Budimpešta-grad koji leži na najvećem svetskom geotermalnom sistemu pećina

01. Oktobar 2020

Iako su granice Mađarske i dalje zatvorene za turiste, Nacionalna turistička organizacija Mađarske podseća da je Budimpešta proglašena za „Najbolju evropsku destinaciju 2019“ i donosi nam zanimljive informacije o Budimpešti.

    1. Svi znamo da se Budimpešta sastoji od luksuznije Bude i Pešte u kojoj živi većina stanovništva, a koje povezuje Sečenji ili „lančani” most. Istini za volju, Budimpešta je osnovana 1873. godine od tri grada, a treći, zaboravljeni, jeste Obuda. Oblast grada koja se proteže od mosta Margaret do mosta Sabadšag, zbog brojnih znamenitosti koje obuhvata (četvrt oko Budimskog dvorca, zgrada Parlamenta, koncertna dvorana Vigadó, zatvorena pijaca s peštanske strane), uvrštena je u na Uneskovu listu svetske baštine.

    2. Budimpešta je svetska prestonica termalnih voda. Ispod grada leže brojni izvori i ogromne rezerve termalne vode koji Budimpeštu snabdevaju sa 70 miliona litara lekovite vode dnevno. Dakle, u pitanju je grad najbogatiji termalnim vodama na svetu. Najlepša i najčuvenija kupališta u Budimpešti su: Gelert, Rudaš, Sečenji, Lukač i Kirali.

Gellért Bath.jpg
Foto: NTO Mađarske


    3. I nilski konji u budimpeštanskom zoološkom vrtu plivaju u termalnoj vodi, i to onoj koja je po svom sastavu najsličnija vodi iz Nila.

    4. Ako ste bili u Budimpešti, sigurno ste zapazili Veliku sinagogu, odnosno sinagogu u Dohanji ulici. Da li ste znali da je to najveća sinagoga u Evropi, druga najveća na svetu? U pitanju je impozantno zdanje tajanstvene unutrašnjosti, rađeno kombinacijom mavarskog, vizantijskog, romanskog, pa čak i gotskog stila.

    5. Metro u Budimpešti, otvoren 1896. godine, najstariji je u kontinentalnoj Evropi. Dakle, samo nekoliko godina posle Londona, Mađari su se vozili podzemnom železnicom.  Ova linija predstavlja samo srce grada, ispod zemlje povezujući ulicu Andraši sa centrom Budimpešte (Vaci ulicu i gradski park Varosliget), prolazeći pritom ispod gradske Opere.


    6. Najveći svetski geotermalni sistem pećina nalazi se ispod Budimpešte  i sastoji se od oko 200 podzemnih prostorija.  Na budimskoj strani grada, ispod brda, sa ulazom iz parka, nalaze se dve najpoznatije pećine Palvelđi i Semlo. Duga 7 kilometara, Palveđi je najduža pećina u Budimpešti, a njeni lavirinti na više nivoa garantuju uzbudljivu šetnju uz neverovatno bogat pećinski nakit. Sa druge strane, šetnja kroz Semlo pećinu je manje zahtevna, prilagođena i onima u invalidskim kolicima, a zbog minerala i kristala koji obrazuju svetlucave cvetne formacije nazivaju je i „podzemnim cvetnim vrtom”. Ukoliko želite da zaronite u dubine termalnih izvora, idite na ronjenje u pećinu Janoš Molnar. Svakako je zanimljiv i Dvorski lavirint, nekadašnje sklonište, pa čak i zatvor u kome je, veruje se, bio zatočen i Vlad Cepeš, a koji je najbolje posetiti noću, uz svetlost petrolejki. Ono što se još od podzemne Budimpešte može istražiti jesu nekadašnja Bolnica u steni, sada muzej, kao i Pećina Svetog Ivana, tačnije Crkva u pećini ili Crkva u steni.


    7. Budimpešta je nova filmska prestonica, a Holivud ne bi bio Holivud da nije bilo Mađara. Naime, osnivač Paramount Pictures-a je Adolf Zukor, dok je Vilmoš Frid, poznatiji kao Vilijam Foks, osnovao je Fox Film Korporaciju (danas 20th Century Fox), a Majkl Kurtiz, rođen kao Mano Kaminer, režirao je legendarni film Kazablanka. Pogađate, svi ovi filmski velikani rodom su iz Mađarske.
U velikim ostvarenjima kao što su Blejd Raner 2049, Crveni vrabac, Inferno, Špijun, Atomska plavuša, Robin Hud, Marsovac, Umri muški 5… Budimpešta se izborila za svoju ulogu na filmskom platnu. Ulice Budimpešte znale su na filmskom platnu da „glume” ulice Moskve, Pariza, Helsinkija i Rima, dok je u Marsovcu (ostvarenju Ridlija Skota) šoping mol kraj reke predstavljao Nasin naučno-fantastični centar, a u Midsomeru okolina Budimpešte izdala se za ruralnu Švedsku.
No, Budimpešta ima i poseban filmski grad, Filmpark Korda, smešten 30-ak kilometara od grada u mestu Ećek.

Fisherman's Bastion.jpg
Foto: NTO Mađarske


    8. Erik Vajs, poznatiji kao iluzionista Hari Hudini, rođen je u Budimpešti 1874. godine.


 

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
40 godina modernog turizma na Kopaoniku
30. Jul 2021
Ove godine, neodvojivi jedan od drugog, hotel Grand i Nacionalni park Kopaonik, slave 40 godina...
Turizam
Spoj muzike i luksuza u hotelu Viceroy Kopaonik Srbija
26. Jul 2021
V - Fest By Viceroy debituje ovog leta sa poznatim muzičkim zvezdama i najboljim provodom na...
Turizam
Rezervat prirode JANKOVE BARE na Kopaoniku uređen za posetioce
22. Jul 2021
JP Nacionalni Park Kopaonik i MK Resort uredili za posetioce prirodnu atrakciju Jankove bare...
Turizam
Ministarstvo ekonomskog razvoja Crne Gore: U odnosu na 2019. broj turista porastao 9 puta
20. Jul 2021
Prema najnovijim podacima Nacionalne turističke organizacije, na dan 16. jul 2021. u Crnoj...