Crna Gora do 2024. očekuje izgradnju 76 novih hotela

14. April 2016
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Poboljšavanje dostupnosti, jačanje hotelskih kapaciteta i optimizacija poreske politike neki su od koraka koje je potrebno preduzeti kako bi se obezbedili bolji rezultati predstojeće turističke sezone - ocenio je crnogorski ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović, prenosi RTCG.

- Takođe, neophodno je smanjiti sezonalnost, pripremiti poseban program koji će produžiti boravak turista, obezbediti bolji vizni režim i stvoriti nove usluge koji će obezbediti veću potrošnju - rekao je Gvozdenović.

On je rekao da se, kada je u pitanju hotelijerstvo, do 2024. godine u Crnoj Gori očekuje izgradnja 76 novih hotela sa osam hiljada smeštajnih jedinica.

- To je veoma ozbiljan projekat i preduslov je za ostvarenje vizije za 2026. godinu u kojoj se očekuje 3,2 milona turista i preko 20 miliona noćenja - saopštio je Gvozdenović. On je rekao da se u 2026. godini očekuje da će prihodi od turizma iznositi preko 1,5 milijardi evra, kao i da će sektor turizma zapošljavati 54 hiljade ljudi.

Gvozdenović je naveo da je prošlogodišnja turistička sezona zabeležila progres zasnovan na dobrim temeljima crnogorskog turizma. - Prošle godine imali smo najbolju turisičku sezonu u Crnoj Gori, koju je posetilo 1,7 miliona gostiju - rekao je Gvozdenović.

On je naveo i da je broj turista koji dolaze u Crnu Goru bio veći nego u drugim mediteranskim zemljama.

- U Crnoj Gori je prosek rasta broja turista šest odsto, dok je u ostalim mediteranskim zemljama oko tri odsto - saopštio je Gvozdenović. On je dodao da je prošle godine zabeležen kontinuiran i jasan progres, s obzirom na to da je otvoren 21 novi turistički objekat i da su porasle investicije.

Gvozdenović je naveo da jačanje saobraćajne infastrukture, posebno u segmentu vazdušnog saobraćaja, predstavlja jedan od temeljnih elemenata turizma.

- Važno je raditi i na daljem jačanju kapaciteta "Montenegro Airlinesa", koji je prošle godine prevezao oko 580 hiljada putnika - saopštio je Gvozdenović i najavio da će uskoro biti potpisan ugovor sa niskobudžetnom avio-kompanijom koja će leteti iz Crne Gore ka Italiji i Nemačkoj.

Crnogorski ministar je dodao da će se intezivni radovi na putu Cetinje-Budva biti završeni 1. juna.

Izvor: RTCG

Dokumenti za preuzimanje

Crna Gora specijal
Preuzmi PDF
Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. Mart 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...