Bukulja, planina zaštićene prirode - idealna za izletnički turizam

23. Mart 2021
Image by Jill Wellington from Pixabay
Image by Jill Wellington from Pixabay

Planina Bukulja, nova zvezda domaće serije Kalkanski krugovi, sve više privlači izletnike, a posebno turiste koji žude za novim otkrićima. Kako nas je pandemija usmerila na istraživanje Srbije, veliki broj turista u želji za prirodom i aktivnim odmorom svoj dnevni odmor provodi na lepotici Šumadije, planini Bukulja.

Na Bukulji se nalaze objekti izgrađeni krajem 20. veka i uglavnom su to vikendice. Od prošle godine nekoliko vikendica je kategorisano i rade sa turistima. Takođe, na vrhu planine krajem 2020. otvoren je rekonstruisan i dograđen Planinarski dom i sada nosi naziv Restoran Bukulja. Iz Turističke organizacije Opštine Aranđelovac navode da im je želja da se ova planina u turističkoj ponudi istakne zaštitom prirode.

U planu: nacionalni park Bukulja 

- Planina Bukulja nije lokacija za izgradnju velikih kompleksa i za sada naša želja je da se u turističkoj ponudi istaknemo time što smo uspeli da zaštitimo narušavanje prirodnog ambijenta. Udaljenost centra Aranđelovca od vrha planine Bukulje je samo 15 minuta vožnje, a sreću imamo i u tome što saobraćaj na samoj planini nije tranzitni, pa se na nju dovoze isključivo izletnici. Naša želja je da se i u budućnosti planina Bukulja zaštiti kao nacionalni park i time zaustave sve neplanske radnje koje proističu posle ekspanzije određene turističke destinacije - ističu iz Turističke organizacije. 

Bukulja poseduje obeležene pešačke staze - staze zdravlja, izvore vode, par kategorisanih apartmana, dva jezera na kojima je zabranjeno kupanje jer se Aranđelovac snadbeva pijaćom vodom sa njih, međutim, izlet i fotografisanje su dozvoljeni. Uz usluge Konjičkog kluba, lepote Bukulje možete upoznati kroz jahanje. Na vrhu se nalaze kafić i restoran, kao i osmatračnica visoka 19 metara sa koje se pruža pogled na čitavu Šumadiju.

Avantura park, info centar, novi mobilijar i uređenje igrališta

- Turistička organizacija Opštine Aranđelovac aktivno radi na unapređenju turističke ponude te je Osmatračnica i prilaz osmatračnici na vrhu investicija resornog Ministarstva i Turističke organizacije - navode iz TO.

Informativni centar biće otvoren do juna 2021. godine u sklopu veoma posećene Osmatračnice, a u planu je i oblaganje prilaza i usklađivanje sa prirodnim ambijentom.

- Postavljanje mobilijara do vrha i uređenje igrališta rade se ove godine, a u narednoj očekujemo avantura park i sadržaje koji će biti usklađeni u prirodni ambijent, a koji će svojom funkcionalnošću doprineti atraktivnosti lokacije - kažu iz TO.

I. Milovanović 

Izvor: eKapija

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Avio-kompanija u kojoj patike postaju deo uniforme
26. April 2024
Počev od 6. maja, holandski avio-prevoznik KLM Royal Dutch Airlines dozvoljava svojim...
Turizam
Zlatibor dobija rekreaciono jezero
26. April 2024
Opština Čajetina raspisala je tender za izradu generalnog projekta, idejnog...
Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...