Čišćenjem jezera Trešnja plutajućim ostrvima povećan potencijal za razvoj turizma - U planu revitalizacija svih 12 beogradskih jezera

17. Februar 2021
Izvor: Pixabay/jggrz
Izvor: Pixabay/jggrz
Jedno od najmanjih prestoničkih jezera - jezero Trešnja nedavno je prečišćeno sistemom plutajućih ostrva. Plutajuća ostrva uticala su na poboljšanje kvaliteta vode, pri čemu je najveći pomak ostvaren kod redukcije sadržaja nitrata, ukupnog azota i suspendovanih materija, kažu za eKapiju iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine. Dodaju da kroz projekte fitoremedijacije imaju nameru da revitalizuju svih 12 jezera na teritoriji grada Beograda.
 
- Plutajuća ostrva su imala izuzetnu efikasnost u uklanjanju patogenih mikroorganizama i ona je iznosila više od 99%. Zahvaljujući tome voda u neposrednoj blizini plutajućih ostrva je imala karakteristike vode I klase odnosno vode odličnog ekološkog statusa - rekli su za eKapiju.
 
Osim osnovne funkcije, uklanjanja polutanata, sistemi plutajućih ostrva, imaju i druge funkcije, koje su značajne na mestima revitalizacije zagađenih voda: obnavljanje biodiverziteta, povećanje estetske vrednosti prostora, povećanje potencijala okoline za razvoj turizma, kao i stvaranja prostora za rekreaciju i odmor stanovništva, kroz revitalizaciju lokacija.
 
- Važno je napomenuti i da ovakvi biološki sistemi omogućavaju revitalizaciju zagađene vode na osnovu prirodnih procesa, a zahvaljujući simbiotičkim odnosima svojih osnovnih komponenti odnosno biljaka, mikroorganizama, podloge i vode. Pri tome ova tehnologija ne koristi hemijske materije i ne stvara nus produkt, koji bi dalje mogli da vrše negativan uticaj na životnu sredinu - napominju.
 
Plutajuće ostrvo se sastoji od rešetkastog nosača sa perforiranim dnom i rukohvatima, a ovaj projekat sproveo je Sekretarijat za zaštitu životne sredine u saradnji sa Institutom za šumarstvo.
 
- Kako supstrat za rast biljaka koristi se inertna kamena vuna, a vegetaciju ostrva čine vrste: Phragmites australis (Cav.) Trin. ex Steud. (trska), Iris pseudacorus L. (barska perunika), Iris sibirica 'Perry's Blue' (sibirska perunika), Alisma plantago - aquatica L. (vodena bokvica) i Lythrum salicaria L. (potočnjak) - objašnjavaju iz Sekretarijata.
 
Istorija jezera
 
Šumski kompleks Trešnja na obroncima Avale je bio jedno od omiljenijih izletišta Beograđana, i u okviru njega je 1963. godine napravljeno i veštačko jezero, s namerom da bude rezervoar iz kog bi se uzimala voda u slučaju potrebe za gašenjem požara.
 
Zbog svoje lokacije jezero je privlačilo brojne posetioce, izletnike, kupače, ljubitelje prirode, međutim tokom vremena jezero je postajalo sve zapuštenije i interes građana je opadao.
 
Na obali ovog jezera i danas stoji napušten hotel.
 
- Okrečen samo grafitima, hotel čeka da se pojavi investitor koji bi prepoznao ekonomski interes ove lokacije koja krije bistro jezero u hladu četinara - rekao je ranije v. d. direktora Turističke organizacije Beograda (TOB) Miodrag Popović.
 
Autor: I. Milovanović
 
Izvor: eKapija

 

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. Mart 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...