Budva u ritmu karnevala

04. Maj 2018
Budva u ritmu karnevala

Karnevalska povorka u kojoj je učestvovalo više od pedeset karnevaslkih grupa iz 14 evropskih zemalja prodefilovala je Budvom u okviru međunarodne sedmodenevne manifestacije “Karnevalske majske večeri” koja se po 16. put održava u tom gradu. Uz muziku i ples oko 1.200 učesnika pod maskama, predvođeni Gradskom muzikom i mažoretkinjama, napravilo je nezaboravnu feštu u Starom gradu.

Bogatstvo kostima, maski, šarenilo boja i plesne koreografije, ispunili su ulice i prostor ispred bine smeštene u podnožju zidina budvanskog Starog grada, stvarajući nezaboravnu atmosferu koja je tokom prvomajskih praznika privukla rekordan broj  domaćih i stranih turista u prestonicu crnogorskog turizma.

Za odličan štimung tokom večeri pobrinuo se virtuoz na trubi Dejan Petrović i  njegov Big Bend čijem je koncertu prisustvovalo nekoliko hiljada ljudi.



- Atmosfera u Budvi podseća na neki od svetskih karnevala – izjavio je Petrović, pozdravljajući oduševljenu publiku iz zemalja regiona, Ukrajine, Rusije, Italije, Moldavije, Albanije…

Muzička fešta se nastavila Međunarodnim festivalom folklora, defileom folklornih društava budvanskim šetalištem i folklornim igrama, koncertima domaćih i stranih muzičara.

Karnevalska euforija nastaviće se sve do 6. maja nastupom srpske pevačice Nevene Božović, kao i regionalne zvezde Tonija Cetinskog, koji će svojim koncertom najaviti kraj ovogodišnje sedmodnevne manifestacije. Poslednjeg dana karnevala u prepodnevnim satima održaće se dečji karneval i koncert dečijeg hora „D – moll“ iz Podgorice. 

Internacionalni potpredsednik Federacije evropskih karnevalskih gradova (FECC) Josip Silov podsetio je na vreme kada je karneval tek počeo, pre 16 godina, “stidljivo", sa svega tri do  četiri karnevalske grupe.



- Danas je ovo sigurno najveći karneval u Jugoistočnoj Evropi. A karnevali su važni, jer omogućavaju mladim ljudima da razmenjuju kulturu država iz kojih potiču. - istakao je Silov.

Direktor turističke organizacije Budva (TOB) Mladen Franović najavio je produžetak manifestacije tokom iduće godine, uz učešće novih zainteresovanih gradova.

Organizator manifestacije „Karnevalske majske večeri“ je Turistička organizacija opštine Budva, uz podršku nevladinih organizacija NVO “Feštađuni”, NVO “Stara Budva”, lokalne samouprave i Hotela “Mažestik”.

Podsetimo, manifestacija „Karnevalske majske ove godine održava se od 29. aprila do 6. maja. 

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...