Čadež: Sledi hitna pomoć turizmu i putničkom saobraćaju

24. Jul 2020
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je da su nove ekonomske mere finansiranja 60% minimalca u malim i srednjim preduzećima među najvažnijim odlukama za očuvanje privrede Srbije. Ističe da se naredne mere očekuju u turizmu i putničkom saobraćaju.

- Niko nije znao kako će se pandemija kretati. Privreda je odmah osetila pogoršanje epidemiološke situacije. Državni vrh reagovao je trenutno produžavanjem mera kako bi sačuvao kičmu malih i srednjih preduzeća kao i cele privrede - istakao je Čadež gostujući u Dnevniku RTS-a.

U okviru novih mera koje je juče najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, biće i novo odlaganje plaćanje poreza i doprinosa za još mesec dana.

Čadež je dodao da će se time sačuvati proizvodna industrija ilustrujući to primerom iz SAD gde se usled pandemije koronavirusa, kako je rekao, urušio lanac dobavljača.

- Želimo da uvećamo udeo naših kompanija kao dobavljača izvoznika, tako što ćemo im pomoći da unaprede kontrolu kvaliteta kako bi bile spremne da učestvuju u tom lancu i budu konkurentne - rekao je Čadež.

- U industriji vode kad problem imaju mali proizvođači koji prave čepove za flaše, vi ne možete da završite svoj proizvod - naveo je predsednik PKS.

Govoreći o sledećim koracima koje treba preduzeti, Čadež kaže da očekuje hitnu pomoć turizmu i putničkom saobraćaju pošto su u uslovima pandemije praktično izgubili tržište.

Ukazao je da je anketa PKS pokazala da je 80% preduzeća sredstva koje su dobila od države potrošila na likvidnost, a isto toliko ih je rešilo taj problem za narednih šest meseci.

- Ako ste ugroženi, nemate likvidnost da servisirate kredite i moratorijum vam omogućava da dišete - ističe Čadež.

Smatra da je najveći izazov pred kompanijama ponovno osmišljavanje proizvodnje i poslovnih modela i tržišta na kojima će biti prisutnija nego pre, što je, kako je istakao, i globalni izazov.

Ocenio je da su domaće kompanije u prvom delu krize pokazale da su dosta fleksibilne i sposobne da prilagode svoju proizvodnju trenutnim potrebama, a to objašnjava i sposobnošću srpskih privrednika stečenoj iz ranijeg perioda kriza, prenela je PKS.

Izvor: Ekapija

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Turizam
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...