Budvani protiv izgradnje hotela i marine na "Havajima"

16. Avgust 2018
Budvani protiv izgradnje hotela i marine na 'Havajima'

Oko 5.000 građana Budve potpisalo je peticiju protiv plana da se na ostrvu Sveti Nikola, vlasništvu Taksina Šinavatre, podignu visokospratni hoteli i marina za jahte i brodove. Ovi Budvani žele da biser crnogorske obale, koji lokalno stanovništvo naziva „Havajima”, ostane zelena izletnička zona.

U peticiji se zahtevalo od poslanika u Skupštini Crne Gore da ne prihvate onaj deo Plana za posebne namene za priobalno područje kojim se predviđa realizacija Šinavatrinog projekta. U javnosti se spekuliše da će to biti zajednička investicija Stanka Subotića, prethodnog vlasnika ostrva, i Šinavatre, odbeglog premijera Tajlanda, koji je od Crne Gore dobio takozvano ekonomsko državljanstvo nakon što ga je platio stotine hiljada evra.

- Budvani su tražili da ostrvo ostane zelena površina i izletište. Ali, u Skupštini Crne Gore, gde je usvojen Plan posebne namene za priobalno područje, kojim se regulišu budući investicioni zahvati, o tom amandmanu nije bilo ni reči. Naprosto je skrajnut i tako je izbegnuta poslanička reč - kaže Slobodan Mitrović, predsednik Mesne zajednice Stari grad Budva.

Decenijama se na Svetom Nikoli nalazio restoran sagrađen u havajskom stilu, po čemu je ostrvo i dobilo nadimak. Restoranom je upravljao hotelijerski gigant „Budvanska rivijera” i na njemu su se za turiste organizovale zabave. Na tom delu ostrva turisti su na poludivljem pristanu i plažama igrali i pevali.

Tako je bilo do prodaje ostrva, koja je izazvala žestoka protivljenja opozicije. Reagovalo je i nekoliko uglednika iz Evropske unije, koji su poručili da „Crna Gora mora biti oprezna u dodeljivanju ekonomskog državljanstva”, ali i kada je reč o proveri potencijalno sumnjivog novca koji novi državljani u nju ulažu.

Sestre Vukčević-Piletić, naslednice ostrva, prodale su jedan njegov deo, koji se nalazi naspram starog budvanskog grada, beogradskom biznismenu dr Nenadu Đorđeviću. On je izgradio pristanište i lukobran ali, pošto nije mogao dobiti papire za gradnju hotelsko-turističkih objekata, prodao je imovinu na ostrvu Stanku Subotiću, iz čijih ruku je prešla u Šinavatrine.

Izvor: Politika

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Avio-kompanija u kojoj patike postaju deo uniforme
26. April 2024
Počev od 6. maja, holandski avio-prevoznik KLM Royal Dutch Airlines dozvoljava svojim...
Turizam
Zlatibor dobija rekreaciono jezero
26. April 2024
Opština Čajetina raspisala je tender za izradu generalnog projekta, idejnog...
Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...