Čadež: Ukidanje viza ubrzava uvođenje direktne linije Beograd-Peking

08. Novembar 2016
Peking, foto: Pixabay
Peking, foto: Pixabay

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež ocenio je da će sporazum o ukidanju viza za kineske državljane doneti veliku korist srpskoj privredi.

On je, u izjavi Tanjugu, objasnio da svako olakšanje protoka ljudi, robe i kapitala donosi privredi direktnu ili indirektnu korist.

- Ako govorimo samo o turizmu, uzmemo u obzir da je Srbija prva koja je od 16 zemalja centralne i istočne Evrope ukinula vize za sve građane Kine, to je ogroman potencijal za turističku ponudu Srbije - rekao je Čadež.

On je ukazao da je više od 100 miliona kineskih državljana posetilo prošle godine inostranstvo, a prognoze su da će region 16 zemalja centralne i istočne Evrope do 2018. beležiti rast kineskih turista od 46%.

Takođe je ukazao i na podatak kineske Nacionalne uprave za turizam prema kojem je 110 miliona kineskih turista prošle godine potrošilo 104,5 milijardi dolara, što je za 16,6% više u odnosu na 2014. godinu.

- Bitno da treba da razmišljamo regionalno i pokušamo da razgovaramo sa drugim zemljama u regionu kako da ponudimo zajednički turistički proizvod. To bi podrazumevalo da se na ovakav korak odluče i druge zemlje u regionu, a Crna Gora bi bila idealna u kombinovanju zajedničkog proizvoda, kao i Bosna i Hercegovina - objasnio je Čadež.

On je dodao da slobodan protok ljudi poboljšava i privrednu saradnju, jer privrednici i investitori koji žele da naprave posao u Srbiji mogu neometano da putuju.

To će, kako je ukazao, značajno ubrzati sve aktivnosti i oko uvođenja direktnog leta između Beograda i Pekinga.

Prema njegovim rečima, taj let bi bio veliki i značajan korak kako bi Beograd dalje učvrstio svoj položaj kao regionalno čvorište u aviosaobraćaju, te i prerastao u aerodrom koji bi sustigao razvijene aerodrome u Evropi.

Izvor: Tanjug

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Zlatibor dobija rekreaciono jezero
26. April 2024
Opština Čajetina raspisala je tender za izradu generalnog projekta, idejnog...
Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...