikih turoperatora preko kojih većina velikih hotela funkcioniše, tako da su prve goste imali već sredinom maja, dok će poslednje grupe ispratiti u poslednjoj dekadi oktobra.

Prema rečima Radulovića, devizni priliv od turizma beleži u prvih pet meseci rast od oko osam odsto u odnosu na prošlu godinu.

- Menja se i struktura gostiju. Rast koji smo zabeležili došao je zapravo od gostiju sa zapadnoevropskog tržišta, dok je broj tradicionalnih gostiju iz okruženja i Rusije negde na istom nivou, blagi rast je u pitanju - kaže ministar.

U ovom trenutku, pojašnjava, četvrtina turista u Crnoj Gori su gosti iz okruženja, druga četvrtina je sa ruskog tržišta, odnosno iz zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza. Oko jedne trećine gostiju je iz Evropske unije, odnosno zapadne Evrope, a ostalo su gosti sa dalekih destinacija, kao što su Kina i arapske zemlje.

Izvor: Tanjug

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. Mart 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...