Chiang Mai – Grad u kojem je satkana suština čitave Azije

03. Avgust 2018
Wat Pra That
Wat Pra That

Zimska rezidencija kraljeva, grad brzaka, hramova, vodopada i planinskih vrhova s kojih se pruža pogled na impozantna zelena prostranstva ima jedno ime – Chiang Mai. Glavni grad istoimene provincije sa svojih oko 160.000 stanovnika najznačajniji je na severu Tajlanda.

Ipak, zbog neverovatne činjenice da se na jednom mestu veličine oko 3000 kvadratnih kilometara nalazi ogroman broj kulturnih znamenitosti i spomenika prirode, moglo bi se reći da je sve što možete pronaći na najmnogoljudnijem i najstarijem kontinentu planete satkano upravo ovde.

U periodu od 1296. do 1768. Chiang Mai je bio prestonica kraljevstva Lan Na, da bi kasnije postao sedište sijamskih vladara sve do 1939. godine, kada je formirana moderna država. Danas je ovo jedno od najposećenijih i najlepših turističkih destinacija u bogatom izboru Tajlanda, ali i čitave jugoistočne Azije. Nalazi se na 700 kilometara od Bangkoka, a u blizini najviših planina ove zemlje, ležeći na ušću dve reke Ping i Chao Phraya. Od organizacije UNESCO 2017. godine grad je dobio titulu “Creative City”. Uvršten je u listu svetske baštine 2015. godine, a godinu ranije našao se na listi među 25 najlepših destinacija sveta.

Šta sve treba posetiti?

Kada je reč o mestima vrednim posete, priču započnite posetom Phuping palati koja je od 1961. godine dom tajlandskih kraljeva, a čim zakoračite u ovu oazu života i boja satkanog od cveća, drvoreda, skulptura shvatićete da je izgrađena od čiste ljubavi – stanovnika prema oduvek cenjenom kralju.

Na planinskom vencu Daen Lao naićićete na poglede koji se protežu čak do susednog Mjanmara, nekadašnje Burme za čiju je istoriju izuzetno vezan Tajland i njegovi stanovnici, kao nekadašnji deo istoimenog carstva. Tu se nalazi i Wat Pra That zlatni hram do koga vodi čak 309 stepenika.

Rečni život ove inspirativne i plodne doline posebna je priča koju jednostavno treba doživeti. Rafting Mae Taeng rekom kroz nebrojene brzake i spustove je svojevrsna i jedinstvena avantura. Impresivni vodopadi deo su nacionalnog parka Doi Inthanon, a priroda će vam još jednom oduzeti dah prizorom čak 80 metara visokog Wachirathan vodopada.

Kroz živopisne krajolike stićićete i do džungle. Da, i ona postoji u Chiang Mai-u! Obilazak kvadom pruža mogućnost da se uhvate prizori pirinčanih polja, ruralnih naseobina i brda, što će biti samo predvorje raja koji se ogleda u belom prostranstvu neprocenjive kulturno-umetničke vrednosti. Smešten unutar Zlatnog trougla, međi Tajlanda, Laosa i Mjanmara, White Temple - beli hram okružen je toplim izvorima, baštama, šumama, ponosno predstavljajući svoju prelepu kraljevinu i zemlju hiljadu osmeha.

Doživite Chiang Mai na najbolji način sa agencijom Sabai Travel.

Upiti i rezervacije na 064/302-77-77 i info@sabaitravel.rs

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Banja Rusanda: U planu izgradnja geotermalne elektrane, hotela, spa centra, akva parka...
21. Avgust 2019
Mogućnost izgradnje termoelektrane na osnovu potencijala geotermalnih izvora banje Rusanda,...
Turizam
Beograd ponovo proglašen za grad sa najboljim noćnim provodom na svetu
21. Avgust 2019
Beograd je u izboru čuvenog Lonely planeta ponovo proglašen za grad sa definitivno...
Turizam
New York Times: Misteriozna priroda kulture Lepenskog Vira
21. Avgust 2019
Pre oko 8.000 godina, umetnici koji su živeli u naselju na obali Dunava isklesali su gotovo 100...
Turizam
British Airways na jednoj liniji zaradio milijardu dolara
20. Avgust 2019
Linija avio-kompanije British Airways između NJujorka i Londona donosi najviše novca i...