Četiri agencije dobile subvencija za dovođenje stranih turista

04. Mart 2019
Četiri agencije dobile subvencija za dovođenje stranih turista

Samo četiri turističke agencije - Sabra travel, Glob metropoliten tours, Taratours, DMC Vekol - uspele su prošle godine da dobiju ukupno 6.885 evra subvencija namenjenih podsticanju organizovanog dovođenja stranih turista. Prema podacima Ministarstva turizma, ove agencije su jedine poslale kompletnu i neophodnu dokumentaciju.

Vlada Srbije donela je i ove godine odluku o dodeli 50 miliona dinara subvencija domaćim turističkim agencijama za podsticanje organizovanog dovođenja stranih turista. Jedan od uslova je da u zemlju organizovano dovedu najmanje 15 stranih turista, sa boravkom od minimum dva noćenja.

Neke od agancija koje su se prijavile za ovogodišnju novčanu pomoć su Sabra travel, Glob Metropoliten tours, Taraturs I Magelan, saznajemo u Nacionalnoj asocijaciji turističkih agencija (YUTA).

Iz Sabra travela poručuju da su se kao i prošle godine prijavili na konkurs zato što smatraju da Srbija treba da nastavi da promoviše svoju turističku ponudu privlačeći što više stranih turista.

Direktor Jute (Yuta) Aleksandar Seničić rekao je za Novu ekonomiju da je nova Uredba o podsticanju prometa stranih turista pozitivna odluka i da je poboljšana u odnosu na ranije godine.

- Najpozitivnija promena koju je ova Uredba donela je to što se od ove godine omogućava turističkim agencijama da dovode turiste koji planiraju da provedu najmanje dva noćenja u zemlji, u odnosu na prethodna minimalna tri noćenja. Takođe, ovaj vid pomoći svakako doprinosi promociji srpske turističke ponude - kaže Seničić.

Ono što Seničić izdvaja kao prednost ovakvog poteza Vlade je to što za subvencije mogu da se prijave samo domaće turističke agencije, koje su ovim putem zaštićene kada izlaze na strana tržišta i čime se omogućava bolja konkurentnost.

U izradi uredbe učestvovali su  predstavnici udruženja turističkih agencija (YUTA, ATAS, ANTAS), Privredne komore Srbije, TOS-a (Kongresnog biroa Srbije), Aerodoroma Nikola Tesla – Vansi, Air Serbia, a analizirana su iskustva iz prakse razvijenih turističkih zemalja.

- Ove subvencija su rezultat međunarodne prakse i svetskih trendova, ali i nastale potrebe pojačanog promotivnog i marketinškog delovanja na međunarodnim tržištima sa ciljem promocije Republike Srbije kao privlačne i atraktivne turističke destinacije i privlačenja većeg broja organizovanih grupa stranih turista - kažu iz Ministarstva turizma na pitanje Nove ekonomije o tome koji je cilj ove Uredbe.

Kako bi se povećao broj stranaca koji turistički dolaze u Srbiju, država je donela odluku da pomogne agencijama koje dovode turiste iz inostranstva, smeštaju ih u kategorisane ugostiteljske objekte i organizuju im posete različitim manifestacijama, utakmicama I kulturnim dešavanjima.

U Uredbi se navodi da je novac namenjen pre svega za promotivne i marketinške aktivnosti, koje bi podstakle strance da u većem broju dolaze u Srbiju. Kako se navodi u uredbi koju je Vlada nedavno usvojila, za najmanje 15 turista u grupi, koji ostvare tri do četiri noćenja, odnosno dva do četiri noćenja na kongresu, kao i pružanje najmanje još dve turističke usluge, domaća agencija kao organizator može dobiti pomoć od 15 evra po osobi, dok je za pet i više noćenja subvencija po turisti 20 evra.

O zahtevima turističkih agencija odlučivaće Komisija koju će pored zaposlenih u Ministarstvu, kao prethodnih godina, činiti i predstavnici sva tri udruženja turističkih agencija i PKS, navedeno je u odgovoru Ministarstva.

U slučaju da su strani turisti za ostvarenih tri do četiri noćenja, odnosno za ostvarena dva do četiri noćenja za učesnike međunarodnog kongresa/međunarodnog korporativnog događaja, doputovali avionom iz Rusije, Turske, Kine (uključujući Hong Kong i Makao), Indije, Južne Koreje, Japana ili SAD, a kojima je dolazni i polazni aerodrom Nikola Tesla, Beograd i Konstantin Veliki, Niš, iznos sredstava subvencija se isplaćuje, u zavisnosti od zemlje iz koje su doputovali: Ruska Federacija, Republika Turska - 20 evra; Narodna Republika Kina (uključujući Hong Kong i Makao), Republika Indija, Južna Koreja, Japan, SAD - 30 evra.

U slučaju da su strani turisti za ostvarenih pet i više noćenja, doputovali avionom iz Ruske Federacije, Republike Turske, Narodne Republike Kine (uključujući Hong Kong i Makao), Republike Indije, Južne Koreje, Japana ili SAD  iznosi sredstava subvencije su za Rusiju i Tursku 30 evra, a za Kinu, Indiju, Južnu Koreju, Japan, i SAD 50 evra.

Od ukupnog broja stranih turista, koji je iznosio, prema podacima RZS-a, oko 3.650.000 ljudi za 2018. godinu, njih 180.000 je došlo iz Kine, 92.000 iz SAD-a, 26.000 iz Inidije i oko 15.000 iz Japana.

Za slučaj davanja lažnih podataka predviđene su kazne, koje se kreću od 15.000 do 200.000 dinara.

Izvor: Nova ekonomija

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. Jul 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...
Turizam
Bespovratna sredstva za 82 projekta u cilju razvoja ruralnog turizma
10. Jul 2024
Radna grupa za odlučivanje o učešću u finansiranju projekata razvoja i unapređenja...
Turizam
Nove direktne avio-linije do NR Kine
03. Jul 2024
Počev od 30. septembra 2024. godine, Air Serbia će uspostaviti direktne letove između...
Turizam
Proglašen najbolji muzej na svetu
02. Jul 2024
Turski muzej “Ephesus Experience“ (Doživljaj Efesa), koji se nalazi u drevnom gradu...