Budvani protiv izgradnje hotela i marine na "Havajima"

16. Avgust 2018
Budvani protiv izgradnje hotela i marine na 'Havajima'

Oko 5.000 građana Budve potpisalo je peticiju protiv plana da se na ostrvu Sveti Nikola, vlasništvu Taksina Šinavatre, podignu visokospratni hoteli i marina za jahte i brodove. Ovi Budvani žele da biser crnogorske obale, koji lokalno stanovništvo naziva „Havajima”, ostane zelena izletnička zona.

U peticiji se zahtevalo od poslanika u Skupštini Crne Gore da ne prihvate onaj deo Plana za posebne namene za priobalno područje kojim se predviđa realizacija Šinavatrinog projekta. U javnosti se spekuliše da će to biti zajednička investicija Stanka Subotića, prethodnog vlasnika ostrva, i Šinavatre, odbeglog premijera Tajlanda, koji je od Crne Gore dobio takozvano ekonomsko državljanstvo nakon što ga je platio stotine hiljada evra.

- Budvani su tražili da ostrvo ostane zelena površina i izletište. Ali, u Skupštini Crne Gore, gde je usvojen Plan posebne namene za priobalno područje, kojim se regulišu budući investicioni zahvati, o tom amandmanu nije bilo ni reči. Naprosto je skrajnut i tako je izbegnuta poslanička reč - kaže Slobodan Mitrović, predsednik Mesne zajednice Stari grad Budva.

Decenijama se na Svetom Nikoli nalazio restoran sagrađen u havajskom stilu, po čemu je ostrvo i dobilo nadimak. Restoranom je upravljao hotelijerski gigant „Budvanska rivijera” i na njemu su se za turiste organizovale zabave. Na tom delu ostrva turisti su na poludivljem pristanu i plažama igrali i pevali.

Tako je bilo do prodaje ostrva, koja je izazvala žestoka protivljenja opozicije. Reagovalo je i nekoliko uglednika iz Evropske unije, koji su poručili da „Crna Gora mora biti oprezna u dodeljivanju ekonomskog državljanstva”, ali i kada je reč o proveri potencijalno sumnjivog novca koji novi državljani u nju ulažu.

Sestre Vukčević-Piletić, naslednice ostrva, prodale su jedan njegov deo, koji se nalazi naspram starog budvanskog grada, beogradskom biznismenu dr Nenadu Đorđeviću. On je izgradio pristanište i lukobran ali, pošto nije mogao dobiti papire za gradnju hotelsko-turističkih objekata, prodao je imovinu na ostrvu Stanku Subotiću, iz čijih ruku je prešla u Šinavatrine.

Izvor: Politika

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. Mart 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...